Când îi dăm bebeluşului unt?

Iulia Mirică
unt-totul-despre-mame

De la ce vârstă îi putem da unt celui mic?

O bucăţică de unt este delicioasă şi poate aroma orice mâncare! Haideţi să vedem când îi putem da bebeluşului unt!

Atunci când copiii se află la o vârstă fragedă, imediat după începerea diversificării, sistemul lor digestiv nu este pregătit în totalitate pentru anumite produse alimentare sau diferite condimente, ingrediente despre care unii părinţi au impresia că sunt indispensabile într-un meniu echilibrat. Aici se înscriu şi lactatele grase aşa cum este untul delicios.

Începând cu vârsta de 6 luni, după ce ați început și alimentația cu alimente solide în paralel cu continuarea alăptării, îi puteți da și unt celui mic. Dar pentru că untul este un produs lactat care are un conținut foarte ridicat de grăsimi, ar trebui să fiţi din acest motiv atenţi la cantitatea pe care o consumă cel mic.

Beneficiile untului

Untul are un conținut bogat din cea mai ușor absorbabilă vitamina A, necesară pentru tiroidă și glandele suprarenale. De asemenea, conține acid lauric, important pentru tratarea infecțiilor fungice și candida. Conține și lecitină, care este esențială pentru metabolismul colesterolului, iar antioxidanții din compoziția sa protejează organismul împotriva radicalilor liberi. Este o sursă perfectă de vitamina E și K. Grăsimile saturate din el au proprietăți puternice anti-cancer și anti-tumorale.

Ce tip de unt să alegi?

Există multe branduri și tipuri de unt. Cele mai multe tipuri sunt preparate din lapte de vacă. Puteți opta pentru o variantă cu grăsime moderată sau pentru una cu grăsimi puţine, dar atenție la aceasta din urmă, pentru că de multe ori grăsimile animale sunt combinate cu cele vegetale, care şi predomină, iar de multe ori acest unt este, de fapt, o margarină ameliorată. Iar pentru că multe persoane cred că untul fără grăsime reprezintă o alternativă sănătoasă, pe care o pot adăuga dietei mai des, adevărul este total diferit. Puteți alege să îi dați copilului unt și atunci când crește mai mult, însă nu trebuie să cădeți în extrema în care nu le oferiți niciun produs care conține unt. Cele mai multe alimente, în special produsele de patiserie, conțin unt într-o formă sau alta, însă în cantități mici și nu prezintă riscuri pentru sănătatea copiilor.

Untul poate fi folosit în nenumărate rețete, fiind cunoscut faptul că dă o altă savoare mâncărurilor față de ulei sau alternativele sale.

diversificarea-naturala-cel-mai-bine-pastrat-secret-al-parintilor~8094979

Pentru o diversificare fără stres, îți recomandăm cartea “Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinţilor relaxaţi”, de Gill Rapely şi Tracey Murkett, pionierii diversificării naturale. Volumul poate fi achiziţionat din librăria virtuală TOTUL DESPRE MAME, dar şi din reţeaua librăriilor Humanitas.

Citește și:

3 idei de mic dejun hrănitor pentru mămici grăbite
Croissant cu unt – micul dejun perfect
Ouă cu spanac şi iaurt – micul dejun al campionilor

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa