Semne că bebelușul e obosit. Când trebuie să spui STOP JOC?

Anca Vlad
Semne că bebelușul e obosit

În uter, copilașul trăiește într-o lume care amortizează sunetele și lumina. Prin contrast cu acest mediu, viața extrauterină abundă de sunete și senzații. Orice – de la lătratul unui câine, la un miros puternic sau o pală de aer rece – îl poate speria pe micuțul abia venit pe lume, făcându-l să plângă. Însă, accesele de plâns pot fi, printre altele, semne că bebelușul e obosit.

În primele lui de viață, când îți petreci timpul cu el, fii atentă la orice semn că i-a fost suficient. Prea multă stimulare poate stresa bebelușul, care începe să plângă sau să se foiască. Vizitele, persoanele străine cu care intră în contact, chiar și joaca îl pot obosi peste măsură.

Iată, așadar, câteva dintre semnele că bebelușul e obosit, care ar trebui să-ți dea de înțeles că are nevoie de o pauză: închide ochii, întoarce capul într-o parte și în alta, trupul îi devine tensionat și se arcuiește, îți evită privirea și e irascibil.

Dacă bebelușul dă aceste semne, înseamnă că este obosit, că nu mai vrea să se joace, chiar dacă nu-i e somn, și, atunci, e indicat să-i dai un răgaz să se odihnească.

Ideal este să-l ajuți să se relaxeze prin anumite tehnici: legănă-l ușor în brațe, masează-i cu blândețe spatele sau culca-l într-o cameră învăluită în liniște sau cu muzică în surdină.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa