Când îi dăm bebeluşului cartofi?

Iulia Mirică

De la ce vârstă îi putem da bebelușului cartofi?

Cartofii se enumeră printre cele mai populare legume de pe planetă, deoarece pot crește într-o mare varietate de condiții meteorologice şi sunt disponibili pe o scară largă, în aproape toate părțile lumii. Căutați acei cartofi care au o consistență fermă, fără fisuri, pete sau părți moi. Evitați cartofii care au început să încolțească, deoarece înseamnă că sunt vechi. Medicii recomandă să introduceți cartofii în diversificarea alimentației copiilor în jurul vârstei de 8-10 luni, din cauza conținutului de amidon, fiind destul de greu de digerat de stomacul neexperimentat al copiilor.

Beneficiile cartofilor

Cartofii au o serie de beneficii pentru copii: ei îmbunătățesc sănătatea gastrointestinală, au rol în protecția hepatică, conţin proprietăți antivirale, iar în ceea ce priveşte folosirea la nivel extern. Iată ce beneficii are consumul de cartofi și de ce este bine să introduceți acest produs devreme în alimentația copiilor!

Supliment de vitamine și minerale
Cartofii au un conținut important de vitamine și minerale. Deși acest conţinut nu este la fel de mare precum cel aflat în celelalte legume, combinat cu alte vegetale, el este suficient pentru o nutriție sănătoasă.

Stimulent al sănătății gastro-intestinale
Cartofii dispun în compoziția lor de zaharuri alcaline. De asemenea, cartofii pot ajuta la prevenirea fermentației din intestine, stimulând creșterea bacteriilor bune.

Proprietăți antivirale
Numeroase cercetări au demonstrat că aceste alimente, în special cartofii roșii, conțin compuși biochimici denumiți antociani, care pot opri înstalarea virusurilor gripale.

Ce tip de cartofi să alegi?

Cartofi albi

Cartofii albi nu prezintă, de obicei, riscul apariției alergiilor, iar mulți părinți introduc acest aliment în alimentația copiilor de la vârsta de 8 luni. Alţi părinți aleg, însă, să aștepte până la vârsta de 10 luni pentru a introduce cartofii albi în alimentație, pentru ca cei mici să obțină mai multe substanțe nutritive din alte alimente. Cartofii albi copți reprezintă rețeta care îi scoate cel mai mult în evidență, păstrând aroma lor naturală și elementele nutritive. De asemenea, îi puteți fierbe la aburi sau în apă pentru piure.

Cartofi dulci

Cartofii dulci pot fi introduși în alimentația copiilor de la vârsta de 6-8 luni. Valoarea nutritivă a acestor cartofi dulci este uimitoare, iar gustul lor delicios îi transformă în alegerea perfectă pentru o primă masă pentru copii. Cartofii dulci au o compoziție bogată în vitamina A și beta-caroten, precum și vitamina E, calciu și acid folic. Aceștia pot fi copți la cuptor sau fierți.

Cartofi roșii

Spre deosebire de cartofii albi, cei roșii au un conținut bogat de vitamina A și flavonoide antioxidante (zeaxantină, caroten). Aceștia sunt folosiți mai mult la prepararea ciorbelor, deoarece nu se sfărâmă la fel de ușor ca cei albi.

Cartofii pot fi gătiți sub forma de piureuri, iar aici puteți găsi rețeta: Rețetă de piure pe bază de cartofi

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa