Ghidul creșterii în greutate a bebelușului

copil cantarit

Problema creșterii în greutate la bebeluși și-o pun aproape toți părinții. Iată ce trebuie să știi legat de creșterea în greutate de la vârsta de 0 luni și până la un  an. Mai jos, un ghid aproximativ al kilogramelor pe care trebuie să le arate cântarul în funcție de vârsta bebelușului.

Înainte de toate, Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, ne avertizează că aceste valori sunt absolut orientative pentru că fiecare bebeluș este unic și are modul său propriu de creștere și dezvoltare.

Creșterea în greutate a nou născutului (de la 0 la 4 săptămâni)

La naștere, bebelușul este mai delicat ca oricând. De aceea nu trebuie să te îngrijorezi dacă va pierde în greutate câteva sute de grame imediat după naștere, deoarece este un proces fiziologic normal. Majoritatea bebelușilor revin la greutatea de la naștere în 10 maximum 12 zile. La o lună, copilul cântărește aproximativ 4,2 kilograme.

Greutatea la 1 lună de viață

De acum și până la vârsta de șase luni, bebelușul va crește aproximativ 2 centimetri pe lună în lungime și va câștiga 150-200 de grame pe săptămână. Dacă se hrănește corespunzător și creșterea în greutate va fi pe măsură. La o lună, copilul cântărește aproximativ 4,2 kilograme.

Cât crește în greutate la vârsta de 2 luni

În mod normal, bebelușii cresc în greutate în fiecare săptămână. Dacă ești îngrijorată, fă-ți o programare la medicul pediatru sau la consultantul în lactație pentru a te asigura că cel mic mănâncă suficient. În unele cazuri este posibil ca bebelușul să nu sugă corect la sân, ceea ce ar însemna că nu primește suficient lapte. Acum ar trebui să aibă în jur de 5 kilograme.

Greutatea la 3 luni

La această etapă, bebelușul nu mai ia 200 de grame pe sătămână. Acest lucru înseamnă că va câștiga cu greu 800-900 de grame în această lună. Iar acesta va fi ritmul de creștere până la aproape 7 luni. La trei luni ar trebui să cântărească aproximativ 5,8 kilograme.

Greutatea la 4 luni

Spre sfârșitul acestei luni unii bebeluși ar putea începe să arate indicii cum că sunt pregătiți să înceapă alimentația solidă. Unii dintre indicatori sunt: își poate ține capul drept, poate sta în șezut fără prea mare suport și pare interesat de ce mănânci tu. Tranziția de la lichide la alimentația solidă este extrem de delicată, motiv pentru care s-ar putea să constați o creștere mai mică în greutate. În luna a 4-a va cântări maximum 6,4 kilograme. Diversificarea alimentației nu ar trebui începută înainte de șase luni, indiferent dacă bebelușul este sau nu alăptat.

Greutatea la 5 luni

La această vârstă, bebelușul ar trebui să-și fi dublat greutatea de la naștere, astfel că un indicator orientativ ar fi 6,9 kilograme.

Greutatea bebelușului la șase luni

După vârsta de șase luni, cel mic va crește cu aproximativ 1 centimetru pe lună și va lua în greutate aproximativ 100 de grame pe săptămână. Așadar, acum ar trebui să cântărească în jur de 7,3 kilograme.

Valorile creșterii în greutate la 7 luni

Cum spuneam, bebelușii de 7 luni cresc aproximativ cu 100 de grame pe săptămână. Dacă copilul tău ia mai mult de 300 de grame pe săptămână, nu ar strica să ceri sfatul medicului. Acum ar trebui să cântărească 7,6 kilograme.

Greutatea la 8 luni

Un plus de 300 de grame în această lună la greutatea copilului, este valoarea de referință. De acum consumă alimente solide și ar trebui să cântărească 7,9 kilograme, pe care le vei simți din plin atunci când îl iei în brațe.

Bebelușul de nouă luni

Pentru a menține greutatea pe care a acumulat-o până acum, copilul trebuie să aibă trei mese principale pe zi și două gustări, una după micul dejun și una cu 3 ore înainte de cină. La nouă luni va cântări în jur de 8,9 kilograme.

Greutatea copilului la 10 luni

Acum este momentul acela frumos în care bebelușul se târăște prin bucătărie, se cațără pe scaune, pe picioarele tale și se agață de orice. Mersul de-a bușilea arde calorii, așa că procesul de creștere în greutate s-ar putea să încetinească, iar spre final, copilul va cântări aproximativ 9,2 kilograme.

Greutatea la 11-12 luni

Aceste două luni îți vor oferi cea mai mare recompensă pentru toate aceste luni de muncă grea. La vârsta de un an, bebelușul trebuie să-și fi triplat greutatea de la naștere și curând va începe să facă primii pași, iar creșterea în greutatea va cunoaște un declin.

Află mai multe despre creșterea în greutate din aceste două articole:

Totul despre mame recomandă:

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()