Când îi dăm bebelușului ficat?

Iulia Mirică
ficat-totul-despre-mame

De la ce vârstă îi putem da bebelușului ficat?

Datorită nivelului ridicat de fier pe care îl conține, puteți să-i dați bebelușului ficat începând cu vârsta de 6-8 luni, în cantități foarte mici. Acest aliment reprezintă o cauză de dezbatere pentru multe mămici, deoarece în primul an de viață cei mici au nevoie de diferite substanțe nutritive, mai multe decât la orice altă categorie de vârstă, așa că poate fi înlocuit de alte alimente în diversificarea alimentației celor mici. Datorită conținutul ridicat de fier, reprezintă totuși o alegere viabilă pentru unul dintre primele alimente introduse în dieta copiilor. Cu toate acestea, copiii nu ar avea în mod normal o deficiență de fier în organism, dacă le oferiți o dietă echilibrată în mod corespunzător şi dacă îi alăptaţi.

Beneficiile ficatului

Ficatul de pui este bogat în proteine și reprezintă o sursă importantă de acid folic, care este importantă pentru fertilitate și ajută la prevenirea anumitor defecte congenitale. Este recomandat ca femeile gravide să nu mănânce ficat în exces, deoarece prea multă vitamina A poate afecta fătul. Ficatul este, de asemenea, o sursă bogată în fier, oferind energie, iar complexul de vitamine B este un alt plus al acestui aliment (în special vitamina B12). Ficatul de pui are un conținut bogat și de vitamina A, care ajută sănătatea ochilor.

Ce tip de ficat să alegi?

Ar trebui să alegeți ficat care provine de la animale sănătoase, crescute la țară – pui, curcan, rață, gâscă, vită, porc. Cea mai bună alegere este ficatul de la animalele care își petrec viața în aer liber și pe pășuni. În cazul în care nu aveți de unde să cumpărați astfel, alegerea următoare este ficatul de la pui organic. Este recomandat să fierbeți bine ficatul, pentru a distruge orice fel de bacterii prezente. Cu toate că s-ar putea să ajungeți la un rezultat nu foarte apetisant, solid, de culoare gri, puteți oricând să combinați acest aliment cu diferite legume atunci când îl introduceți în alimentația celor mici.

La începutul diversificării alimentației copiilor, când le oferiți ficat în proporții foarte mici, îl puteți fierbe și pasa alături de gălbenușuri de ou fiert. De asemenea, îl puteți prepara la cuptor şi servi alături de legume pregătite la abur sau îl puteţi face pastă, pentru a le fi ușor celor mici să mănânce. Aici găsiți rețeta delicioasă: Rețetă de pate din cartofi și ficăței

diversificarea-naturala-cel-mai-bine-pastrat-secret-al-parintilor~8094979

Pentru o diversificare fără stres, îți recomandăm cartea “Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinţilor relaxaţi”, de Gill Rapely şi Tracey Murkett, pionierii diversificării naturale. Volumul poate fi achiziţionat din librăria virtuală TOTUL DESPRE MAME, dar şi din reţeaua librăriilor Humanitas.

Citește și:

Ficăței de pui cu sos – un preparat gata numaidecât
Pate din cartofi şi ficăţei (de la 8-12 luni)
Sandvici cu pate de ficat pregătit în casă

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa