Când îi dăm bebeluşului peşte?

Iulia Mirică
peste-diversificare-totul-despre-mame

De la ce vârstă îi putem da bebelușului pește?

Peștele este cunoscut ca unul dintre ingredientele alergene pentru copii. Adesea, este recomandată introducerea peștelui în diversificarea alimentației copiilor după vârsta de 1 an. Însă alte surse spun că îi puteți da pește bebelușului începând cu vârsta de 8-10 luni. Cu toate acestea, crustaceele și scoicile nu ar trebui servite celor mici fără acordul medicului pediatru, deoarece pot induce reacții alergice mortale.

Beneficiile peștelui

Îmbunătățirea sistemului imunitar

Acizii grași Omega-3 au o strânsă legătură cu îmbunătățirea imunității copiilor. Într-un studiu realizat pe un eșantion de copii din Danemarca, copii care au consumat formulă de lapte cu un supliment de ulei de pește au avut un nivel al unei proteine cheie pentru sănătatea sistemului imunitar mult mai ridicat decât cei care au consumat lapte de vacă sau formulă simplă de lapte.

Prevenirea eczemelor

Acizii grași Omega-3 reduc inflamațiile din toate părțile ale corpului, inclusiv ale pielii. Servirea unei mici cantități de somon sau ton bebelușului, înainte de vârsta de 9 luni, îl poate ajuta să evite dezvoltarea unei condiții alergice a pielii, potrivit unui studiu suedez.

Întărirea sistemului osos

În afară de acizii grași Omega-3, peștele reprezintă și o sursă importantă de proteine slabe. Acesta are un conținut bogat de vitamina D, de asemenea, această vitamină fiind importantă pentru întărirea sistemului osos la copii.

Ce tip de pește să alegi?

Atunci când introduceți pește în alimentația celor mici, este important să alegeți carnea albă de pește. Plătica, eglefinul, codul și calcanul sunt peștii considerați cei mai siguri pentru a fi introduți în dieta celor mici. Aceștia sunt cei mai ușor de digerat și se plasează pe un loc codaș pe lista nivelului de alergeni, așa că reprezintă cele mai bune variante de pește pentru început. Este foarte important să vă asigurați că peștele este dezosat în întregime. Unii pești conțin și oase mici, așa că aveți mai multă grijă când îi dezosați.

Puteți fierbe, coace sau găti la aburi peștele și apoi să-l faceți piure, ca pe orice alt tip de carne. Unii pești sunt atât de fragezi, încât puteți să-i sfărâmați cu furculița atunci când sunt gătiți. Puteți oricând să-l gătiți amestecat împreună cu legume sau chiar cu fructe, iar cei mici nici nu își vor da seama de gustul nou. Peștele poate fi gătit la cuptor, împreună cu o garnitură delicioasă și sănătoasă, precum, rețeta de somon la cuptor cu piure de broccoli

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa