Ce compoturi să-i dai copilului? Sfaturile unei mame

Ramona Dinescu
compot copii piersici visine

Ce compoturi să-i dai copilului? Compoturile pe care și tu le-ai primit în copilărie și ceva în plus.

În copilărie cămara mamei era plină de compoturi și dulcețuri. De pe la mijlocul verii și până toamna târziu mama punea conserve. O văd și acum cu ochii minții cum pregătea fructele, cum le spăla și cum pregătea borcanele cu compot. Și îmi aduc aminte că un compot era cel mai potrivit aliment atunci când aveam poftă de ceva dulce, ceva răcoritor, ceva care să potolească și setea. Nu potolea setea că era dulce și tot am mai fi băut după, dar era grozav. Mai ales în serile de iarnă, când se întuneca devreme și când stăteam toți la televizor.

Cele mai bune compoturi pe care să i le dai copilului?

Inspirată de mama, am preluat și eu rețetele ei, doar că am micșorat puțin cantitatea de zahăr.

Mama umplea pe jumătate un borcan de 800 de grame cu fructe, punea 4 linguri de zahăr și apoi umplea borcanul cu apă. Punea capacul și borcanele le fierbea la baie marină.

Le lăsa să se răcească și le punea pe raft.

Făceam compoturi din struguri, piersici, gutui, pere, cireșe sau vișine. Uneori mai făcea din prune și punea și un strop de scorțișoară. Nu făcea niciodată de mere pentru că merele erau tot timpul. Compotul de mere se poate face proaspăt, oricând, nu trebuie conservat la borcan. Iar compotul de mere merge perfect cu puțină scorțișoară.

La compotul de vișine punea 5 linguri de zahăr ca să nu fie foarte acru.

Eu am scos câte o lingură de zahăr din fiecare borcan și este la fel de bun compotul.

Ce compoturi să-i dai copilului? Ananas făcut în casă

În vremea copilăriei mele, deși aveam o tonă de compoturi în casă, noi tot eram disperați după compotul de ananas pe care nu îl găseam pe toate drumurile.

Acum, deși îl găsim, nu îl cumpăr, îl fac în casă deoarece ananasul prefer să-l fierb puțin, sub formă de compot pentru că este un fruct extrem de acid care consumat crud, duce la apariția bubițelor pe limbuțele copiilor mei.

Am mai făcut compot de fructe de pădure și caise. Ambele sunt extrem de gustoase, răcoritoare și pe placul copiilor.

Până la 1 an, chiar un an și jumătate, celor mici nu le-am dat compot de fructe de pădure și de ananas din cauza potențialului alergenic, iar până la 3 ani nu le-am dat de cireșe sau de vișine pentru că-mi era frică să nu se înece cu sâmburi. Acum mănâncă din fiecare și mi se pare o variantă ideală de desert care, deși conține zahăr, vreau să cred că este mult mai sănătoasă decât alte dulciuri.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa