Ce face un bebeluş la opt luni. Ghid pentru liniștea părinților

bebeluș la 8 luni

Bebeluș la opt luni. te întrebi ce face un bebeluș la opt luni, trebuie să știi că la vârsta aceasta  nu doar că explorează, ci explorează chiar totul! Bebelușii sunt tare curioși la această vârstă pentru că devin mai conştienţi de mediul lor.

Iată ce face un bebeluș la opt luni:

Pentru un bebeluș 8 luni de viață înseamnă dezvoltarea abilităților motorii

La opt luni, bebeluşii devin foarte puternici. Vor fi destul de puternici ca să se ridice în picioare ţinându-se de un scaun. Într-o lună sau două, vor umbla ţinându-se de obiecte. Cei mai mulţi bebeluşi se târăsc deja, dar nu vă panicaţi dacă nu bifează acest lucri. Unii trec de la rostogolit la mers fără să mai treacă prin faza de târâre sau de mers în patru labe.

La această vârstă, bebeluşul învață cum să potrivească abilităţile motorii cu simţurile. Bebeluşii la această vârsta pot să vadă lucruri din partea cealaltă a camerei, să-şi dea seama ce vor, să se târască pentru a obține ce-și doresc şi să ridice obiectul dorit. Pot să manipuleze obiecte cu relativă îndemânare, potrivind unele piese, cum ar fi pahare de dimensiuni diferite, unul într-altul.

Pensa digitală, adică prinderea obiectelor  între degetul mare şi arătător este deja destul de dezvoltată la bebeluşi ca să prindă şi să ridice mici obiecte. Pentru că aproape orice ridică bebeluşii va sfârşi în gura lor, puneţi deoparte jucăriile care conţin piese mici. Tineţi minte că dacă un obiect e îndeajuns de mic să intre în tubul unei role de hârtie igienică, e destul de mic să vă sufoce copilul. Dacă bebeluşul are un frate mai mare de 3 ani, e o idee bună ca acesta să se joace cu jucăriile cu piese mici în alt loc decât cel în care mișună bebeluşul.

Bebe 8 luni. Ce face un bebeluş la opt luni: alimentaţia

Bebelușul de opt luni se va hrăni cu lapte, între 700 şi 900 de ml. Dar şi mesele solide ar trebui să includă o varietate de alimente, de la cereale la fructe şi legume, precum şi carne făcută piure. Pe măsură ce cantitatea de solidele crește, cea de lapte descreşte. Unii bebeluşi la această vârstă sunt fascinaţi de mâncarea de pe masă şi sunt tot mai dezinteresaţi de sticlă sau de laptele matern. Veţi observa cum mesele beluşului vor fi bazate mai mult pe solide, dar acest lucru nu înseamnă că nu mai are nevoie de lapte.

Odată cu dezvoltarea pensei digitale, puteţi să îi oferiţi copilului mâncare sub formă de bastonaşe, care poate fi ţinută cu degetele. Cele  mai potrivite alimente sunt bananele, pâinea prăjită, carnea foarte bine gătită, cerealele. Tăiaţi mâncarea la dimensiunea potrivită pentru a fi înghiţită pentru a evita pericolul sufocării. Nu îi daţi bebeluşului niciodată hotdog, struguri, afine, stafide. Oricât de fin aţi tăia mâncarea, nu lăsaţi bebeluşul singur.

Bebeluş la opt luni: comunicarea

Bebe 8 luni îşi dezvoltă un simţ puternic al sinelui şi realizează că e înconjurat mereu de diverse lucruri.  Bebeluşii de opt luni cunosc permanenţa obiectelor şi încep să anticipeze rutina zilnică: când sunt în pătuţ, trebuie să dorm, când sunt în scaun, trebuie să mănânc. Sunt constienţi de legătura dintre cauză şi efect: când scap şervetul pe jos, mami îl ridică.

La această vârstă, copilul are preferinţe şi antipatii, se va revolta când va vedea broccoli şi va zâmbi când va vedea cartofii dulci.

La opt luni, lalalizarea pe care o auziţi ar putea avea sens: “ma-ma”şi ”da-da” ar putea însemna “mama” şi “tata”. Copilul înţelege deja semnificaţia unor cuvinte cum ar fi “pa, pa” sau pot urma simple comenzi “spune-i pa lui buni!” sau “fa cu mânuţa mătuşii!”

Bebe 8 luni. Sfaturi pentru îngrijire

Dacă nu aţi făcut asta, trebuie să vă asiguraţi că aveţi o casă ce e un mediu sigur pentru bebe. Ascundeţi produsele cosmetice, încuiaţi baia şi bufeturile din bucătărie, puneţi uşite la scări. Asiguraţi-vă că sforile de la jaluzele nu atârnă sau nu sunt cabluri electrice ce atârnă, aveţi grijă să îndepărtaţi obiectele mici, cum ar fi părţi din jucării sau chiar monede.

Cu un bebeluş tare activ, aţi putea fi tentaţi să-l lăsaţi în faţa televizorului pentru câteva clipe de respiro. Totuși, Academia Americană de Pediatrie recomandă să nu lăsaţi copiii la televizor până nu împlinesc vârsta de doi ani. E mai bine să le citiţi, să le vorbiţi şi să le cântați la această vârstă.

Bebeluș la 8 luni. Încalți sau nu copilul

Majoritatea pediatrilor și a experților în dezvoltarea copiilor susțin că  nu e bine să-l încalți decât atunci când începe să iasă periodic afară, la plimbare. E normal ca micuțul să se clatine sau să meargă crăcănat și tălpile lui să pară plate. Mersul desculț îl ajută însă să-și întărească picioarele și mușchii, iar faptul că simte textura covorului sau a parchetului îl ajută și-și mențină echilibrul.

Pe zi ce trece, se deplasează tot mai mult și e mai sigur pe el. Acum poate să se cațere pe trepte și să se plimbe de la un obiect de mobilier la altul. La această vârstă sunt bebeluși care chiar fac primii pași. Unii merg de pe acum, în timp ce alții încep abia după 1 an.

Micuțul a învățat cum să-și îndoaie genunchii și cum să se îndrepte, iar asta e mai greu decât crezi. Există situații în care poate încremeni în picioare, agățat de pătuț. Pentru că nu știe cum să se așeze, ajută-l și învață-l cu blândețe.

Iată o modalitate prin care-l poți ajuta să învețe să meargă: îngenunchează în fața lui și ține-l de mânuțe la distanța brațelor tale. Cheamă-l la tine!

În acest moment, e important să-l protejezi de accidentele casnice. Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să pui opritoare la uși și la sertarele dulapurilor și să muți produsele de curățat și alte potențiale otrăvuri în locuri în care nu ajunge. Un alt punct important sunt capacele de la prize.

Pentru a ști la ce să te aștepți în următoarele luni din viața bebelușului tău, îți recomandăm și aceste articole:

Surse:
  • KidsHealth: “Sleep and Your 1- to 12- Month Old.”
  • American Academy of Pediatrics: “Parenting Corner Q&A: Separation Anxiety.”
  • Spock, B. and Robert, N. Dr. Spock’s Baby and Child Care, 8th edition, Simon Schuster, 2004.
  • Jennifer Shu, MD, Children’s Medical Group, Atlanta; co-author, Heading Home with Your Newborn.
  • The American Academy of Pediatrics: “TV and Toddlers.”

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()