Cum poți comunica prin semne cu bebelușul

Iulia Mirică
limbajul bebelușului

Limbajul bebelușilor devine, la un moment dat, obsesia părinților, scrie parenting.com. Mămicile își doresc să deschidă liniile de comunicație cu piticii lor, cu semne care să le arate când vor mai multă mâncare, când au terminat de mâncat, când le este foame sau când vor să fie schimbați.

Limbajul bebelușilor începe să se dezvolte începând cu vârsta de 4 luni, dar copiii nu vor putea să se facă înțeleși atât de bine până la vârsta de 7-9 luni, când dezvoltă abilități mai bune de coordonare. Limbajul pe care vi-l sugerăm mai jos poate fi folosit deopotrivă de mămici și de copii.

Semn: GATA

Acest semn va ajuta bebelușii să treacă de la o activitate la alta. De asemenea, o va ajuta pe mămică să explice când ceva s-a terminat, limbajul bebelușului făcându-i viața mai ușoară. Arată-i celui mic că nu ai nimic în mâini, ținând palmele deschise către el.

limbajul bebelusilor

Semn: SOMN

Semnalul pe care i-l dai copilului tău atunci când vine ora de culcare este o modalitate bună de a începe rutina de culcare. Un caz fericit este cel în care cel mic îți arată că este obosit, folosind semnul. Cu ajutorul unei mâini vei reprezenta închiderea ochilor – se ține palma deschisă, peste față, după care se unesc degetele, sub gură.

limbajul bebelușilor somn

Semn: MEDICAMENTE

Acest semn este perfect pentru momentul în care încep să le crească dinții copiilor și vor să-ți spună că au nevoie de medicamente, pentru a ameliora durerile. Degetul mijlociu al mâinii va sta în centrul palmei celeilalte mâini, mișcându-se ca și cum ar amesteca medicamente.

limbajul bebelușilor medicamente

Semn: MÂNCARE

Fii consecventă când vine vorba de folosirea semnelor. Folosește-le mereu – de fiecare dată când faci o activitate sau spui un anumit cuvânt. Atunci când mănânci, folosește degetele de la o mână ca și cum ai pune mâncare în gură și spune: „O să mâncăm. Vrei să mănânci? Hai să mai mâncăm încă o înghițitură.”

limbajul bebelușilor mâncare

Semn: LAPTE

Atunci când îl înveți limbajul semnelor pe cel mic, reține că este important contextul. Fă semnul pentru acesta atunci când îl hrănești, nu atunci când faceți alte lucruri. Ca semn, imită gestul făcut atunci când este mulsă o vacă.

Limbajul-bebelușilor-lapte

Semn: SCHIMBARE

Schimbarea reprezintă un semn important, deoarece te poate ajuta când treceți de la joacă la scutece – probabil că nu va fi dispus mereu bebelușul să facă asta. Semnul acesta îl va ajuta să înțeleagă faptul că pauza de la joacă este temporară. Iar după ce terminați, fă semnul de la GATA. Semnul de schimbare a scutecelor se face prin rotirea pumnilor înainte și înapoi.

limbajul bebelușilor schimbare

Semn: AJUTOR

Ar trebui să intervii din primul moment în care crezi că are nevoie de ajutor copilul tău sau să aștepți să-ți ceară ajutorul? Până când te hotărăști, în funcție de situație, învață-l să țină pumnul ridicat, cu arătătorul în sus, în cealaltă palmă. Unii copii vor bate cu ambele palme pe piept când au nevoie de ajutor.

limbajul bebelușilor ajutor

Semn: BAIE

Învață-l pe cel mic cuvinte pe care va putea să le exerseze frecvent, precum baie. Iar ca semn, fă un gest cu ambele mâini, ca și cum te-ai spăla pe piept.

limbajul bebelușilor baie

Semn: JOACĂ

Nu te îngrijora că ar trebui să-l înveți pe cel mic toate semnele în același timp. Alege câteva la început. Atunci când consideri că piticul tău le-a învățat, poți să adaugi treptat și altele. Pentru joacă, fă un Y cu degetele, mișcându-le înainte și înapoi.

limbajul bebelușilor joacă

Sursă: parenting.com

Sursă foto: parenting.com

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa