Fontanela– fereastra mică între viața din burta mamei și cea din exterior

Veronica Guzun, redactor
fontanela

Unul dintre parametrii urmăriți de pediatri, neurologi si alți specialiști în pediatrie este fontanela nou-născutului. Fontanela este spațiul neosificat între oasele craniului numit și moalele capului, spune DEX. Cuvântul este de origine latină și însemnă ”fereastră mică”.

De fapt, craniul bebelușului numără șase astfel de ”ferestre”. Două sunt situate în linia mediană a bolții craniului, restul patru – pe părțile laterale.

Acestea se inchid treptat și reprezintă starea metabolică a creșterii copilului, în general, și a creșterii țesutului osos în particular.

Cea mai revelatoare în acest sens este dimensiunea fontanelei mari. Are forma unui diamant/romb și este situată între cele două părți ale osului frontal și cele două oase parietale.

Ce trebuie să știm despre fontanelă? Aceasta facilitează foarte mult procesul de naștere, atât pentru copil cât și pentru mamă. Pentru a putea tece prin canalul de naștere, osul craniului este comprimat, astfel încât capul nou-născutului este alungit. Apoi, forma capului revine la normal;

Fontanela oferă condiții optime pentru o creștere normală a creierului într-un ritm natural;

Fontanela participă la reglarea termică a copilului. În cazul în care temperatura corpului copilului depășește 38 de grade, prin fontanelă se răcește în mod natural țesutul cerebral;

Fontanela are și funcție de amortizoare, în cazul căderii accidentale a copilului.

Rirmul de închidere a fontanelei mari, conform site-ului de pediatrie komarovskiy.net

Măsurarea dimensiunii fontanelei mari se realizează între punctele cele mai îndepărtate longitudinal și transversal.

graficRitmul de închidere este individual și cifrele de mai sus sunt orientative. Închiderea definitivă se întâmplă între 10 și 14 luni de viață, spune medicul pediatru Evgenii Komarovsky. Nu este exclusă nici închiderea mai devreme sau mai tărziu față de termenul menționat mai sus.

Este de reținut că neînchiderea fontanelei la termen nu este aproape niciodată singurul simptom al unei boli. Doar medicul poate determina dacă acest aspect reprezintă un motiv de îngrijorare care trebuie investigat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa