Ce face un bebeluş la zece luni. Ghid pentru liniștea părinților

Marina Rosenfeld

Acum, că micuțul se apropie de un an, începi să observi schimbări de la o zi la alta și te întrebi probabil ce face un bebeluș la zece luni și în ce măsură copilul tău bifează achizițiile obișnuite pentru această vârstă. Acum e momentul în care poți  observa cât de independent a devenit copilul, ce fel de personalitate are, cât e de  expansiv și de aventuros. Ai observat cu siguranţă că bebeluşul are jucării preferate deja, cărţi, animale de pluş, cântece şi jocuri.

Iată ce face un bebeluș la 10 luni:

Ce face un bebeluș la zece luni: abilităţi motorii

La zece luni, copilul experimentează libertatea de a explora în multe feluri. Bebeluşii la această vârstă merg de-a buşilea, pot să se ridice în picioare, se pot plimba sprijinindu-se de mobilă sau ţinuți de mână. Peste câteva luni va merge, aşa că va explora şi mai multe locuri.

La zece luni, coordonarea copilului se îmbunătăţeşte mult. Copiii prind cu uşurinţă obiecte, de asemenea observă repede obiectele. Atenţie doar la jucăriile şi obiectele ce pot provoca accidental sufocarea. Dacă nu aţi făcut-o până acum, e timpul să faceţi din casă un spaţiu sigur pentru bebeluşul care e în mişcare şi poate apuca şi trage obiecte peste el. E la vârsta la care este preocupat cum să potrivească obiecte unul într-altul, iar paharele de mărimi diferite pe care le poate potrivi sunt o bucurie pentru el.

Ce face un bebeluş la zece luni: somnul

La zece luni, copiii dorm o singură dată pe zi, dar nu trebuie să vă îngrijoraţi dacă doarme încă două somnuri. Dacă e să renunţe la un somn, e mai bine să renunţe la cel de dimineaţă. Somnul de după amiază ajută bebeluşul să rămână treaz întreaga după-amiază fără să fie prost dispus. Dacă nu a dormit de amiază, ar trebui să adoarmă cu o oră sau două mai repede seara şi să doarmă întreaga noapte.

Ce face un bebeluş la zece luni: alimentaţia

Trebuie să diversificaţi gusturile bebeluşului oferindu-i o mare varietate de fructe şi legume, cereale, iaurt şi carne. Mai ales dacă are deja dinţişori, introduceţi mâncare mai consistentă şi chiar tăiată în bucăţele mici.

Permiţând bebeluşului să mănânce singur pentru a exersa apucarea cu mânuța, îl ajutaţi să se coordoneze mai bine. Dacă nu aţi făcut-o încă, oferiţi-i bebeluşului o linguriţă şi lăsaţi-l să mănânce singur, va face mare mizerie, dar se curăţă uşor. E mult mai important să înveţe cum să mănânce singur.

Unii părinţi prepară singuri mâncarea bebeluşului prin fiebere a legumelor, cărnii şi apoi pasarea sau tocarea lor. Alţi părinţi cumpără mâncare pentru bebeluşi din ingrediente organice. Această mâncare este mai scumpă, merită oare efortul? Există studii ce arată că acest tip de  hrană pentru bebeluşi e mai bună decât cea normală, dar nu are mai multe vitamine sau nutrienţi decât mâncarea de bebeluşi cu care ne-au obişnuit marile branduri. Depinde de preferinţele părinţilor.

Ce face un bebeluş la zece luni: comunicarea

Copiii la această vârstă imită, veţi observa că încearcă sa facă absolut tot ce fac părinții, de la pieptănatul părului până la vorbitul la telefon. Copilul va asculta atent cum vorbiţi şi vă va pândi reacţiile în diverse situaţii. Dacă plângeţi la un film trist, va fi şi el trist.

Bebeluşii de zece luni pot înţelege şi urma simple comenzi cum ar fi :” fă pa-pa” sau “bate din palme”. Deja ataşează înţeles anumitor cuvinte. Dacă spuneţi “mașină” sau “câine” , copilul va arăta înspre obiecte,  ar trebui de asemenea să se întoarcă când îl strigaţi.

Sfaturi pentru părinții unui bebeluş de 10 luni

  • Deşi bebeluşul nu vorbeşte încă, puteţi să purtaţi conversaţii cu el. Puteţi răspunde la lalalizarea lui spunând :” nu mai spune, serios?” sau “ce interesant”!.
  • Ascultaţi muzică împreună cu bebeluşul, nu contează ce fel de muzică. Bebeluşului îi va plăcea să salte pe muzică.
  • Ascundeţi jucăriile şi lăsaţi-l să le găsească. Se obişnuieste cu ideea permanenţei obiectului.

La zece luni, copilul trebuie să lalalizeze, să aibă contact vizual şi să raspundă la acţiuni. Dacă vi se pare că nu comunică cum trebuie,  adresaţi-vă pediatrului.

Pentru a ști la ce să te aștepți în următoarele luni, îți recomandăm și aceste articole:

Surse:

Curtis, G., and Schuler, J. Your Baby’s First Year Week by Week, Da Capo Press, 2005.

Joanne Cox, MD, director, Primary Care Center, associate chief of general pediatrics, Children’s Hospital, Boston.

Consumer Reports: “Baby Food.”

Jennifer Shu, MD, Children’s Medical Group, Atlanta; co-author, Heading Home With Your Newborn.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa