Cum să interpretezi corect un grafic de dezvoltare

Anca Vlad
grafi de măsurare

La fiecare control, medicul sau asistenta copilului folosesc un grafic de dezvoltare, după ce îi măsoară celui mic lungimea, greutatea și circumferința capului. Toate aceste date sunt trecute în grafic și comparate cu cifrele care indică dezvoltarea normală la o anumită vârstă, în funcție de sex, scrie babycenter.com. Cele mai noi astfel de grafice țin cont inclusiv de modul în care e hrănit micuțul: alăptat sau hrănit cu biberonul.

De exemplu, graficul pentru o fetiță de două luni arată extremele de lungime pe care le poate avea. Dacă micuța ta se încadrează la 50%, înseamnă că pică exact la mijlocul graficului. Dacă micuțul tău a fost născut prematur, medicul ține cont de asta și scade perioada lipsă. De exemplu, dacă a fost născut cu patru săptămâni mai devreme de termen, el va compara datele cu cele ale unui copil cu patru săptămâni mai mic.

Uneori, părinții își fac griji în legătură cu aceste cifre, dar nu au de ce: aceste cifre (procente) nu sunt echivalent notelor primite la școală. Un procent mai scăzut nu înseamnă neapărat că micuțul lor are probleme. Să spunem că ambii părinți sunt mai scunzi decât media. În acest caz e logic că și urmașul lor va moșteni înălțimea lor și că procentul înscris pe grafic poate fi de numai 10%. Aceste cifre sunt menite să te ajute pe tine și pe medic să urmărești ritmul în care se dezvoltă copilul.
Ține însă cont că fiecare copil se dezvoltă într-un ritm propriu și că între copiii de aceeași vârstă și același sex pot fi diferențe mari de înălțime și greutate. Toate țin de gene, de cât de activ este, de problemele de sănătate pe care le are, de modul în care e hrănit sau de alți factori.

Ce urmăresc medicii?

În mod normal, copilul tău parcurge un anumit traseu de dezvoltare. Medicul trebuie să se asigure că el urmărește acest traseu. Astfel, el se convinge că ia în greutate atât cât trebuie și urmărește această situație pentru a întâmpina eventualele probleme de obezitate. În loc să de ghideze după o singură cifră, medicul face un procent care-i arată dezvoltarea din toate punctele de vedere.

Probleme apar când sunt diferențe mari între doi indicatori. De exemplu, dacă la înălțime se încadrează în 10%, iar la greutate este la 90%, atunci are probleme cu greutatea. Asta înseamnă că e mai înalt cu doar 10% față de ceilalți copii de vârsta lui, dar cu 90% mai gras. La fel de bine, se poate întâmpla ca la un control copilul să se încadreze la 60% a greutate și la următorul să fie doar la 30%. Aceasta este o altă situație în care medicul trebuie să-și dea seama unde este problema și de ce bebelușul nu câștigă în greutate în același ritm.

Cum sunt luate măsurile?

Pentru că un centimetru sau o jumătate de kilogram pot face diferența, copilul tău este măsurat și cântărit cu mare atenție. Poate fi dificil pentru personalul medical atunci când micuțul se agită, dar ideal este să fie înregistrate cele mai apropiate cifre. Pentru a se edifica, sunt efectuate trei măsurători:

Greutatea

După ce dezbraci complet copilul – chiar și scutecul trebuie scos – medicul sau asistenta îl pun pe cântar. Greutatea este măsurată în kilograme până la cea mai mică subunitate.

Lungimea

În timp ce copilul este întins, medicul îl măsoară din creștetul capului până la călcâie.

Circumferința capului

Ca să obțină cifrele exacte, personalul medical folosește un centimetru flexibil cu care măsoară zona cea mai mare (în dreptul sprâncenelor și al urechilor și în spate, unde este capul bombat). De ce este important acest indicator? Pentru că dimensiunile craniului arată stadiul de dezvoltare al creierului. Dacă creierul copilului nu se dezvoltă normal, atunci circumferința ar diferi mai mult sau puțin decât cea a unui copil normal. De exemplu, dacă este mult mai mare, ar fi putea fi vorba despre hidrocefalie (colectarea de lichid în creier). Apropo de această circumferință, capul unui bebeluș este disproporționat față de restul corpului, așa că nu vă faceți probleme.

Pot face aceste măsurători acasă?

Da, deși poate nu sunt la fel de corecte ca cele efectuate în cabinetul medical. Dacă vrei totuși să încerci, urmează pașii următori:
Pentru greutate. Dacă nu ai un cântar pentru copii, folosește-l pe cel de adulți. Ia copilul în brațe și vezi ce greutate arată scala. Notează cifrele, apoi urcă doar tu pe cântar. Fă scăderea și vei obține greutatea aproximativă a copilului.
Pentru înălțime. Întinde pe jos bandă adezivă. Apoi, pune copilul pe ea – vei avea nevoie de ajutorul altcuiva care să-l țină cu blândețe – însemnează cu pixul punctul din creștetul capului lui și cel de la călcâie. După aceea, ia copilul și măsoară cu centimetrul distanța dintre cele două puncte.
Pentru circumferința capului. Aici poți folosi centimetrul pe care-l înfășori începând din dreptul sprâncenelor peste zona bombată a craniului.
Odată obținute aceste date, introdu-le într-o aplicație specială pentru dezvoltarea bebelușilor și vei afla în ce zonă se află copilul tău.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa