Când îi dăm bebeluşului morcovi?

Iulia Mirică

De la ce vârstă îi putem da bebelușului morcovi?

Morcovii reprezintă una dintre primele alegeri ideale de legume pentru bebelușii care încep diversificarea, datorită substanțelor nutritive, a gustului și a texturii lor. Aceștia sunt cunoscuți pentru conținutul bogat în substanța nutritivă antioxidantă denumită beta-caroten şi sunt ușor de înghițit și de digerat de copii, fiind iubiți de cei mici și pentru că au un gust dulce. Aceste legume pot fi introduse în diversificarea alimentației celor mici cu vârsta între 6 și 8 luni, părinţilor recomandându-li-se să cumpere morcovi din surse sigure, dacă se poate crescuți organic, pentru a evita acei morcovi care au un conținut crescut de nitrați.

Beneficiile morcovilor

Aceste legume rădăcinoase delicioase reprezintă o sursă importantă nu doar de beta-caroten, ei conținând o mare varietate de antioxidanți și de alte substanțe nutritive. Cercetări riguroase au demonstrat că morcovii stau excelent şi la capitolul proprietăţi antioxidante, luptând cu bolile cardiovasculare și chiar cu cancerul.

Beneficii antioxidante

Toate soiurile de morcovi conțin cantități importante de substanțe nutritive antioxidante. Printre acestea, se numără vitamina C și fitonutrienții antioxidanți precum beta-carotenul.

Beneficii cardiovasculare

Numeroase cercetări au demonstrat că morcovii aduc beneficii cardiovasculare organismului uman. Sistemul nostru cardiovascular are nevoie de protecție constantă împotriva deteriorării antioxidante, iar acest lucru este valabil mai ales pentru artere, care sunt responsabile pentru transportul sângelui oxigenat.

Ce tip de morcovi să alegi?

Atunci când cumpărați morcovi, încercați să-i alegeți pe cei cu cele mai mici semne de germinare în partea de sus. Cu alte cuvinte, dacă morcovul a început să crească sau au început să crească „fire de păr”, înseamnă că morcovul a fost cules acum mai mult timp și nu mai este proaspăt. Cea mai bună modalitate de a păstra aroma și conținutul bogat de beta-caroten din morcovi este prin depozitarea acestora în frigider. Căutați, de asemenea, morcovii fermi, care au o culoare portocalie intensă.

Morcovii „baby” (baby carrots) reprezintă produsul tehnologiei moderne, provenind de fapt din morcovi de dimensiuni normale tăiați cu ajutorul unei mașini. Unii cultivatori adaugă coloranți alimentari. De asemenea, morcovii „baby” sunt curățați într-o soluție care conține adesea clor, pentru a nu se albi în pungi. Evitați acest tip de morcovi și alegeți-i pe cei obișnuiți din piață, mai ales dacă vreți să-i introduceți în alimentația copiilor.

Gătitul la aburi este cea mai bună metodă de a găti și prepara morcovii. Aburul permite beta-carotenului să fie utilizat mai ușor de organism. Morcovii pot fi gătiți sub formă de piureuri, iar aici puteți găsi rețetele: Rețetă de piure de mere cu morcovi și rețetă de piure pe bază de morcovi

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa