Diferenţa dintre cântecele de leagăn şi cântecele de joacă

TOTUL DESPRE MAME
cantece

Știai că există diferențe între cântecele de leagăn și cântecele de joacă?

Deşi pare greu de crezut, cercetarile arată că bebeluşii răspund emoţional foarte diferit la cântecele de leagăn şi cântecele din jocuri.

Ce s-ar întâmpla oare dacă în loc să îi cânţi copilului Nani nani puiul mamii i-ai cânta În pădurea cu alune? Oare copilul tău ar reacţiona altfel? Specialiştii spun că da: cântecele de leagăn şi cele din poveşti sau jocuri afectează bebeluşul în mod diferit.

Ce indică studiile?

Cercetătorii au înregistrat câteva mame cântându-le copiilor lor un cântec de leagăn şi, respectiv, un alt gen de cântecel pentru copii, ca cele din poveşti sau jocuri.

Cântecelele inspirate din jocuri au fost evaluate ca fiind mai vesele şi ritmice, având mai multe consoane. Cântecele de leagăn au fost evaluate ca fiind mai aerisite, calde, pline de vocale.

Adulţii au urmărit apoi înregistrările copiilor care ascultau pe rând cele două tipuri de cântece şi au reuşit să determine comportamentul lor în funcţie de melodia ascultată.

Cercetătorii au stabilit că micuţii răspund la cântecele de leagăn aţintindu-şi atenţia spre ei inşişi şi jucându-se cu mânuţele sau sugându-şi degetelele. În celălalt caz, al melodiilor din poveşti şi jocuri, au afişat o reacţie îndreptată mai mult către mămică, încurajând-o în felul lor (mişcându-se, lovind din picioruşe, privind cu atenţie în ochii ei) să continue cântecelul.

Această capacitate de a determina tipul de melodie vine, cel mai probabil, din capacitatea copilului de a recunoaşte caracteristicile emoţionale ale unei piese muzicale. Incredibil, acest aspect al percepţției muzicale pare a fi nativ!

Din moment ce copiii simt diferenţele emoţionale între joc şi cântecul de leagăn, alege muzica în funcţie de starea emoţională pe care doreşti să i-o induci micuţului tău. Astfel, nu îi canta În pădurea cu alune dacă vrei să adoarmă, pentru că mai mult îl vei incita la distracţie i dans.

Nu uita că nu cuvintele, ci melodia este cea care transmite mesajul. Un cântec lent, lălăit, şoptit, cu multe vocale, reprezintă o invitaţie pentru el să se concentreze asupra lui şi să adoarmă. Rima, ritmul, repetarea consoanelor sunt considerate distractive şi cel mai potrivite sunt într-o melodie când vrei să te joci cu el.

Deoarece muzica pare a fi o parte centrala a interacţiunii dintre tine şi copilul tău, nu lăsa să treacă nicio zi fără să îi cânţi un cântecel. Nu este grav dacă nu ai voce…

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa