Ce face un bebeluș la 11 luni. Ghid pentru liniștea părinților

Marina Rosenfeld

Iată ce face un bebeluș la 11 luni! Aţi ajuns aproape la un an, iar bebeluşul s-a schimbat atât de mult. Poate vă e greu să ţineţi pasul cu el, dar el cu siguranţă se dezvoltă uşor- şi îşi bagă nasul peste tot dacă nu sunteţi atenţi. Iată ce spun experţii de la webmd.com despre ce face un bebeluş la 11 luni.

Ce face un bebeluș la 11 luni: abilităţi motorii

La 11 luni, copilul ar trebuit să meargă sprijinindu-se de mobilă sau ţinându-vă de mână. Uneori vă va da drumul la mână și va sta puțin sigur. La această vârstă, unii copii merg deja fără sprijin.

Ce face un bebeluș la 11 luni: alimentaţia

Bebeluşul ar trebui să mănânce cu mâna deja. Introduceţi în dieta bebeluşului cereale, fructe, legume, produse lactate- brânză şi iaurt şi proteine- vită, pui, peşte, tofu. Oferiţi-i o gustare dimineaţa pentru a-i da energie. Biscuiţi, fructe, cereale uscate sunt o opţiune bună. Puteţi să-i daţi până la 600 de ml de lapte pe zi, dar din cană specială, nu din biberon în cursul zilei.

Gusturile bebeluşului se modifică, aşa că oferiţi-i o alimentaţie cât mai diversificată. Dacă aveţi un mofturos care împinge lingura, nu renunţaţi. Încercaţi alimente noi. Uneori, bebeluşii trebuie expuşi de la 8 la 12 ori la aceeaşi mâncare ca să o accepte. Dar nu forţaţi copilul să mănânce. E mai bine să-l lăsaţi să decidă singur când s-a săturat.

Ce face un bebeluș la 11 luni: Comunicarea

Bebeluşii de 11 luni îşi dau seama că sunt persoane unice. Arată din plin ce le place şi ce nu le place şi pot face crize când nu se fac înțeleși. Copilul ştie ce înseamnă “nu”, curând va folosi şi el cuvântul.

Comunicarea e deja mult mai avansată la 11 luni. Bebeluşii se angajează în comunicare reciprocă la această vârstă. Când le spuneţi ceva, cum ar fi numele câinelui familiei- bebeluşul îl indică cu degetul arătător. Veţi remarca de asemenea că bebeluşul poate să se concentreze la un joc mai mult de câteva secunde.

Sfaturi pentru părinții unui bebeluș de 11 luni

  • Acum, că e mai tot timpul pe jos, lăsaţi bebeluşul să exploreze diferite tipuri de texturi cum ar fi iarba, covorul sau podeaua.
  • Citiţi cu bebeluşul în fiecare zi. Indicaţi cu degetul tot ce vedeţi în pozele din cărţi. La fel, puteţi să-l lăsaţi să întoarcă paginile.
  • Încurajați-l când se poartă frumos.
  • Încurajaţi copilul să devină mai independent când e vorba de îmbrăcat, mâncat şi pregătit pentru culcare.
  • Dacă bebeluşul merge, îi puteţi pune şosete şi papucei doar când ieşiţi, în casă trebuie să stea desculţi. Aşa învaţă să meargă corect.

Pentru a ști la ce să te aștepți în următoarele luni, îți recomandăm și acest articol:

Surse:

Curtis, G. and Schuler, J. Your Baby’s First Year Week by Week, Da Capo Press, 2005.

Duyff, R. and American Dietetic Association. American Dietetic Association Complete Food and Nutrition Guide, John Wiley & Sons, 2006.

Science Daily: “The ‘Clean Plate Club’ May Turn Children Into Overeaters.”

Joanne Cox, MD, director, Primary Care Center; associate chief of general pediatrics, Children’s Hospital, Boston.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa