Când îi dăm bebeluşului roşii?

Iulia Mirică

De la ce vârstă îi putem da bebelușului roșii?

De obicei, nu este recomandat să îi dați bebelușului roșii până la 10-12 luni. Motivul pentru care acest aliment este introdus atât de târziu în diversificarea alimentației nu este posiblitatea apariției alergiilor ci, mai degrabă, aciditatea roșiilor care poate fi prea dură pentru stomacul imatur al celor mici.

Roșiile sunt de fapt fructe și conțin un nivel ridicat de aciditate, care poate provoca disconfort la stomac sau chiar erupții în jurul gurii. Roșiile crude sunt cele mai susceptibile de a provoca acest tip de reacție, față de roșiile fierte.

Beneficiile roșiilor

Sursă importantă de vitamina A

Culoarea roșie și portocalie în general, asociată cu roșiile, include de fapt carotenoide, cum ar fi alfa-caroten și beta-caroten. Aceste carotenoide formează vitamina A în organism, aceasta fiind esențială pentru dezvoltarea simțului olfactiv.

Citește și Diversificarea naturală – autodiversificarea

Sursă importantă de antioxidanți

În afară de aportul de carotenoide pe care îl aduc organismului, roșiile au un conținut bogat și de antioxidanți, care sunt esențiali în dieta copiilor, mai mult decât în cea a adulților. Acest lucru se datorează faptului că bebelușii au o rată mai mare a metabolismului, comparând cu adulții. Metabolismul crește cantitatea de radicali liberi, care pot duce la deteriorarea celulelor și ADN-ului. Doar antioxidanții pot contracara și neutraliza radicalii liberi. Astfel, oferind roșii în mod regulat copiilor, vei crește cantitatea de antioxidanți din organismul lor.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: Etapele diversificării. Când începi, cu ce începi și care sunt pașii de urmat

Consolidarea sistemului osos

Roșiile conțin o cantitate importantă de calciu și vitamina K, acestea fiind ideale pentru consolidarea oaseor copiilor. Este un proces important mai ales pentru sugari, deoarece au sistemul lor osos trebuie consolidat în timp.

Ce tip de roșii să alegi?

Atunci când alegeți roșii pentru a prepara diferite rețete pentru cei mici, încercați să le cumpărați proaspete de câte ori este posibil. Alegeți roșiile fără lovituri sau alte probleme, care au o culoare de roșu aprins. Când este posibil, cumpărați chiar roșiile care au codițele prinse între ele, deoarece vor rămâne mai mult timp proaspete. Cumpărați întotdeauna roșii care au o textură fermă.

Roșiile pot fi introduse în alimentația celor mici cu ajutorul următoarei rețete: Rețetă de supă cremă de roșii

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa