Primele ceaiuri din viața copilului. Care sunt cele mai nocive și de ce

Ramona Dinescu
copil cana ceai pat

Primele ceaiuri din viața copilului sunt cele împotriva colicilor. Dar oare este bine să le dăm bebelușilor ceai? Ce spun specialiștii?

FDA (Food and Drug Administration), autoritatea care gestionează controlul alimentelor și medicamentelor în SUA a demonstrat recent că există un trend în rândul mamelor, acela de a suplimenta dieta bebelușilor sugari cu ceaiuri din plante și/sau diferite suplimente. FDA a concluzionat că 9% dintre bebeluși primesc suplimente din plante și ceaiuri din plante chiar de la vârsta de o lună de viață. În 2010, s-au născut mai mult de 4 milioane de bebeluși în SUA, ceea ce înseamnă co aproximativ 360 de mii de copii au băut și altceva în afară de lapte.

Studiul FDA a fost făcut pe mai mult de 2600 de femei lehuze. Dintre acestea, 5,7% le-au dat bebelușilor ceaiuri din plante și alte suplimente o dată la o perioadă de două săptămâni, iar 3,6% dintre mame le-au oferit celor mici de două sau mai multe ori în aceeași perioadă.

De ce oferă mamele ceaiuri

Există diferite motive pentru care mamele le oferă ceaiuri copiilor lor, inclusiv: pentru a ameliora starea de agitație, pentru a-i scăpa de colici sau pentru o digestie sănătoasă. Celor mici li s-a pus în biberon Gripe Water cu ceai de mușețel, de mentă sau alte tipuri de plante.

Însă, majoritatea specialiștilor avertizează că anumite ceaiuri sau suplimente din plante pot interacționa cu unele medicamente. De aceea, este extrem de important ca medicul pediatru să cunoască orice informație legată de nutriția copilului mic. Nerespectarea acestui aspect poate periclita sănătatea sugarului.

Ceaiurile copilului

Există câteva lucruri de știut legate de ceaiuri. Sunt ceaiuri pe care ar trebui să le eviți și ceaiuri care sunt bune pentru bebeluși. Înainte de toate, însă, sfătuiește-te cu medicul pediatru deoarece el îți poate recomanda vârsta ideală la care îi poți da copilului ceaiuri.

FDA recomandă evitarea ceaiului de anason. Chiar dacă acesta era folosit în mod tradițional împotriva colicilor, această plantă prezintă un risc mare de a fi contaminată. Amestecul dintre anasonul chinezesc și cel japonez au provocat complicații neurologice și s-a dovedit extrem de toxic în anumite cazuri.

Conform studiilor, copiilor cu vârste între 2 și 12 luni care au prezentat semne de toxicitate le-au fost administrate între 1 și șase steluțe de anason, cel puțin o dată pe zi. Din păcate, toxicitatea poate proveni și dintr-un conținut mai mare de anason chinezesc. Din toate aceste motive, FDA recomandă evitarea ceaiului de anason pentru bebeluși.

Atenție la administrarea ceaiului de mentă deoarece din cauza nivelului ridicat de mentol, avertizează specialiștii, bebelușii pot reacționa puternic și se pot îneca.

Nici ceaiul de mușețel nu este atât de minunat. Într-un studiu clinic, ceaiul de mușețel s-a dovedit de ajutor în tratarea colicilor. Problema este că pentru a fi eficient, este nevoie de cantități mari de ceai de mușețel. Chiar autorul studiului a recomandat părinților să nu se folosească de ceaiul de mușețel și mai bine să lase problemele colicilor să se rezolve de la sine, până cel târziu la vârsta de șase luni.

Deși rare, alergiile la mușețel și la alte ierburi precum gălbenele, sunt posibile.

Concluzia este că alimentația formată exclusiv din lapte matern sau formule de lapte praf este arhisuficientă. Bebelușului nu-i este sete, iar pentru calmarea stării de agitație sau înlăturarea colicilor, nu există suficiente dovezi care să ateste că sunt folositoare sau pot fi dăunătoare sănătății copilului.

În plus, unele ceaiuri pot împiedica absorbția anumitor nutrienți.

În cadrul unui studiu efectuat pe 122 de bebeluși cu vârste cuprinse între 6 și 12 luni, s-a demonstrat că cei care beau ceai au risc mai mare să dezvolte un anumit tip de anemie, asta deoarece ceaiurile interferează cu absorbția de fier.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa