Când poate mânca pește copilul meu?

cand poate manca peste copilul

Peștele poate reprezenta o parte sănătoasă din alimentația bebelușilor, după ce aceștia încep să mănânce mâncare solidă. Însă, este important de știut că acest aliment sănătos poate fi și un puternic alergen. Tocmai de aceea, părerile cu privire la momentul de când copilul poate mânca pește sunt împărțite.

Astfel, în majoritatea situațiilor, se recomandă introducerea peștelui în diversificarea alimentației după împlinirea vârstei de un an. Însă sunt și păreri conform cărora acesta poate fi dat copiilor de la 8 sau 10 luni.

Este foarte importantă însă vizita la medic înainte de a face acest pas, deoarece peștele este un ingredient care provoacă alergii. Medicii recomandă să introducem în alimentația copiilor întâi alimentele solide de bază, precum cereale, piure de fructe sau legume și apoi peștele.

Specialiștii de la Academia Americană de Pediatrie cred că majoritatea copiilor (chiar și cei cu istoric cu alergii sau astm) pot consuma pește fără risc de a dezvolta complicații.

Unii copii nu ar trebui să mănânce pește, fără o vizită la medic, dacă prezintă următoarele simptome:

  • Au eczeme moderate sau severe chiar dacă au urmat un tratament impus de doctor
  • Au avut alergii spontane cauzate de mâncare în trecut
  • Au deja câteva alergii la alte alimente

Atunci când introducem în alimentația copilului un ingredient care poate dezvolta alergii, specialiștii recomandă să facem acest pas acasă, și nu la restaurant sau într-un loc departe de casă. Ca orice alt tip de mâncare nou, ar trebui să îl serviți între trei și cinci zile înainte de a-i oferi un alt aliment nou, pentru a se putea obișnui cu gustul. De asemenea, în acest mod puteți observa dacă face alergie și de la ce aliment.

Semnele unei alergii includ umflarea feței (inclusiv limba și buzele), iritații pe piele, respirație greoaie, crampe abdominale, diaree sau vărsături. Dacă copilul dumneavoastră are unul sau mai multe dintre aceste semne sau are probleme cu respirația, atunci ar trebui să sunați la serviciul de urgențe.

Despre mâncatul conștient, ajungerea la greutatea ideală, dar mai ales despre cum se formează deprinderile alimentare bune, aflați din  “Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient. Mindfulness la masă” , de Andy Puddicombe, disponibil online AICI.

În afară de alergii, mai sunt câteva lucruri la care ar trebui să fiți atentă atunci când bebelușul dumneavoastră mănâncă pește:

  • Mercurul. Peștele este bogat în proteine, vitamina D, grăsimi, acizi grași și alți nutrienți. Din păcate, anumite specii de pește conțin mercur la un nivel foarte ridicat, un metal despre care se crede că este dăunător consumat în doze mari, mai ales de copii. Specialiștii recomandă să evitați să hrăniți copiii cu rechin, pește-spadă, macrou sau scrumbie.

Pentru a menține sub control nivelul mercurului, medicii recomandă să limităm cantitatea de pește mâncat la  350 de grame pe săptămână. Speciile de pește cu conținut scăzut de mercur sunt: somonul, codul și somnul.

  • Bacterii și virusuri. Aveți grijă să gătiți peștele destul de bine încât să eliminați toate bacteriile și virusurile care se găsesc în carnea crudă de pește.
  • Înecatul. Pentru a preveni ca bebelușul să se înece, aveți grijă să scoateți toate oasele înainte de a servi peștele celui mic

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde vei putea găsi și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Foto: Guliver

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()