Cum îngrijim unghiile bebeluşului

Raluca Dumitrică
unghiile-bebelusului-totul-despre-mame

Unghiile bebeluşului necesită îngrijire din prima zi de viaţă

Mai toate pozele cu nou-născuţi ne arată o mogâldeaţă rozalie, cu sau fără păr pe căpşor, dormind lin şi cu urme de lăptic pe la gură, dar întotdeauna cu o pereche miniaturală de mănuşi la mâini, care acoperă unghiile bebeluşului. Acestea apar chiar dacă bebeluşul s-a născut vara, în plină caniculă, şi nu au legătură cu temperatura de afară sau din salon, ci doar cu faptul că micuţul a apărut pe lume cu nişte unghii de toată frumuseţea, lunguţe şi destul de ascuţite.

Pentru că mişcările bruşte ale bebeluşului din primele luni de viaţă se datorează imposibilităţii de a-şi controla musculatura, unghiile lungi pot să-l rănească şi să-l zgârie pe faţă şi corp în momentul în care acestea intră involuntar în contact cu trupul său. De aceea, mănuşile pe care le pun părinţii sau personalul medical pe mâinile nou-născutului sunt menite să îl împiedice să-şi facă singur rău. Bineînţeles, în funcţie de cât de curajoşi sunt părinţii unghiile pot fi tăiate imediat, iar mănuşile nu-şi vor mai avea rostul în acest caz.

Unghiile bebeluşului, o parte delicată din cel mic

Unghiile cresc încă din perioada intrauterină, mai precis încep să se formeze încă din săptămâna a unsprezecea, iar din săptămâna 34 au un aspect definitivat, fiind gata de viaţa de afară. Alcătuite aproape în totalitate din proteina numită cheratină, asemenea firului de păr, unghiile sunt elastice şi doar aparent fragile, ele fiind, de fapt, extrem de rezistente. La început, unghiile sunt moi şi cresc foarte repede, încât poate fi nevoie să fie tăiate chiar de trei ori pe săptămână. Odată cu trecerea timpului, unghiile se întăresc şi nici nu mai cresc atât de repede. Asta nu înseamnă că nu trebuie să aveţi grijă de ele la fel de mult ca înainte şi să nu staţi cu ochii pe degețelele bebeluşului, pentru a preîntâmpina accidentele.
De reţinut că unghiile cresc mai repede la copii, decât la adulţi, iar fiecare zi ce trece face ca o unghie să fie mai lungă cu 0.1 mm faţă de ziua precedentă. De asemenea, e bine de știut că unghiile de la mâini cresc de patru ori mai repede decât cele de la picioare, iar unghiile băieţilor au un ritm de creştere mai accelerat decât cel al fetelor.

Cum tăiem unghiile bebeluşului?

Unghiile celui mic se pot tăia atât cu o foarfecă destul de delicată şi cu vârful rotunjit, pentru a sta la distanţă de eventuale răniri, sau cu ajutorul unei unghiere pentru copii. Înainte de a vă apuca de această operaţiune, găsiţi-vă o poziţie confortabilă, fiţi relaxat şi aveţi grijă să nu-i induceţi niciun fel de stres bebeluşului, ca el să mişte mâna brusc şi să se rănească. Cel mai bine ar fi să-i vorbiţi încet, să-i spuneţi o poveste sau un cântecel vesel şi să transformaţi momentul tăierii unghiilor într-un moment distractiv şi calm. Dacă vă ajută, celălalt părinte poate să-l ţină în braţe pe micuţ, în timp ce tăiaţi unghiile, sau puteţi face această operaţiune când bebe doarme, dar numai în situaţia în care procedura de tăiere a unghiilor nu îl va trezi din somn pe copil.

Cu mişcări lente, tăiaţi unghiile drept sau respectând formă naturală a acesteia, fără a umbla deloc la colţuri sau a tăia pielea moale de la baza unghiei, adică cuticula. Această operaţiune nu ar trebui efectuată nici măcar la copii mai mari, chiar dacă unora dintre părinţi li se pare că această piele ar contribui la un aspect inestetic al unghiuţelor.

În plus, chiar dacă bebe a crescut şi nu mai apare prea des pericolul ca el să se autorănească, nu trebuie uitat că unghiile crescute depozitează sub ele mizerii dintre cele mai diverse. Acestea ajung cel mai adesea în gura celui mic, ştiind fiind faptul că perioada de bebeluşie coincide cu cea de descoperire, în care se introduce mâna, împreună cu alte obiecte, în cavitatea bucală. Aşadar, chiar dacă vedeţi sau nu aceste impurităţi cu ochiul liber, tăiaţi constant unghiile bebeluşului.

Dacă vă e greu tare la început să îi tăiaţi unghiile, puteţi folosi o pilă delicată cu care să i le piliţi uşor, până când veţi prinde curaj şi veţi putea trece la etapa tăierii propriu-zise. Dar aveţi grijă să nu piliţi mai mult decât trebuie şi să îi provocaţi răni!

Citeşte şi:
Etapele dezvoltării fătului: de la 0 la 9 luni
Ghidul dimensiunilor fătului în timpul sarcinii
Oja pentru fetiţe: cum o alegem
10 lucruri periculoase pentru bebeluş

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa