Când îi dăm bebelușului carne și ce tipuri sunt cele mai potrivite?

Iulia Mirică
când introducem carnea la bebeluși

Când introducem carnea la bebeluși. Începuturile diversificării sunt grele pentru orice mamă, fie că este la primul copil sau nu. Majoritatea medicilor recomandă ca primele mese ale bebelușilor să fie cu legume, cu pauze de 3 până la 5 zile între ele pentru a se evita apariția eventualelor alergii. Urmează introducerea proteinelor și a fructelor, respectând regula pauzei. În această logică, carnea poate fi introdusă în intervalul 6-8 luni, discutând și cu medicul pediatru, în funcție de particularitățile de sănătate și dezvoltare ale copilului.

Organizația Mondială a Sănătății, American Academy of Pediatrics și UNICEF spun că poți introduce carnea în alimentația bebelușului încă de la 6 luni. Cel mai simplu este să o pui în blender și să faci o pastă groasă, alături de legume. Recomandarea lor este fundamentată de faptul că în carne se găsește fier, vitamina B12 și zinc, care sunt foarte ușor asimilabile de organismul bebelușului. Este o perioadă în care cei mici au foarte mare nevoie de fier, mai ales că rezervele cu care s-au născut s-au cam epuizat și există riscul de apariție a anemiei.

Și Departamentul de Sănătate din Marea Britanie recomandă introducerea cărnii de la 6 luni și le propune mamelor, pe lângă carnea de pui și pe cea de miel, vită, porc, curcan și pește.

Începând cu vârsta de 8 luni îi poți da bebelușului bucăți mici de carne fiartă, gătită la aburi sau la cuptor pe care să le mănânce singur, folosindu-se de mânuță. Nu îl lăsa niciodată nesupravegheat pentru că se poate îneca, chiar și cu bucățele foarte mici de alimente.

Când introducem carnea la bebeluși. Surse de alergeni

Carnea poate fi o sursă de alergeni, la fel ca oul, laptele, peștele, fructele de mare, nucile, alunele, soia sau cerealele. Totuși, dacă nu există în familie persoane care să aibă alergie la astfel de produse, nu există niciun motiv pentru care să amâni introducerea în dieta copilului.

În cazul în care ai un istoric medical în acest sens este bine să discuți cu medicul pediatru pentru a stabili în funcție de analize când este mai bine să incluzi alimentele alergene în meniu.

Ce carne este potrivită la începutul diversificării

Carnea pe care o introduci în dieta bebelușului tău trebuie să fie proaspătă, din surse sigure. Ea trebuie servită gătită la temperaturi potrivite pentru a se evita contaminarea cu salmonella, E colli sau alte bacterii. Gătirea se va face prin fierbere, la aburi sau la cuptor.

Prăjirea în baie de ulei nu este o opțiune pentru copii atât de mici. De asemenea, nici mezelurile sau alte produse din carne procesate nu trebuie să intre în meniu la vârste atât de mici.

Pentru a evita contaminarea cu diverse bacterii, carnea trebuie gătite la temperatura potrivită, respectiv:

  • carnea de vită/vițel—77°C,
  • carnea de porc—71°C,
  • carnea tocată de orice fel—71°C,
  • carnea de pasăre (bucăți)—74°C,
  • carnea de pasăre (întreagă)—82°C,
  • pește—70°C,
  • fructe de mare—74°C.

Cel mai bine ar fi să începi cu carnea de pui, însă ai grijă de sursa de unde o procuri. Aceasta este mult mai fragedă decât alte tipuri de carne și are și un gust mai neutru. Bebelușul o va accepta mult mai ușor. De asemenea, peștele (cod sau pește sole) este o variantă foarte bună, doar să fii foarte atentă la oase.

Ce tip de pește îi dăm bebelușului?

Meniul bebelușului tău poate conține și somon, păstrăv, ton proaspăt. Carnea acestor pești este bogată în acizi grași care sunt foarte importanți pentru dezvoltarea sistemului nervos, a creierului și a vederii copilului. Peștele, alături de legume, cartofi sau orez, poate constitui o masă de 2 ori pe săptămână.

Carnea poate fi amestecată cu legume, cartofi sau orez, la începutul diversificării. Poți apoi să o combini și cu paste sau pseudocereale. Oricum, raportul carne-legume trebuie să fie unul net favorabil legumelor. În cazul cărnii de pui este bine să pui mai multă zeamă de la supă pentru a fi mai ușor de înghițit.

Câtă carne îi dăm bebelușului?

Un bebeluș cu vârsta între 6 și 24 de luni ar trebui să își asigure 15% din cantitatea totală de calorii din proteine, potrivit experților. Acest lucru se traduce prin maximum 30-45 de grame de proteine pe zi. Surse de proteine mai sunt și brânza și lactatele, ouăle, așa că trebuie să ai grijă să le alternezi. Dacă este să măsurăm în lingurițe, între 6 și 8 luni de viață ale bebelușului este suficient dacă mănâncă între 1 și 6 de piure de legume cu carne.

Recomandarea este ca acestea să fie date la masa de prânz, dar poți să le împarți între aceasta și cină pentru a te asigura că micuțul tău are un aport suficient de proteine.

În cazul în care copilul nu acceptă carnea nu trebuie să renunți din prima. Poți încerca după câteva zile schimbând modul de preparare și/sau combinația de legume. Mulți bebeluși acceptă mai ușor carnea n piureuri de legume mai dulci cum sunt morcovii, cartofii dulci sau cartofii obișnuiți.

Sfaturi pentru prepararea cărnii pentru bebeluși

  • Îndepărtează grăsimea, pielea și oasele cărnii de orice fel înainte de a o găti
  • Pasează carnea suficient de bine la începutul diversificării
  • Fierbe carnea atât de bine încât să poată fi pasată cu furculița
  • Când copilul este pregătit să mestece, taie carnea cubulețe sau în fâșii subțiri ca să îl ajuți să mănânce mai ușor
  • Atunci când pregătești carnea pentru bebelușul tău nu trebuie să îi adaugi sare sau zahăr
  • Pentru gătirea cărnii folosește ustensile separate și spală-te foarte bine pe mâini pentru a evita contaminarea încrucișată.
  • Carnea de orice fel se pasează împreună cu legumele doar după ce s-a răcit de tot pentru a evita riscul de a arde copilul.

Nu păstra porția din care copilul a mâncat pentru a i-o da în ziua următoare. Cel mai bine este să pui în castron o cantitate mai mică și să mai adaugi dacă mai vrea. Dacă rămâne piure din care nu a mâncat bebelușul îl poți ține la rece o zi sau la congelator până la 6 săptămâni. În acest caz trebuie răcită cât mai repede posibil. De îndată ce ai luat oala de pe foc, pune vasul în alt vas cu apă rece sau gheață.

Poți afla mai multe informații despre mâncarea bebeluşilor din cartea Diversificarea naturală, cel mai bine păstrat secret al părinților relaxați.

Când introducem carnea la bebeluși. Beneficiile cărnii

Conținut bogat de proteine

Carnea este un aliment bogat în proteine, având mai multe decât are orice mâncare vegetariană. Acesta este, probabil, unul din cele mai importante motive pentru care puteți introduce carnea în alimentația copiilor. În general, procentul de proteine din carne variază între 35 și 45%.

Conținut bogat de vitamine și minerale

Carnea este, de asemenea, o sursă bună de vitamine și minerale. Acestea sunt mai mult sau mai puțin recomandate de către toți doctorii. Vitamine precum tiamina, niacina, riboflavina, acidul folic, vitamina B-12, vitamina B-6, avidul pantotenic pot fi găsite în mari proporții în carne. În afară de vitamine, se regăsesc și minerale precum fier, zinc, magneziu, potasiu și multe altele.

Conținut bogat de acizi grași

Acizii grași sunt clasificați drept acizi grași Omega 3 și acizi grași Omega 6. Dintre aceste două tipuri, acizii grași Omega 3 sunt considerați cruciale pentru noi. Sunt importanți pentru dezvoltarea creierului, tratarea inflamațiilor și tratarea tulburărilor de dezvoltare, atunci când vine vorba despre copii. Dintre toate tipurile de carne, peștele reprezintă cea mai bună sursă de acizi grași Omega 3.

Dacă ai găsit informații folositoare despre când introducem carnea la bebeluși în acest articol, îți recomandăm să mai citești și: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa