Peștele în dieta copilului mic

Alexandra Ion

Peștele în dieta copilului mic este un aliment esențial, dar trebuie avută grijă la câteva detalii importante.

Peștele este o sursă majoră de acizi grași omega-3, care sunt elemente esențiale pentru dezvoltarea creierului și a ochilor unui copil. Peștele are puține grăsimi saturate, este bogat în proteine de calitate și este una dintre cele mai bune surse de vitaminăa  D, dar și alte elemente nutritive. Pe de altă parte, unele tipuri de pește conțin doze mari și foarte mari de mercur. Asimilat în cantitate mare, mai ales în mica copilărie, mercurul este dăunător pentru dezvoltarea creierul și a sistemului nervos, putând aduce prejudicii mai mari decât avantajele.

Una peste alta copilul trebuie să primească pește, dar este importantă cantitatea, calitatea și frecvența meselor cu pește.

Unii medici susțin că peștele poate să fie oferit copilului încă de la vârstă de șase luni, în prima etapă a diversificării, în timp ce alții recomandă ca peștele să fie un aliment al etapei a doua, adică după 9-10 luni. Peștele trebuie oferit copilului cu o oarecare prudență, mai ales în cazul copiilor care au antecedente alergice: eczeme, alergii, intoleranță la unele medicamente.

Peștele conține toți cei nouă amino-acizi esențiali, ceea ce înseamnă că este una din puținele surse complete de proteine, în condițiile în care metabolismul uman nu poate sintetiza acești aminoacizi esențiali și că trebuie să-i primească din alimentație. Oferindu-i copilului pește îi dai cea mai bună sursă de omega-3.

Interesant este faptul că, deși este considerat un aliment cu potențial alergen, peștele în dieta copilului previne alergiile, dat fiind faptul că omega-3 are capacitatea de a scădea riscul alergiilor și de a crește toleranța organismului față de factorii alergeni. Este dovedit că dacă vrei că micuțul tău să nu se confrunte cu problemele produse de alergii pe parcursul vieții, o strategie ce va da roade este să îi dai să mănânce pește în copilărie. Un studiu a scos la iveală faptul că peștele are darul de a preveni alergiile, iar conumat frecvent de la un an până la 12 ani, are capacitatea de a preveni aceste probleme de sănătate.

Experți din Stockholm au analizat datele referitoare la peste 3.000 de copii, părinții răspunzând la chestionare legate de alimentația lor și factori ce țineau de mediul înconjurător când copiii aveau un an, doi, patru, opt și 12 ani. La opt ani, copiilor li s-a făcut și un test pentru a se determina dacă sunt alergici la ceva. S-a descoperit că în cazul subiecților care consumaseră pește, riscul de a se alege cu alergii era scăzut cu 74%.

Ce conține peștele?

În 100 de grame de peste alb sunt 20 de grame de proteine ceea ce este imens! Peștele conține: vitamina A-54 I.U, vitamina B1 (tiamină) – 0,03 mg, vitamina B2 (riboflavină) – 0.03 mg, niacină – 3,9 mg și acid folic – 11 mcg. În ceea ce privește mineralele, peștele conține potasiu – 339 mg, fosfor – 205 mg, magneziu – 0,03 mg, calciu – 36 mg, sodiu – 74 mg și fier – 1,5 mg. De asemenea, conține cantități mici de mangan, cupru și zinc.

Câteva reguli esențiale care te ajută să profiți de toate beneficiile acestuia

Cumpără mereu doar pește proaspăt și pe cât posibil alb. Peștele întreg sau fileuri ar trebui să aibă carnea fermă și strălucitoare. Pește ar trebui să aibă miros proaspăt plăcut. Ideal este să-l fierbi sau să-l coci. Coacerea ajută la menținerea a mai mulți nutrienți și este întotdeauna recomandat ca cel mai bun sănătos mod de a-l găti. Nu folosi niciodată pielea peștelui și asigură-te că toate oasele sunt îndepărtate.

Cât pește îi poți da copilului?

Copiii ar trebui să mănânce pește de două-trei ori pe săptămână, dar porțiile lor ar trebuie să fie mici.
Copiii între șase și opt luni pot mânca între 100 și 120 de grame de pește (cântărit crud și apoi preparat).
Copiii de peste un an, până la doi ani pot mânca circa 150 de grame de pește de două ori pe săptămână, iar după doi ani pot mânca până la 200 de grame.

Citește și: Când îi dăm bebelușului peşte şi fructe de mare?

Nu uita să ne dai un like pe Facebook pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa