Brânza pentru bebeluși. Când o introducem în alimentație?

Iulia Mirică

Brânza pentru bebeluși este o sursă excelentă de calciu și proteine, de care au nevoie pentru a crește. Când cresc mai mari este perfectă pentru copiii care pot deja să mănânce singuri. Oricum, de la 6-7 luni, în funcție de recomandarea medicului pediatru, îi poți introduce bebelușului tău în dietă brânzica.

Există o mulțime de moduri prin care poți introduce brânza în alimentația copilului tău. De asemenea, poți alege să faci în casă mai multe feluri de brânzică, prin mai multe texturi.

Înainte de a decide introducerea brânzeturilor în alimentația bebelușului este bine să ai o discuție și medicul lui. Este momentul în care este bine să îi spuneți dacă aveți în istoricul familiei alergii sau intoleranțe la lactoză. De asemenea, trebuie să știi că nu toate tipurile de brânză sunt potrivite pentru cei mici.

Iată ce tipuri de brâzeturi sunt potrivite pentru primul an de viață al copilului: cheddar, parmezan, edam, mozzarella, provolone, gouda, brânză dulce, Grana Padano, cottage cheese, ricotta, mascarpone, creane cheese.

Unele varietăți de brânză au mucegaiuri nobile sau sunt nepasteurizate, ceea ce duce la un risc destul de mare de contaminare cu bacteria lisetria. De asemenea, din cauza riscului de înec nu este recomandat consumul de brânzeturi foarte tari. Iată ce tipuri de brânză nu trebuie să consume copilul în primul an de viață: brie, cambonzola, camembert, chevre, danish blue, saga, stilton, gorgonzola, roquefort, taleggio, wensleydale.

Cum se păstrează brânza?

Indicat ar fi să nu cumperi cantități mari de brânză ca să nu riști să se strice. Totuși, păstreaz-o la frigider, în folie alimentară sau în hârtie cerată. Nu este o idee bună să împachetezi în plastic.

În ce poți adăuga brânza pentru bebeluși?

Poți să pui brânză în piureuri de legume, în piureuri de fructe, în mămăligă, în omlete, în salate, cu legume, în supe, cu paste. De asemenea, poți folosi brânza pentru sandvișuri sau pentru a face cheesecake de casă. Brânza răzuită sau tăiată cubulețe poate fi o idee de figer food pentru copiii trecuți de 8-9 luni.

Ce beneficii are brânza de vaci în alimentația copiilor?

Îmbunătățirea digestiei

Brânza de vaci conține fosfor, un element major, care ajută la formarea oaselor, împreună cu calciul. Fosfații ajută, de asemenea, la îmbunătățirea digestiei, excreției, dar și la producția și extragerea energiei din celule.

Întărirea sistemului osos

Calciul este unul dintre elementele cele mai cunoscute asociate cu laptele și produsele derivate din lapte. Printre beneficiile sale se numără întărirea oaselor. Cantitatea de calciu din brânza de vaci reprezintă 8% din valoarea zilnică recomandată. Calciul regăsit în lapte și produse lactate, cum ar fi brânza de vaci sau cașul, ajută la construirea oaselor puternice atât în copilărie, cât și la maturitate. Un consum regulat de brânză de vaci poate ajuta la evitarea apariției unor boli precum osteoporoza sau cancerul de colon.

Menținerea nivelurilor de zahăr din sânge

Brânza de vaci reprezintă o sursă importantă de magneziu. În organismul uman, cea mai mare parte a concentrației de magneziu este concentrată în sistemul osos. Magneziul acționează ca un catalizator, promovând reacțiile biochimice și activând diverse enzime în organism. De asemenea, ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge și prevenirea atacurilor de cord, migrenelor și tulburărilor psihiatrice.

Ce tip de brânză de vaci să alegi?

Brănza proaspătă este produsul rezultat din cogularea directa a laptelui. Produsul rezultat are grasimea directa din lapte, nu e concentrat si e dietetic. Dintr-un litru lapte, ieșind cel mult 200 de grame de brânză proaspătă.

Cum se face brânza pentru bebeluși. Rețetele de care ai nevoie

Brânză de vaci cu calciu lactic

brânza pentru bebeluși

Ingrediente

1l lapte de vacă 3,5% grăsime

8 comprimate calciu lactic (de la farmacie)

Mod de preparare

Laptele se pune la fiert timp de 15-20 minute. Apoi se ia de pe foc și, cât este fierbinte, se adaugă 8 comprimate de calciu lactic pisate. Se va produce o coagulare a laptelui. Se lasă 30 minute, apoi se pune la scurs într-un tifon fiert și călcat cu fierul încins pentru dezinfectare. Brânza astfel obținută se trece printr-o sită deasă pentru a se obține bulgărași fini. Dintr-un litru de lapte de vacă integral se obțin aproximativ 200 g de brânză.

Atenție! Din lapte-formula nu se va prepara branza de vaci! Ceea ce coaguleaza si devine branza este cazeina, foarte putina in laptele-formula (cu cat mai putina, cu atat formula are calitate mai buna); in plus, sarurile minerale, vitaminele hidrosolubile etc. curg odata cu zerul.

Brânză din lapte de vacă cu lămâie

brânza pentru bebeluși

Ingrediente

1 l lapte de vacă 3,5% grăsime,

Zeama de la jumătate de lămâie

Mod de preparare

Se fierbe laptele de vacă. Când dă primul clocot, se adaugă zeama unei jumătăți de lămâie, având grijă să nu pui și sâmburi. Se amestecă bine. Se pune din nou pe foc și se lasă să dea din nou în clocot, apoi se strecoară cu ajutorul unui tifon și se lasă la scurs. Se poate încerca și cu mai puțină lămâie. Se poate pune zeama de lămâie puțin câte puțin  și se observă dacă se coagulează laptele sau nu, adăugând lâmâie dacă mai e necesar. Trebuie să se țină cont de faptul că prea multă lămâie va face ca brânzica să fie uscată. Se poate lăsa la scurs chiar și 24 de ore.

Brânzică de vaci din lapte nefiert

brânză de vaci pentru bebeluși

Ingrediente

1l lapte de vacă proaspăt.

Mod de preparare

În primul rând laptele trebuie să fie dintr-o sursă foarte bună, de la o vacă sănătoasă, mulsă în condiții depline de igienă. Se lasă laptele nefiert de vacă să se prindă la temperatura camerei, 24 ore. Uneori poate dura și 2-3 zile, în funcție de cât de cald este în cameră. În tot acest timp nu se umbă la el. Apoi, i se ia smântâna și se pune la fiert la foc mic. Se amestecă mereu cu o lingură de lemn, până când se separă zerul de brânză. Acest proces durează câteva minute. Se lasă să se răcească, apoi se pune într-un tifon să se scurgă zerul.

Cremă de brânza pentru bebeluși

cremă de brânză de pentru bebeluși

Ingrediente

1 l lapte de vacă integral

1 linguriță de zeamă de lămâie

100 g iaurt

Mod de preparare

Laptele se pune la foc mediu și se lasă 5 minute. Se amestecă din când în când. Când este aproape să fiarbă se pune zeama de lămâie. Se amestecă încet. Vor începe să se formeze bulgărași de brânză. Se lasă până coagulează tot laptele. Se trece apoi printr-un tifon și se lasă să se scurgă. Brânza rezultată se va pune într-un blender cu iaurtul.  Se mixează până devine o cremă pufoasă. Se pune din nou în tifon, i se strâng colțurile foarte bine și se lasă 4 ore. După aceea, se pune la scurs peste noapte în frigider. Se servește a doua zi.

Brânza pentru bebeluși cu iaurt

brânză de vaci cu iaurt

Ingrediente

150 g iaurt simplu integral minimum 3,5% grăsime

500 ml lapte integral

Mod de preparare

Se pune la fiert laptele și când este aproape să dea în clocot se adaugă iaurtul lingură cu lingură amestecându-se constant. Este recomandat să se folosească o spatulă de silicon.  Pe măsură ce vei amesteca vei observa că zerul va începe să se separe și se formează bulgărași de brânză.

Când s-au format bulgărașii de brânză pentru bebeluși, se stinge focul. Se mai lasă brânzica de casă pentru bebeluși în zer aproximativ 5 minute înainte ca acesta să fie scurs. În felul acesta brânzica va fi foarte pufoasă și cremoasă, iar consistența ei va fi apreciată de bebelușul tău. După aceea, se lasă la scurs maximum 3 minute și se consumă. Pentru scurs se folosește o sită foarte densă sau un tifon care a fost foarte bine spălat înainte și care este folosit doar pentru acest scop.

Dacă nu se folosește imediat se pune într-un vas închis ermetic și se dă la rece. Se consumă în maxium 48 de ore după ce a fost produsă.

Dacă ți-au fost utile aceste informații despre brânza pentru bebeluși îți recomandăm să mai citești și următoareșe articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa