Cum își exprimă bebelușii fericirea? Un ghid pe vârste

fericirea bebelușilor

Fericirea este ceva ce nu poate fi atins, spun experții. Însă, pentru un bebeluș, fericirea înseamnă lucruri foarte simple, de la atingerea mamei și până la satisfacția unei mese copioase de lapte. Dar cum știi că este cu adevărat fericit?

Probabil ai învățat deja care sunt semnele (și sunetele) unui bebeluș nefericit. Însă semnele fericirii pot fi și mai misterioase. Un bebeluș nici măcar nu ajunge să atingă primul semn real al fericirii, zâmbetul, până ce nu împlinește vârsta de o lună. Iată cum descriu specialiștii de la parents.com semnele fericirii celor mici, într-un ghid complet în funcție de vârstă.

Fericirea unui nou-născut

Faptul că îți vede fața și că îți aude vocea, îl liniștește imediat pe bebelușul tău nou născut. Este destul de frustrant ca tu să-i zâmbești și să faci tot felul de grimase, iar el să te întâmpine cu o privire ce nu exprimă nimic, însă reține că acesta e un semn bun. „La acest moment, bebelușii nu au capacitatea de a-și exprima emoțiile pozitive în alt fel decât printr-o privire pașnică”, susține Dr. Linda Acredolo, medic psiholog pediatru.  Când se întoarce spre tine și se holbează la fața ta, el spune, de fapt, „Viața e frumoasă!”.

Fericirea la 0-3 luni

Atunci când bebelușul se așează confortabil în brațele tale și nu își arcuiește spatele, este un semn că se simte bine. La această vârstă, este fericit când îi sunt îndeplinite nevoile primare: răspunzi plânsetelor lui, îl hrănești, îi schimbi scutecul și îl adormi.

Fericirea bebelușilor la vârsta de 1-3 luni

Undeva între 4 și 10 săptămâni de viață, bebelușii încep să zâmbească mai mult spontan decât din reflex. Până acum, zâmbetele bebelușului au venit ca urmare a unui confort intern precum eliberarea gazelor sau ca un reflex ca atunci când zâmbea în somn. Acum, însă, zâmbetele reprezintă reacțiile directe la ceva ce cineva a făcut cu el.

Fericirea bebelușilor la vârsta  3-6 luni

Lucrurile devin tot mai interesante în lumea bebelușilor pe măsură ce zâmbetele se transformă în râsete. Ce îi determină să fie fericiți? Calitatea timpului petrecut cu tine. Tânjesc după sunete haioase și atingeri. În jurul vârstei de 6 luni, elementul surpriză devine marele hit. Se gâdilă de fiecare dată, deși se așteaptă la acest lucru. Este la fel ca atunci când râd la „cucu-bau”. Deși știu pe de rost acest joc se bucură oricât de mult l-ar juca.

Fericirea bebelușilor la vârsta de 4-7 luni

La început, vorbirea reprezintă o serie de sunete de consoane legate între ele. Foarte informativ, nu? De fapt, da. Bebelușii culeg aceste sunete (și împreună cu ele intonația ta) din ascultarea ta. Acum își pot comunica vocal emoțiile. Atunci când bebelușii bolborosesc tot mai tare, își arată interesul față de ceva cu care le face plăcere să interacționeze.

Fericirea la vârsta de 12-18 luni

În jurul vârstei de 1 an, copiii încep să capete simțul umorului. Într-un efort de a te face să râzi, și-ar putea pune un scutec pe cap sau ar putea să vorbească în cănița lor de apă. Cercetările asupra dezvoltării umorului la copii, au arătat că a face lucruri prostești cu obiectele, este în general, o sursă de amuzament. Un tată care încearcă să se încalțe cu pantofii bebelușului este ceva foarte amuzant.

Citește ”Cartea Bebelușului”, cel mai important și complet ghid al primilor ani. Aceasta este disponibilă AICI.

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()