Cele mai importante 15 beneficii ale autodiversificării, cea mai modernă metodă de introducere a alimentelor solide

Ileana Mirescu
beneficii ale autodiversificării

Să vorbim pe larg despre ce înseamnă beneficii ale autodiversificării! De ce e bine să uiți de piureuri pentru bebeluși, de soldăței, avioane și toate trucurile. Iată care sunt 15 dintre cele mai importante beneficii autodiversificării, cea mai modernă metodă de introducere a alimentelor solide în alimentația bebelușului:

15 beneficii ale autodiversificării:

E plăcută

A mânca ar trebui să fie o plăcere pentru oricine, nu-i așa? Bebelușii care sunt lăsați să controleze singuri ce, cât mănâncă și în ce ritm, ajung să aștepte cu plăcere momentul mesei, să le placă să experimenteze noi alimente și să facă asta de unii singuri.

În acest fel, copiii vor dobândi o atitudine sănătoasă față de mâncare pentru tot restul vieții și acesta este unul dintre marile beneficii ale autodiversificării.

Învață despre mâncare

Bebelușii care au ocazia să se hrănească singuri învață despre cum arată, cum miros și ce consistență au diverse alimente, despre cum se combină anumite arome. În cazului diversificării clasice, cu lingurița, toate gusturile fuzionează în unul singur.

Bebelușii care mănâncă singuri descoperă diverse gusturi într-o tocăniță de pui și legume și încep să recunoască gusturile care nu le plac. Apoi pot lăsa pur și simplu deoparte ce nu le place, în loc să refuze întreaga tocăniță pentru a le evita.

Învață despre cum se mănâncă în siguranță

Faptul că li se permite să exploreze hrana înainte să o introducă în gură îi învață pe bebeluși lecții importante despre ce se poate mesteca și ce nu.

Pentru un bebeluș, a simți o bucățică de mâncare în mână și apoi a o pune în gură îl învață să judece cât de ușor sunt de mestecat și plimbat în gură bucățile de hrană de dimensiuni diferite. Aceasta este o importantă lecție despre siguranță, pentru că îl va împiedica pe viitor să bage în gură bucăți prea mari, pe care nu le poate mesteca.

Învață despre lumea care îi înconjoară

Bebelușii nu se joacă pur și simplu. Joaca lor înseamnă explorare și învățare. De exemplu, își pot da seama cum pot ține ceva în mână fără să îl strivească. Își pot da seama și cum pot ține ceva alunecos fără să le scape. Sau, atunci când le scapă totuși ceva, învață despre gravitație. Învață concepte precum ”mai mult”, ”mai puțin”, despre formă, greutate, culoare consistență.

Își ating potențialul

Folosindu-se de mâini pentru a duce mâncarea la gură ei deprind mai ușor coodonarea mână-ochi și le îmbunătățește dexteritatea. Aceasta îi poate ajuta cu aptitudinile de scris și desenat mai târziu.

Mestecatul hranei (în loc de a înghiți piureuri, pur și simplu) le dezvoltă mușchii faciali de care vor avea nevoie mai târziu pentru a vorbi.

Câștigă încredere

Când un bebeluș alege un aliment și îl duce la gură primește o recompensă aproape imediat sub forma unui gust sau a unei consistențe interesante. Aceasta îl învață că e capabil să facă să se întâmple lucruri bune, ceea ce îl ajută să își construiască încrederea și stima de sine.

Pe măsură ce experiența sa cu mâncarea sporește și descoperă ce e și ce nu e comestibil și la ce se poate aștepta de la fiecare fel de mâncare, învață să aibă încredere în propria sa judecată.

Bebelușii încrezători devin copii încrezători, care nu se tem să încerce lucruri noi și care nu dau înapoi când lucrurile nu le ies așa cum și-ar dori.

Au încredere în hrană

Pentru că au libertatea să-și folosească instinctele pentru a hotără ce mănâncă și ce nu, rareori sunt suspicioși la mâncare.

Dacă li se permite să respingă un aliment de care simt că nu au nevoie sau care le poate părea nesigur (necopt, prea copt, rânced sau otrăvitor) bebelușii vor fi mai dispuși să încerce alimente noi.

Iau parte la mesele în familie

E foarte amuzant pentru un bebeluș să ia parte la acest ritual social. Mesele în familie îi dau ocazia să să imite comportamentul din timpul mesei. Astfel, copilul va trece natural la folosirea tacâmurilor și la adoptarea manierelor la care se așteaptă familia.

Ei învață despre cum se consumă anumite alimente, cum se împarte mâncarea, cum să-și aștepte rândul și cum să converseze.

Își controlează apetitul

Bebelușii cărora li se permite să aleagă ce să mănânce dintr-o varietate de alimente hrănitoare, în ritmul lor, și să hotărască ei când au mâncat destul vor continua să mănânce în acord cu apetitul lor și nu vor pica în extrema supraalimentării la vârsta adultă. Aceasta este o latură importantă a prevenirii obezității.

O alimentație sănătoasă

Există studii care atestă că bebelușii ai căror părinți adoptă această metodă de diversificare a alimentației și îi implică și pe ei în pregătirea meselor încă de la început nu vor alege alimente nesănătoase când vor crește. În consecință, se vor hrăni mai bine pe termen lung.

Sănătate pe termen lung

Pentru că mesele de lapte se reduc în mod treptat, bebelușii alăptați care sunt înțărcați astfel vor primi probabil mai mult lapte pentru o perioadă mai îndelungată.

Alăptarea nu oferă doar un echilibru perfect al nutrienților, ci și protecție împotriva multor boli grave, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Fără bătălii la ora mesei

Când nu există nicio presiune asupra bebelușului să mănânce, nu există nicio șansă ca mesele să devină un câmp de luptă. În schimb, întreaga familie se poate bucura de mese lipsite de stres, copii fericiți și părinți fericiți laolaltă.

Copii mai puțin mofturoși

Datorită faptului că bebelușul mănâncă hrană normală de adulți de la început, nu există tranziția de la mâncare pentru bebeluși la mâncare mai densă și apoi la mesele în familie, pe care mulți bebeluși le găsesc dificile.

E mai ieftin

A-l lăsa pe bebeluș să încerce ce e gătit pentru restul familiei este mai puțin costisitor decât a-i cumpăra și pregăti mese separate. Și e mult mai ieftin decât alimentele semipreparate pentru bebeluși.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa