Laptele de oaie la copii. Când se poate introduce în alimentație? Sfaturi pentru mame

Laptele de oaie este mult mai ușor acceptat de sistemul digestiv al omului în comparație cu laptele de vacă sau de capră. Afltă toate beneficiile și restrucțiile acestul produs din articolul nostru!

Ramona Dinescu
laptele de oaie la copii
Laptele de oaie la copii poate fi o alegere bună, dacă se respectă toate recomandările specialiștilor.

Laptele de oaie la copii nu este cea mai bună alegere, din perspectiva specialiștilor, deoarece nu conține acel echilibru perfect de elemente nutritive.

Laptele de oaie sau cel de capră poate fi o alegere bună pentru părinții ai căror copii au împlinit cel puțin vârsta de 1 an. Până atunci, nu este recomandat deoarece elementele nutritive nu se găsesc într-o cantitate echilibrată ca să poate ajuta creșterea și dezvoltarea bebelușului.

Care e cel mai bun lapte pentru copii?

Sarah Senker, specialist în nutriție al uneia dintre cele mai căutate platforme de parenting, babycenter.com, susține că atât laptele de oaie cât și cel de capră sunt sărace în fier și nu furnizează cantitatea optimă de care copilul are nevoie. Bebelușul are nevoie, cel puțin până la vârsta de 1 an, de lapte matern sau formulă de lapte praf (aceasta fiind obținută din formula laptelui de vacă).

Însă, sunt părinți care aleg să le ofere bebelușilor lor, încă de la naștere, formule de lapte praf obținute din formula laptelui de capră.

Formula de lapte de capră este obținută respectând aceleași valori nutriționale precum formulele din lapte de vacă.

Ceea ce poți face însă în siguranță este ca de la șase luni, sau după ce copilul trece la alimentația diversificată, să-i introduci în dietă alimente ce conțin lapte de oaie sau de capră.

După vârsta de un an, dacă alegi să-i dai lapte de oaie sau de capră, asigură-te că este pasteurizat.

Ce beneficii are laptele de oaie la copii?

Laptele de oaie este mult mai ușor acceptat de sistemul digestiv al omului în comparație cu laptele de vacă sau de capră. În plus, nu are acel miros sau gust puternic cum are laptele de capră.

Persoanele care au intoleranță la lapte adeseori descoperă că singurele produse din lapte pe care le pot consuma sunt acelea din lapte de oaie, iar conform unor studii recente, laptele de oaie reprezintă cel mai nutritiv lapte ce se găsește pe piață.

Laptele de oaie este ideal pentru producția de brânză deoarece are niște proprietăți excelente, este mult mai gras, iar dacă pentru 1 kg de brânză gouda e nevoie de 10 l de lapte de vacă, aceeași cantitate de brânză se obține din numai 5 kg de lapte de oaie.

Laptele de oaie este mult mai bogat în substanțe nutritive precum proteine, calciu, fier, magneziu, zinc, vitaminele B6 și B12, vitamina D și conține 10 aminoacizi esențiali. Din păcate, acești nutrienți nu sunt perfect echilibrați pentru a satisface nevoile unui bebeluș în creștere.

Care sunt măsurile de precauție pentru consumul de iaurt din lapte de oaie?

Consumul de iaurt din lapte de oaie în timpul sarcinii îți va oferi posibilitatea de a adăuga calciu în dieta ta. Ceea ce este esențial pentru copil și pentru tine.
Este necesar să urmezi reguli diferite pentru a preveni asumarea riscurilor: 

  • Produsele lactate trebuie consumate numai cele pasteurizate (pasteurizare ridicată sau UHT).
  •  Se pot consuma iaurturi, bauturi probiotice, faiselle, smântână proaspătă, însă toate trebuie pasteurizate și mai ales să nu fie făcute din lapte crud. 
  • Smântâna din lapte crud de oaie nu trebuie consumată nici în sarcină, nici de către copiii mici. 
  • Untul trebuie să fie făcut din smântână pasteurizată.

Caș de oaie în sarcină

Cașul de oaie este o sursă excelentă de calciu și fi savurată ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate, doar dacă este obținut din lapte pasteurizat și nu din cel crud cum sunt preparate produsele tradiționale. 

Ce brânzeturi pot mânca în sarcină și ce brânzeturi ar trebui să evit?

Brânzeturile moi, cu mucegai, cum ar fi brie, camembert și chèvre (un tip de brânză de capră), cașul proaspăt de oaie nu sunt sigure de consumat dacă sunt negătite în timpul sarcinii, indiferent dacă sunt făcute cu lapte pasteurizat sau nepasteurizat. Brânzeturile moi, de asemenea, nesigure pentru a fi consumate atunci când ești însărcinată. Asta pentru că aceste brânzeturi sunt mai umede decât altele, ceea ce permite bacteriilor să se dezvolte. 

Totuși, este o afecțiune rară, așa că nu trebuie să-ți faci griji prea mari griji dacă ai mâncat deja brânză care ar putea să nu fie sigură. Riscul pentru tine și copilul tău este destul scăzut. 

Vestea bună este că atât brânzeturile moi, cum ar fi cașul de oaie și brânza de burduf, pot fi savurate dacă le gătești bine pentru a ucide orice bacterie. De exemplu, te poți bucura în continuare de niște camembert la cuptor!

Dacă vrei să fii în siguranță, consumă doar caș de oaie care este obținut din lapte pasteurizat!

Cașul și brânza de burduf se obțin din lapte de oaie. Se pot prepara atât artizanal, cât și în fabricile de procesare a laptelui. În timpul sarcinii e bine să consumi caș de oaie și brânză de burduf realizată în condiții de maximă siguranță. Iată câteva din bacteriile „ascunse” în cașul preparat tradițional și brânza de burduf, care îți pot pune sănătatea în pericol, mai ales în perioada sarcinii:

 

Bacillus anthracis  Este bacteria care cauzează afecțiunea cunoscută sub denumirea de „boala cărbunoasă” sau antrax. Aceasta poate fi prevenită în etapa de procesare la temperaturi care depășesc 110°C.
Coxiela (Ricketsia) burnetti  Este un germen care cauzează febra Q. Acesta se poate transmite prin laptele animalului bolnav. Cu toate acestea, nu cauzează probleme atunci când se găsește în mediul acid.
Mycobacterium bovis  Este o bacterie specifică atât oamenilor, cât și animalelor, fiind regăsită în laptele matern.
Salmonella enteridis, Salmonella typhimurium  Aceste bacterii sunt responsabile pentru apariția intoxicațiilor alimentare și sunt cauzate, mai ales de produsele lactate (brânzeturi, caş).  
Streptococii, stafilococi şi E. coli  Acestea cauzează adesea mastita (afectarea glandei mamare) la animale. Laptele de la aceste animale va fi modificat organoleptic şi va determina la intoxicație alimentară.
Virusul febrei aftoase  Acesta poate fi transmis de la animal mult timp după vindecarea acestuia;virusul este sensibil la tratamentul termic şi mediul acid.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa