Când îi dăm bebeluşului ceai?

Iulia Mirică
greșeli în îngrijirea bebelușilor

De la ce vârstă îi putem da bebelușului ceai?

Câteodată, o cană cu ceai este exact ceea ce avem nevoie. Fie că este pentru a ne potoli setea sau pentru a ne ajuta să ne simțim mai bine atunci când suntem bolnavi, ceaiul este o băutură gustoasă regăsită în cele mai multe dintre bucătării. Dar cât este ceaiul de sănătos pentru copii? De la ce vârstă pot ei să bea ceai și care sunte tipurile de ceai recomandate pentru cei mici?

În trecut, ceaiul se presupunea că ajută la vindecarea copiilor care sufereau de probleme digestive, cum ar fi colicile. Însă cercetările au arătat că ceaiul nu este alegerea cea mai sănătoasă pentru copii. Înainte de vârsta de 6 luni, copilul nu are nevoie să consume apă sau suc suplimentar. Consumul regulat de lapte matern sau formulă de lapte este de ajuns. Oferirea ceaiului înainte de vârsta de 6 luni ar putea duce la supraconsum de apă sau la hrănire insuficientă. Chiar și după ce copilul împlinește 6 luni, nu are nevoie de foarte multe lichide suplimentare. De altfel, ceaiul ar trebui adăugat în dieta celor mici doar după ce vă consultați cu medicul.

Riscurile consumului de ceai

Limitarea aportului de fier

Dacă îi oferiți cei celui mic înainte de o vârstă adecvată, s-ar putea să limiteze aportul de fier din organism, care provine din lapte. Fierul din organism este folosit pentru a ajuta alimentarea cu oxigen în tot corpul copilului și are un rol esențial pentru dezvoltarea și funcționalitatea creierului copilului.

Surplus nesănătos de zahăr

Unele ceaiuri conțin exces de zahăr, de care cei mici nu au nevoie. Consumul alimentelor dulci sau băuturilor pot avea rezultate negative pentru dinții copiilor, cum ar fi cariile dentare sau probleme cu greutatea. Consumul prea multor alimente sau băuturi dulci poate reduce și capacitatea organismului copiilor de a absorbi cantitatea corectă de vitamine și nutrienți.

Ce tip de ceai să alegi?

Printre ceaiurile de plante care pot fi oferite copiilor se numără și cele de mușețel, chimen, chimen dulce și măcieșe. Este recomandat să nu le îndulciți cu zahăr.

diversificarea-naturala-cel-mai-bine-pastrat-secret-al-parintilor~8094979

Pentru o diversificare fără stres, îți recomandăm cartea “Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinţilor relaxaţi”, de Gill Rapely şi Tracey Murkett, pionierii diversificării naturale. Volumul poate fi achiziţionat din librăria virtuală TOTUL DESPRE MAME, dar şi din reţeaua librăriilor Humanitas.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa