Cum să dezvolţi gândirea creativă a copilului tău? Descoperă 5 metode eficiente

Mihaela Călin
gândirea creativă

Gândirea creativă este o cerinţă a vremurilor pe care le trăim. De aceea ne dorim ca cei mici să aibă această abilitate. Dar cum le putem stârni curiozitatea şi motivarea de a acţiona independent şi de a pune întrebări? Descoperiţi alături de noi 5 metode de a dezvolta gândirea creativă a copilului, propuse de Alice Sterling Honig, expert şcolar la www.scholastic.com.

Există mai multe metode pentru a îmbunătăţi dezvoltarea creativităţii şi gândirea creativă a copilului. Mai jos găsiţi câteva dintre cele mai populare şi mai eficiente metode.

Povestirea fantastică

Părintele începe povestirea fantastică, de exemplu, „era odată o planetă neobişnuită, unde totul era posibil…”, iar copilul trebuie să continue povestirea şi să o schimbe în funcţie de propria imaginaţie. Ideile pot fi reprezentate şi prin intermediul desenelor sau orice altă metodă. Este posibil ca în timpul acestui joc copiii să vă surpindă cu imaginaţia, ideile şi gândirea creativă. În povestirile lor pot apărea extratereştri, astronauţi şi obiecte cu proprietăţi neobişnuite.

Gândirea creativă, dezvoltată prin jocul asocierilor

Aşază pe covor, în faţa copilului un obiect cunoscut sau o fotografie a unei persoane cunoscute. Apoi roagă-l să-ţi prezinte asocierile legate de obiectul sau fotografia respectivă. Folosind această tehnică, părinţii îi pot învăţa pe copii să recunoască obiectele periculoase şi cele sigure. De exemplu, în jocul dvs. puteţi să-i puneţi copilului pe covor o foarfecă şi o cutie de chibrituri şi să-l rugaţi să vă prezinte asocierile. De asemenea, rugaţi-l să atribuie obiectelor apelativul de sigur sau periculos.

Analogia simbolică distractivă

Încercaţi să creaţi/desenaţi/decupaţi simboluri care să ilustreze diverse fenomene, sentimente sau stări sufleteşti. Această metodă poate fi folosită pentru a atrage atenţia copiilor asupra semnelor rutiere. Le puteţi arăta copiilor simboluri grafice ale semnelor rutiere. Apoi, în joaca lor, copiii pot inventa alte semne.
Sau puteţi face cartonaşe cu numele sentimentelor, de exemplu, iubirea, bucuria, tristeţea, frica. Trageţi un cartonaş şi prin expresii faciale încercaţi să mimaţi starea respectivă, în timp ce copilul va trebui să recunoască despre ce sentiment este vorba. Apoi rugaţi-l pe cel mic să deseneze simbolul sentimentului pe care l-a ghicit. Acest joc distractiv dezvoltă abilitatea de a recunoaşte şi denumi sentimentele şi emoţiile.

Mişcarea magică

Copiii simt nevoie să fie în mişcare o mare parte din timp. Aşa că ar fi mai bine pentru ei să-i încurajaţi să danseze sau să se mişte cât mai des posibil. Copiii învaţă reprezentarea lucrurilor, folosindu-şi trupurile în spaţiu. Cei mici adoră să ţopăie ca un iepuraş sau să meargă în patru labe precum caii. Întrebaţi-i pe copiii dacă îşi pot folosi trupurile pentru a reprezenta emoţii, precum bucuria, furia sau surpriza.

Brainstorming

La această metodă este indicat să participe mai multe persoane. Ideea acestei tehnici este ca în timpul ei, copiii îşi pot prezenta ideile în mod spontan pentru a găsi rezolvarea unei probleme. Tema discutată poate fi, de exemplu, siguranţa în drumul spre şcoală. Obiectivul metodei „brainstorming”, în plus faţă de găsirea unui număr mare de idei într-un timp scurt, este de a-i învăţa pe copii respectul reciproc faţă de propunerile altora.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa