Puseele de creștere ale bebelușilor. Vârstele la care apar, cum se manifestă

bebelus minge joaca

Puseele de creștere ale bebelușilor sunt acele perioade în care ei cresc cel mai mult, atât în greutate, în lungime cât și la nivelul circumferinței capului.

În timpul puseelor de creștere, bebelușii ar putea număra și câteva achiziții de dezvoltare psihică și comportamentală, sau ar putea să-ți perfecționeze niște aptitudini.

Majoritatea mamelor consideră că în timpul unui puseu de creștere, semnul principal este că bebelușii mănâncă mai mult decât de obicei. Mulți bebeluși trec prin aceste pusee de creștere fără să arate nici un semn.

Tot în timpul unui puseu de creștere, copilul ar putea să aibă nevoie de mai mult sau mai puțin somn decât de obicei.

Când apar puseele de creștere și cât durează?

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, consideră că puseele de creștere pot apărea oricând. În cazul copiilor mici, acestea durează una sau două zile, iar la bebelușii mai mari chiar și o săptămână.

Unii experți, citați de babycenter.com, cred că aceste pusee de creștere apar în anumite momente ale primului an de viață. Le detaliem:

–          La două săptămâni

–          La trei săptămâni

–          La șase săptămâni

–          La trei luni

–          La șase luni

Modelul de creștere al fiecărui copil este diferit, motiv pentru care nu ar trebui să te îngrijorezi dacă copilul tău nu a crescut mai mult decât de obicei în aceste etape de timp. Ar putea avea mai multe pusee de creștere decât cele enumerate mai sus, sau mai puține sau ai putea să nu le observi deloc. Este absolut normal.

Puseele de creștere sunt la fel cu puseele de foame?

Nu, dar sunt relaționate. Puseele de foame apar atunci când bebelușul pare mai flămând ca oricând, iar acestea nu sunt neapărat legate de puseele de creștere.

În timpul unui puseu de foame, timpul de hrănire al bebelușului va fi mai lung. La sân va deveni „mârâit” pentru că nu s-a săturat, iar dacă mănâncă formulă de lapte praf, după ce termină biberonul va părea că încă îi mai este foame.

Care sunt semnele puseelor de creștere?

Așa cum spuneam mai sus, foame tradusă prin mese mai bogate este primul semn.

Apoi, ar fi somnul, care ar putea fi mai lung sau mai scurt.

Un alt semn al unui puseu de creștere ar putea fi comportamentul. În timpul unui puseu de creștere bebelușul ar putea deveni mai „mârâit” decât de obicei și mai lipicios. Vei observa că vrea să fie ținut în brațe mai tot timpul și că plânge atunci când îl pui în pătuț.

Mai există o teorie care susține că schimbările de comportament pot reprezenta semnul că urmează un salt de dezvoltare.

Ce trebuie să facem în timpul puseelor de creștere?

Trebuie să răspundem indiciilor pe care ni le oferă copilul și să-i oferim ceea ce are nevoie, fie că vorbim de mai multă hrană, un somn în plus sau doar o perioadă de liniște în care să-l ținem în brațe și să-l alintăm.

Dacă alăptezi, nu-ți face grijă că nu se satură pentru că organismul tău va produce atâta lapte cât este nevoie. Este adevărat că poate fi nevoie de o zi sau două pentru ca organismul tău să se prindă că e nevoie de mai mult, perioadă care ar putea să te copleșească.
Nu trebuie să confunzi un puseu de creștere cu o altă problemă. Dacă copilul, de exemplu, este mai somnoros dintr-o dată, întâi asigură-te că nu este bolnăvior.

Citește și ”Cartea Bebelulușului”, o carte unică prin complexitatea sa. Informațiile oferite acoperă perioada de sarcină și tot ceea ce trebuie să știe un părinte despre creșterea copilului până la 3 ani. Detalii AICI.

 

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()