Primul zâmbet de bebeluș. Când zâmbește conștient?

Ramona Dinescu
primul zâmbet

Primul zâmbet al unui bebeluș este probabil cel mai compensator moment al vieții de părinte a fiecăruia dintre noi. Dar când încep bebelușii să zâmbească conștient?

Crezi sau nu, bebelușii zâmbesc cu mult înainte de a se naște, susțin specialiștii de la parents.com. Bebelușii pot zâmbi chiar din uter, spune Dr. Mark Gettleman, un cunoscut medic pediatru din SUA, citat de raisungchildren.net.au. Aceste prime zâmbete nu sunt intenționate și nu reprezintă un răspuns la ceva. Sunt zâmbete născute din reflex asemănătoare cu mișcările de brațe sau de picioare, necontrolate. Însă, nu mult după naștere, bebelușul va zâmbi intenționat, pentru că-și propune acest lucru. Iar tu, ca părinte, vei face probabil cea mai caraghioasă față, de emoție, de bucurie și pentru că vrei să-i răspunzi în cel mai plăcut mod. Nu te panica, cu toții facem această față.

Zâmbetul este direct legat de dezvoltarea socială, emoțională și vizuală

Primul zâmbet adevărat al bebelușului spune multe despre dezvoltarea sa. Este un semn că vederea sa s-a îmbunătățit și că este capabil să-ți recunoască fața. Creierul lui și sistemul nervos s-au maturizat îndeajuns pentru a elimina zâmbetele din reflex și acum sunt conștiente că zâmbetul este o modalitate prin care copilul se poate conecta cu ceilalți. De asemenea, micuțul tău începe să fie conștient de sentimentele sale și de faptul că are un efect direct asupra persoanelor din jur. El zâmbește pentru a-și exprima plăcerea, entuziasmul, mulțumirea și fericirea. Consideră că zâmbetul său este modul în care el spune „Hei mami, faci o treabă excelentă!” sau „Laptele acesta de la sânul tău e super! Te rog, mai dă-mi!”.

Când să te aștepți la primul zâmbet?

Se spune că zâmbetul reflex va dispărea în jurul vârstei de două luni, iar primul său zâmbet adevărat va apărea undeva între o lună și jumătate de viață și trei luni (sau între 6 și 12 săptămâni). Vei putea face clar diferența dintre un zâmbet reflex și unul adevărat, în funcție de momentul în care apar și durata lor.

De obicei, zâmbetul reflex este mai scurt și apar întâmplător, când bebelușul doarme sau este obosit. Zâmbetele adevărate, pe de altă parte, apar ca răspuns la ceva, precum atunci când vede fața mamei sau aude vocea pițigăiată a surorii sale. În plus zâmbetele adevărate sunt consistente, durează mai mult și atunci când este cu adevărat stimulat, vei vedea expresia emoției în ochii bebelușului.

Dacă încă mai aștepți ca bebelușul tău să zâmbească, sunt câteva lucruri pe care le poți face ca să-l încurajezi:

–          Vorbește mult și des cu el (dar asigură-te că-i lași timp să reacționeze).

–          Stabilește contact vizual cu el frecvent.

–          Zâmbește-i tot timpul.

–          Prostește-te (poți face fețe funny sau poți scoate sunete amuzante ce imită animanele, de exemplu).

–          Joacă-te cucu-bau.

–          Nu exagera pentru că dacă sunt supra stimulați, au tendința de a întoarce capul.

La ce să te aștepți?

Odată ce a scos primul zâmbet, bebelușul o va face din nou. De ce nu ar face-o? Atunci când zâmbește, ochii tăi strălucesc, este pupat și primește o mulțime de aprecieri și zâmbete în schimb. Va profita cu siguranță de asta.

La început, prima față fericită a bebelușului va apărea ca răspuns la un mix de vocale și stimulări vizuale, consideră Dr. David Elkind, specialist în psihologie pediatrică.

Apoi se va bucura urmărindu-te cum îi cânți cântecelul său preferat sau vorbești cu el atunci când îi schimbi scutecul. Mai târziu, când vederea i se îmbunătățește, doar simplul fapt că-ți va vedea fața îl va face să zâmbească. Tu vei fi rețeta celor mai multe dintre zâmbetele copilului tău. Iar pe măsură ce va exersa zâmbetele, după aproximativ trei luni, când va vedea și care sunt reacțile pe care le primește, le va însoți și de sunete. Acsete efecte auditive vor debuta ca niște mici guițături, apoi ca niște gâlgâieli și se vor transforma treptat în hohote.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa