Puterea rutinei. Ce învață copiii din rutina zilnică?

Ramona Dinescu
importanta rutinei

Rutina zilnică ne călăuzește pe majoritatea dintre noi, fie că suntem adulți sau copii. Fie că o numim obișnuință, ritual sau obicei, tot rutină este și are o însemnătate majoră în viața fiecăruia, mai ales în dezvoltarea sănătoasă a copiilor.

De la băița de seară, la cititul unei cărți înainte de culcare și până la spălatul pe mâini înainte de masă sau desertul de după masă, de foarte mici îi obișnuim pe copiii noștri cu niște activități ce se repetă în fiecare zi. Aceasta este rutina zilnică ce îi ajută pe cei mici să se ghideze până ce vor învăța noțiunea timpului și să se dezvolte sănătos și armonios.

De ce este importantă rutina? Nu doar că ne simplifică viaţa, ci pentru că se pare că aduce o serie de avantaje atât pentru copii, cât și pentru părinți. Zero to Three, o asociație non profit americană, condusă de o echipă de psihologi specializați în parenting, a publicat o listă a celor mai importante beneficii pe care le aduce rutina zilnică.

Rutina îi ajută pe copii să învețe auto controlul

Rutinele consistente, activitățile ce se petrec aproximativ în același moment al zilei și aproape la fel zi de zi, oferă confort și un sentiment de siguranță celor mici. Indiferent că este ora de joacă, ora de gustare, de somn, sau ora la care se întoarce unul dintre părinți de la serviciu, faptul că ei știu ce urmează să se întâmple îi ajută pe bebeluși și copiii mici să simtă siguranță și stabilitate emoțională. Rutina îi ajută să înțeleagă și să aibă încredere că îngrijirea adulților le va oferi tot ceea ce ei au nevoie. Iar atunci când copiii se simt în siguranță și au încredere, își pot vedea în continuare de treaba lor, adică să se joace, să exploreze sau să învețe lucruri noi.

Rutina vă ajută pe tine și pe copilul tău să fiți mai apropiați

Rutina permite copiilor să anticipeze ceea ce urmează. Acest lucru îi da unui copil mic încredere și un sentiment de control, mai ales în situații în care părintele spune: ”Este ora de culcare. Ai vrea să mergi să te speli pe dinți și apoi să-ți pui pijamalele?”. Rutina ajută de asemenea la limitarea numărului de ”Nu”-uri din partea copilului și la corectarea comportamentului celui mic: ”Știu că vrei un biscuite. Însă amintește-ți că este ora de curățenie, așa că după ce terminăm curățenia vom avea pauza de gustare”.

Rutina ghidează un comportament pozitiv

Rutina este asemenea instrucțiunilor – au scopul de a ghida acțiunile copilului pentru a ajunge la un obiectiv stabilit. Rutina poate fi folosită din multe motive, însă două dintre cele mai importante sunt asigurarea sănătății și siguranței copilului și ajutorul pe care îl primește pentru a învăța un comportament pozitiv și responsabil. De exemplu, copilul învață că trebuie să se spele pe mâini înainte de masă sau că trebuie să țină de mână un adult atunci când traversează strada.

Rutina susține abilitățile sociale ale copilului

Pe măsură  ce copiii cresc, interacționează tot mai mult cu alte persoane, încep să învețe obiceiuri și rutine sociale. Salutul și conversația cu alți copii sunt doar câteva exemple ale rutinei de interacțiune ce ajută la învățarea comportamentului social. Prin aceste interacțiuni, copilul are oportunitatea de a-și dezvolta și limbajul.

Joaca și masa sunt două rutine ce le permit copiilor multă interacțiune socială. Prin vorbit, împărțirea jucăriilor, învățarea că e nevoie să ne așteptăm rândul sau că trebuie să-i ajutăm pe ceilalți, copiii mici învață câteva activități sociale importante ce le vor folosi mai târziu, la școală sau în viață.

Rutina îi ajută pe copii să depășească mai ușor perioadele de tranziție

În funcție de temperamentul copilului, tranziția dintre activitățile zilnice poate fi mai ușoară sau mai dificilă. A lăsa joaca pentru masa de prânz, a pleca de acasă la magazin, de la magazin acasă sau a face tranziția către ora de culcare, pot fi niște experiențe destul de provocatoare. Rutina face aceste tranziții mult mai simple. Unii părinți folosesc un avertisment de ”5 minute” pentru a-i ajuta pe copii să se pregătească pentru următoarea activitate, în timp ce alții folosesc o carte, un cântecel sau un joc special. Unele ritualuri speciale pot fi folositoare pentru a ușura tranziția către grădiniță, de exemplu.

Rutina oferă satisfacții și părinților

Rutina îi ajută nu numai pe copii să depășească momentele de tranziție. Este folositoare și pentru părinți pentru a face tranziția de la viața de cuplu la cea de familie, în care bărbatul și femeia au devenit părinți. Anumite ritualuri, precum cititul dintr-o carte a copilăriei tale sau pregătirea unui mic dejun special pe care îi mâncai în copilărie, te pot ajuta să intri mai ușor în rolul de părinte.

Rutina este o oportunitate importantă de învățare

Rutina zilnică este gândită adeseori ca o activitate de ”mentenanță”: ora de masă, ora de baie, ora de culcare, etc. Aceste activități zilnice reprezintă de fapt oportunități excelente ce susțin învățarea și dezvoltarea copilului.

Rutinele oferă șansa de a construi încredere în sine, curiozitate, auto control, abilități de comunicare sau abilități sociale. Așadar, haideți să face o rutină din aplicarea rutinelor!

Citește și despre care sunt regulile de bază în programul bebelușului, de ce și când să începi rutina.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa