Când îi dăm bebelușului peşte şi fructe de mare?

Iulia Mirică
fructe-de-mare-totul-despre-mame

De la ce vârstă îi putem da bebelușului peşte şi fructe de mare?

Vă gândiți să-i dați peşte şi fructe de mare bebelușului? Probabil îi oferiți copilului o dietă echilibrată, bazată pe legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe, dar singurul lucru pe care poate l-ați trecut cu vederea este reprezentat de fructele de mare. Celor mai mulți părinți nu li se pare o alegere înțeleaptă pentru copiii lor. Însă puteți introduce peștele și fructele de mare în dieta copiilor la 1-2 luni după ce începe consumul alimentelor solide.

Cu toate acestea, trebuie să urmați și anumite recomandări importante ale medicilor pediatri. În cazul în care bebelușul a început să mănânce mâncăruri solide, îi puteți da 50-60 grame de pește cu un conținut scăzut de mercur pe săptămână. Dacă nu îl mai alăptați pe cel mic, puteți să-i dați aproximativ 170-190 grame pe săptămână.

Beneficiile peştelui şi a fructelor de mare

Sunt foarte nutritive

Peștele gras și fructele de mare sunt foarte hrănitori. Adulții și copiii ar trebui să mănânce în mod ideal pește de două ori pe săptămână. Peștele are un conținut scăzut de grăsimi saturate, fiind bogat în vitamina D, proteine și vitamine din complexul B.

Conțin acizi grași Omega 3

Nivelul ridicat de acizi grași Omega 3 prezent în fructele de mare promovează dezvoltarea creierului șa sugari și stimulează imunitatea și vederea. Somonul este cea mai bună sursă de DHA, un acid gras Omega 3 esențial.

Curăță pielea

Un studiu publicat de Arhivele Bolilor în Copilărie a concluzionat că bebelușii care încep consumul de pește înainte de vârsta de nouă luni prezintă un risc mai scăzut al apariției eczemelor.

Ce tip de peşte şi de fructe de mare să alegi?

Chiar cu multe beneficii uimitoare, unele fructe de mare nu sunt bune pentru alimentația copiilor. Acestea pot conține contaminanți, precum mercurul, care pot afecta sistemul nervos în curs de dezvoltare. Printre peștii care sunt mai ușor de digerat și nu foarte alergeni se numără racii de crescătorie, creveții, codul, somonul sălbatic. Este recomandat să evitați pești și fructe de mare precum: homar, macrou, halibut și crustacee, până când cei mici mai cresc.

Contaminanții au tendința de fi colectați în grăsimea și pielea de pe fructele de mare, așa că tăiați acele zone înainte de preparare. Fierberea, gătirea la grătar sau la cuptor va reduce contaminanții și grăsimea. Puteți și amesteca fructe de mare cu legumele preferate ale celor mici.

diversificarea-naturala-cel-mai-bine-pastrat-secret-al-parintilor~8094979

Pentru o diversificare fără stres, îți recomandăm cartea “Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinţilor relaxaţi”, de Gill Rapely şi Tracey Murkett, pionierii diversificării naturale. Volumul poate fi achiziţionat din librăria virtuală TOTUL DESPRE MAME, dar şi din reţeaua librăriilor Humanitas.

Citeşte şi:
Alimente sănătoase care îți dau energie
Peştele şi fructele de mare în dieta gravidei
Piure de somon pentru bebeluşi (de la 9 luni)
Alimentaţia femeii de peste 30 ani

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa