Mărul în alimentația bebelușului și copilului mic

Alexandra Ion

Mărul este unul dintre primele fructe care trebuie introduse în dieta copilului mic.

Practic, mărul poate să fie primul fruct în procesul de diversificare, fiind perfect pentru a fi cap de listă în alegerea primelor alimente. În dieta copilului mic și în dietă, în general, mărul este un fruct esențial.

Merele sunt fructe complete, gustoase și perfect potrivite indiferent de vârstă. Nu contează culoarea sau soiul. Toate sunt pline de nutrienți valoroși. Merele conțin quercitina, o substanță extrem de activă care are rol antioxidant, multe fibre, antihistaminice (previn și combat alergiile) și elemente antiinflamatoare. Un măr are circa 4-5 grame de fibre, unele dintre ele fiind sub formă de pectină, un tip extrem de util de fibre solubile. O componentă care se găsește în coaja mărului și care se numește acid ursolic este pusă în strânsă legătură cu un risc mai mic de obezitate.

Merele aduc multe beneficii

Sunt cunoscute ca fiind fructele care au capacitatea de a preveni și ameliora afecțiunile respiratorii, susțin sistemul imunitar și sunt una dintre cele mai bune surse de vitamină C. Un măr mediu are circa opt miligrame de vitamina C, ceea ce înseamnă 40% din doză zilnică recomandată unui copil de șase luni. În plus, acoperă 30% din doza zilnică de vitamina A, la care se adaugă minerale esențiale (potasiu, calciu, fosfor și magneziu) în doze care acoperă de la 20 la 50% din necesarul zilnic pentru un copil de șase luni, dar și un aport bun de fier, mangan, cupru și zinc (mai puțin de 20% din necesarul zilnic).

Practic, de la vârsta de șase luni, vârsta ideală pentru începutul diversificării, mărul este fructul ideal.

Alege fructe sănătoase, din culturi bio dacă se poate.

Ideale sunt merele galbene, cu pulpa dulce, pe care copilul complet neobișnuit cu gusturi noi îl va primi cu plăcere.

După ce copilul s-a obișnuit cu gustul, poți varia sau combina soiurile de mere. Mărul se poate combina perfect cu banana, cu pulpa de avocado, cu caise ori piersică, dar după 8 luni (pentru piersică).

Excelent este și mărul copt. Spăla bine merele și coace-le cu tot cu coajă, întregi, în cuptor. Adună apoi miezul copt și ai o masă perfectă.

Mărul se poate combina foarte bine cu legume pentru a face supă. Pune un măr curățat în supa de legume. Gustul se va îmbogăți, la fel și calitatea nutritivă a mâncării.

Mărul nu produce niciodată reacții alergice

Este bine de știut că mărul este unul din fructele care nu produc niciodată reacții alergice, este perfect tolerat de stomacul delicat al copilului. În plus mărul este un aliat cu eventualele probleme de tranzit ale copilului. Mărul crud, dat prin răzătoare susține tranzitul intestinal și îi ajută pe copiii constipați, iar marul copt îi ajută pe cei cu scaune multe.

Evită să-i dai copilului suc de mere, chiar dacă este preparat în casă. Fiind un fruct atât de sănătos este foarte important ca cel mic să accepte din prima fructul întreg și toate beneficiile pe care le aduce pulpa fructului. Sucul de mere, deși sănătos și plăcut la gust, poate irita mucoasa copilului mic, dar este și prea bogat în fructoză, cea mai mare parte din nutrienți fiind pierdută.

Citește și: Dr. Anamaria Iulian: „Să mănânci bine nu e costisitor!”

Și nu uitați să ne dați like pe Facebook, dacă nu ne-ați dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa