Ce face un bebeluș la patru luni. Ghid complet pentru liniștea părinților

Îți sorbi din ochi copilul și, fără să vrei, te întrebi ce face un bebeluș la patru luni. Ceea ce vezi cu ochiul liber este că el creşte şi devine tot mai alert cu fiecare zi care trece. La această vârstă, bebeluşii se exprimă prin zâmbete, râsete, gângureli şi diverse sunete, scrie webmd.com.

Până la 4 luni, bebeluşul îşi va fi dublat deja greutatea de la naştere. Dacă aveţi suspiciuni că bebeluşul nu se hrăneşte bine sau că nu câştigă destul în greutate, vorbiţi cu pediatrul.

Ce face un bebeluș la patru luni: abilităţi motorii

Bebeluşul devine tot mai îndemânatic și începe să își coordoneze mâinile pentru a apuca sau a scutura o jucărie zornăitoare. De fapt, bebelușul va apuca orice este la îndemână, de la jucării de pluş la părul mamei și orice obiect colorat şi strălucitor. Ar fi bine să vă scoateţi cerceii sau colierul dacă nu vreţi să le rupă.

Orice va prinde bebeluşul, va ajunge la el în gurită, gustatul fiind una dintre modalităţile de explorare. Este important să nu aveţi obiecte mici prin preajmă, pentru că bebeluşul s-ar putea îneca cu ele. Orice intră într-un rulou de hârtie igienică e prea mic ca să ajungă în mânuţele unui bebe de 4 luni.

Până la vârsta aceasta, căpșorul bebeluşului n-ar trebui să mai tremure. Copiii de 4 luni îşi controlează bine capul şi stau şezând susţinuţi. Pot să-şi ţină capul şi pieptul sus cât stau pe burtică. Pot să lovească şi să împingă cu picioarele. Unii copii deja se pot întoarce de pe o parte pe burtică şi invers.

Ce  face un bebeluș la patru luni: somnul

La patru luni, copilul ar putea să doarmă toată noaptea, iar somnul de noapte și cel de zi ar putea însuma 14-16 ore.

Ce face un bebeluș la patru luni: simţurile

În primele trei luni, bebeluşii nu prea disting culorile, de aceea nou-născuţii preferă obiectele alb-negru. La patru luni, ei văd mult mai bine și percep contraste mai subtile,  cum ar fi un nasture roşu pe o cămașă roșie. Pot vedea prin cameră, deși preferă să vadă oamenii de aproape.

Ochii copilului trebuie să se mişte deodată şi să urmărească obiectele şi oamenii prin cameră. Dacă privește cruciș sau pare să aibă probleme de vedere, trebuie să le semnalați pediatrului.

Veţi observa că ochii lui încep să-și schimbe culoarea. Ochii mai deschişi la culoare îşi vor schimba de mai multe ori culoarea înainte să-şi găsească nuanţa definitivă pe la şase luni.

Ce face un bebeluș la 4 luni: hrănirea

Specialiștii nu recomandă diversificarea până la şase luni, însă există și excepții, iar pe acestea le stabilesc medicii. Ca o regulă, copiii sunt pregătiți pentru hrană solidă când au  control bun al capului şi al gâtului şi reușesc să stea în şezut, cu sprijin.

Prima  masă solidă a copilului ar trebui să fie cereale cu fier amestecate cu lapte praf sau lapte matern. Trebuie să preparaţi cerealele destul de lichide la început până se obişnuieşte bebeluşul. Bebeluşii au la această vârstă reflexul de a împinge cu limba orice ajunge în gura, iar dacă face acest lucru mai aveţi de aşteptat o săptămână sau două până să reluaţi solidele.

Ce face un bebeluș la patru luni: comunicarea

Bebeluşii încep să descopere că sunt fiinţe individuale și remarcă faptul că oamenii din jur răspund la acţiunile lor. Veți observa că aruncă obiecte în mod repetat așteptându-se să le ridicați.

Copiii învaţă la vârsta aceasta să comunice eficient. Se exprimă mult prin gângureli şi sunetele pe care le emit, prin “aaa”-uri, icnete şi râsete. Veţi observa că bebeluşul are o grămadă de expresii faciale, de la zâmbet fericit la o feţişoară încruntată. Mai mult, începe să învețe emoţiile din vocea şi expresiile faciale ale părintelui care petrece mai mult timp cu el.

Vorbiţi cu medicul pediatru

Iată despre ce ar trebui să vorbiţi cu pediatrul la 4 luni:

Sfaturi pentru dezvoltarea bebeluşului de patru luni

  • Oferiţi copilului texturi diverse de explorat
  • Cântaţi şi citiţi bebeluşului zilnic, timp de câteva minute. Îi va plăcea să vă audă vocea cât timp stă în braţe
  • Deşi bebeluşul probabil nu se rostogoleşte încă, puteţi începe să adaptați casa nevoilor lui. Puneţi încuietori la dulapuri, puneţi uşite la scară, depozitaţi substanţele periculoase sus, departe de mânuţele curioase ale copilului.

Pentru a ști la ce să te aștepți în următoarele luni, îți recomandăm și aceste articole:

Surse:

”The first year,” in Kliegman RM, Behrman RE, Jenson HB, Stanton, BF, eds. Nelson Textbook of Pediatrics, 18th ed, Saunders Elsevier, 2007.

Sears, W, MD, and Sears M, The Baby Book, Little, Brown & Company, 1993.

National Library of Medicine: ”Age-appropriate diet for children.”

Curtis, GB, MD, MPH, and Schuler J, Your Baby’s First Year Week by Week, Da Capo Press, 2005.

Jennifer Shu, MD, Pediatrician at Children’s Medical Group, Atlanta, and co-author of Heading Home with Your Newborn.

Joanne Cox, MD, Director of the Primary Care Center and Associate Chief of General Pediatrics, Boston Children’s Hospital.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()