Alimentația copilului de 2 ani. Ce și cât trebuie să mănânce cel mic

TOTUL DESPRE MAME
alimentatia copilului de 2 ani

Nu m-am grăbit să încep diversificarea cu fetița mea și pentru asta îi mulțumesc medicului primar pediatru Ana Culcer, de la care am învățat cât de importante sunt primele șase luni pentru dezvoltarea sistemului digestiv la copii. Pe de altă parte, îmi spuneam că o să am timp suficient să-i gătesc tot ce știam și să încerc sute de rețete sănătoase și gustoase pentru cei mici; n-avea rost să mă grăbesc și nici pe ea s-o forțez să crească. Anii au trecut și, așa cum am prevăzut, am cam rămas în pană de idei. Alimentația copilului de 2 ani nu este o temă ușoară pentru mămici. Din fericire, am descoperit sfaturile medicului pediatru Delia Chira, care are și un blog interesant, despre cum, cât și cu ce să îi hrănim pe micii mofturoși.

Așa am aflat că meniul unui copil de un an nu diferă cu mult față de cel pentru micuții de doi ani sau de trei. Însă, foarte important, obiceiurile alimentare ale părinților influențează puternic preferințele culinare ale celor mici. Așa că ai grijă ce mănânci tu și tati, pentru că alimentația copilului de 2 ani este crucială. Și chiar și după această vârstă, pentru că, s-a constatat, după ce face copilul patru-cinci ani, părinții nu mai respectă multe dintre principiile sănătoase în alimentație. Iar până la excesul de kilograme este doar un pas. Ca să știi ce înseamnă greutate normală la copii, ia în calcul că, în medie, ei cresc cu 200-250 de grame pe lună, respectiv cu 10-12 centimetri pe an.

Citește și ”Copilul meu nu mănâncă!” și află care sunt sfaturile celebrului pediatru Carlos Gonzalez pentru mămicile copiilor care refuză mâncarea. Detalii AICI.

Alimentația copilului de 2 ani, calculată după formula 100 calorii/kg corp/zi

Medicul pediatru spune că micuții cu vârste între unu și trei ani au nevoie de 100 calorii/kg corp/zi, adică dacă un copil are 12 kilograme, ar fi indicat să consume într-o zi alimente care însumează 1.200 de calorii. Bine, nu o să stai mereu să numeri caloriile și să cântărești alimentele, ca și cum ar fi la cură de slăbire. Această proporție este orientativă. Dacă cel mic mănâncă ponderat, este activ și observi că se dezvoltă normal în înălțime și greutate, nu trebuie să te stresezi prea tare cu calculatorul de calorii. Cel mai bine, reține că porția celui mic ar trebui să fie cât un sfert din porția lui tati și o treime din porția lui mami.

Evită mezelurile!

Produsele tip mezeluri din comerț, bogate în coloranți, aditivi și arome, dar și potențiatori de arome, cum este monoglutamatul de sodiu (E-621), nu au ce căuta în alimentația copilului de 2 ani. De fapt, nu ar trebui puse pe masa niciunui copil. Conțin o cantitate mică de carne și aceea formată din piele, organe și zgârciuri, deci valoarea nutrițională este îndoielnică. De asemenea, limitează sau chiar scoate din meniu carnea tocată, brânza topită, magarina și produsele de patiserie, pentru că sunt bogate în grăsimi și se digeră greu.

În ce constă masa celui mic

Meniul copilului de doi ani trebuie să se împartă în cinci mese inegale, adică trei mese principale și două gustări. Astfel, micul dejun trebuie să aibă o proporție de 20-25% din meniul zilnic, prima gustare – 10-15%, prânzul – 30%, a doua gustare – 10-15%, iar cina – 20-25%. Toate mesele trebuie să includă alimente din cele cinci grupe alimentare, respectiv: în grupa I sunt lactatele, în grupa a II-a intră carnea, peștele și ouăle, în grupa a III-a se găsesc grăsimile de origine animală și vegetală, bune pentru organism pentru că furnizează acizii grași esențiali, în grupa a IV-a sunt cerealele (grâu, secară, porumb, orz, ovăz), care oferă copilului energie, iar în ultima grupă intră fructele (maximum 150 de grame pe zi) și legumele (până la 300 de grame pe zi).

Nu-i plac legumele? Încearcă să găsești modalități de servire a preparatelor cu legume cât mai atrăgătoare pentru cel mic. O masă amuzantă este și una gustoasă. Le poți transforma în rulade, budinci, supe-creme și piureuri. Inventează joculețe cu soldăței din morcovi sau castraveți și construiește figurine de animale pe farfurie.

Ponturi suplimentare

Este foarte important să respecți orarul meselor și să mâncați împreună, la masă, nu în fața televizorului sau în timpul unor activităti, adică în timp ce el construiește un castel din piese lego, tu te chinuiești să-i dai câteva linguri de iaurt. Dacă nu vrea să mănânce supă, de exemplu, nu încerca să-i oferi altceva – de obicei, mămicile cedează după preferințele celor mici și le dau pufuleți și altele, de ronțăit. Evită să îi spui că dacă mănâncă tot o să-l duci în parc, să se joace. Sistemul tip recompensă nu este unul sănătos, pentru că îi permite celui mic să te șantajeze. Să știi că la doi ani se pricepe destul de bine să-și influențeze părinții, ca să primească ce dorește.

Citește și ”Copilul meu nu mănâncă!” și află care sunt sfaturile celebrului pediatru Carlos Gonzalez pentru mămicile copiilor care refuză mâncarea. Detalii AICI.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre alimentația copilului de 2 ani, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei putea găsi și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa