Dezvoltarea emoţională a bebeluşilor. Modalități la îndemână ca să o stimulați

Marina Rosenfeld
bebelus mama joaca

Când ne gândim la dezvoltarea copilului în primul an de viaţă, ne gândim la mers şi la limbaj ca fiind cele mai importante aspecte care vor influenţa pe viaţă capacitatea de învăţare, abilitatea de a trece peste frustrări şi de a avea încredere în alţi oameni, spune Rahil Brigs, director al programului “Paşi spre sănătate” al Spitalului Montefiore din Bronx, New York.

În afară de predispoziţia genetică, relaţiile şi experienţa sunt responsabile de dezvoltarea creierului. Părinţii vor fi fericiţi să afle că toate lucrurile de care are nevoie un copil să se dezvolte sunt mereu la îndemână, spun specialiştii de la parents.com, care au următoarele recomandări:

Dezvoltarea emoţională a bebeluşilor. Controlul

Sţiaţi că răspunsul imediat al părintelui la plânsul bebeluşului poate avea consecinţe aşa de profunde asupra dezvoltării lui? Sigur că-l vom hrăni când îi e foame şi-l vom schimba de scutec. Dacă acestea nu funcţionează, îl vom ţine în braţe, îl vom legăna, orice numai să nu mai plângă. Faptul că vă ocupaţi de el cum plânge, îl învaţă pe bebeluş că se poate adapta, că poate depăşi situaţii dificile.

Dar începând cu vârsta de 6 luni, copilul nu mai este depedent de părinți ca să-l alinaţi, el începe să internalizeze capaciatea de auto-liniştire, spune Broggs. Bebeluşii care au un părinte iubitor şi responsabil nu doar că învaţă mai repede să se liniştească singuri, dar sunt mult mai curajoşi în explorarea lumii. Dacă bebeluşul nu e îngrijorat că are cine să îl aline sau nu, se poate concentra pe explorarea lumii înconjurătoare, va învăţa să se rostogolească, să guste obiecte, să exploreze texturi.

 Cum îl puteți ajuta

  • Nu vă îngrijoraţi că „răsfăţaţi” copilul, cu cât primeşte mai multă atenţie cu atât va fi mai descurcăreţ mai târziu.
  • Creaţi rutină de-a lungul zilei, când copilul ştie când e timpul pentru masă sau somn, se simte mai în siguranţă.
  • Pe măsură ce creşte copilul, nu mai răpundeţi din prima secundă la plânsul lui ca să înveţe să se şi auto-liniştească.

Dezvoltarea emoţională a bebeluşilor. Atenţia

Nu este foarte evident dar tot ce învaţă bebeluşul, toată experienţa lui decide modul în care el se va concentra pe obiecte şi oameni. Experienţele copilului din primul an de viaţă decid felul în care creierul se va conecta, spune Jill Stamm, cofondator al Institutului pentru Dezvoltarea Creierului la copil si autor al cărţii ”Isteţ de mic”.

La început lumea este doar un cumul de zgomote și imagini. În mijlocul acestui haos, bebeluşul se concentrează pe tot ce îi este familiar cum ar fi vocea pe care a auzit-o atâtea luni din pântec sau chipui mamei. De fiecare dată când râdeţi cu copilul, când vă strâmbaţi sau e atent la o jucărie pe care o zornăiţi, în creierul lui se formează noi conexiuni.

Cum îl puteţi ajuta:

  • Limitaţi timpul pe care îl petreceţi în faţa unui ecran de telefon sau de laptop
  • Puneţi copilul în aşa fel încât să vadă tot ce se petrece. Dacă sună cineva la uşă, e bine să vadă că mama deschide şi intră cineva. În acelaşi timp verbalizaţi: „Iată, a sunat cineva”. Ajutaţi copilul să înţeleagă ce se întâmplă, verbalizaţi fiecare acţiune.

Dezvoltarea emoţională a bebeluşilor. Limbajul.

Gândiţi-vă la primele cuvinte pe care i le-aţi spus copilului când l-aţi ţinut prima dată în braţe. Încercaţi să i le spuneţi din nou, cel mai probabil o veţi face cu o voce exagerată sau veţi pronunţa accentuând vocalele. Ştiinţa a arătat că e important să vorbiţi normal nici prea repede, nici prea lent. Nu contează că bebeluşul nu înţelege nici o vorbă din ce spuneţi. Auzindu-vă mereu va învăţa care e ritmul normal de vorbire şi va înţelege în timp. Va învăţa unde începe şi unde se termină un cuvânt. Undeva între 6 şi 12 luni, creierul învaţă să distingă silabe.

Ce puteţi face:

  • Indicaţi mereu, folosiţi degetul ca să ilustraţi ceea ce spuneţi, copilul va începe să înţeleagă.
  • Limitaţi timpul petrecut în faţa televizorului. „Copiii nu învaţă să vorbească bine de la televizor pentru că nu îl poate întrerupe pe cel ce vorbeşte”, spune Julie Stamm.

Invăţarea relaţiei cauză-efect

Pe măsură ce copiii învaţă limbajul recunoscând modele, el controlează lumea asociind cuvinte cu obiecte. Pe măsură ce i se dezvoltă abilitităţile motorii va ciocni obiecte unele de celelate. Va face experimente şi va arunca repetitiv lingura pe jos. Îşi va da seama că lingura face zgomot pe când o boabă de mazăre nu.

Ce puteţi face:

  • Citiţi de mai multe ori aceeaşi carte dacă aveţi un copil care cere asta, va ştii mereu ce se întâmplă şi va simţi că deţine controlul.
  • Jucaţi-vă împreună cu el, jocul de aruncat obiecte pe jos.
  • Impuneţi limite. Nu trebuie să permiteţi bebeluşului să arunce mâncarea pe jos.

Cum ajutaţi copilul dinainte să se nască

Consumul de acizi graşi de tipul DHA poate ajuta creierul să se dezvolte. IQ-ul copiilor ale căror mame consumaseră în sarcină DHA era mai mare la 4 ani ani ca cel al copiilor cu mame ce nu primiseră astfel de suplimente. Se recomandă cam 300 mg pe zi. Problema este că peştele care conţine DHA este în general contaminat cu mercur, aşa că mai bine luaţi DHA ca supliment.

Jucării ce vă pot fi de ajutor

Jocul este modalitatea de învăţare a copiilor, iar Jill Stamm a identificat 5 tipuri de jucării de care aveţi nevoie

Cărţi. Când îi citiţi copilului nu învaţă doar cuvinte, ci vă aude şi vocea, în plus vă simte şi căldura corpului.

Păpuşi cu texturi diverse – acestea îl ajută pe copii să îşi dezvolte motricitatea fină.

Jucării vizuale – contrastul culorilor puternice îi atrage pe copii. Saltelutele de activităţi sunt foarte bune, o oglindă de plastic e la fel de recomandată, chiar dacă pâna la 9 luni nu îşi dă seamă că în imagine este el.

Jucării pentru imitaţie – există telefoane mobile de jucărie sau bucătarii în miniatură.

Nu în ultimul rând trebuie să aveţi grijă să nu stimulaţi prea mult copilul pentru că asta poate dăuna, spune Linda Gilkerson, specialist în dezvoltarea copilului la Erikson Institute din Chicago (SUA). Oricum copiii se plictisesc la un moment dat şi atunci e cazul să-i oferiţi ceva nou.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa