Educația bebelușului la 10 luni: idei de activități simple și la îndemână

Alexandra Irimiea
joaca la 10 luni

Educația bebelușului începe devreme, de la câteva luni, scrie parents.com. Iată câteva idei de activități educaționale pe care le poți face cu un bebeluș de  10 luni.

Știu că este doar un bebe, dar asta nu înseamnă că nu poți face cu el câteva activități distractive care au componente educative esențiale. Un simplu joc precum „cucu bau” nu este menit doar să-l facă să zâmbească. Cu ajutorul lui, bebelușul învață că unele lucruri, chiar dacă dispar, pot apărea la loc, iar asta ameliorează anxietatea de separare.

Am alcătuit o listă de 6 activități utile în educația bebelulușului

1. Cântă un cântecel

Poate fi un cântec de grădiniță sau ultimul hit al verii. Important este să-i cânți, să ții ritmul și să te simți bine. Nu peste mult timp, ți se va alătura și cel mic într-un duet. Unele studii sugerează că muzica și învățarea ritmului îi ajută pe copii și mai târziu, la matematică.

2. Gâdilă-l la piciorușe

De fapt, poți să-l gâdili oriunde îi stârnește o reacție. Râsul este indicat nu doar pentru buna dispoziție, ci îi dezvoltă bebelușului tău și simțul umorului. În plus, dacă transformi totul într-o joacă anunțată „Vin după tine”, „Să vezi ce te gâdil” – îl înveți să anticipeze evenimentele.

3. Luați-vă la trântă

Nu este nimic mai interesant pentru un bebeluș de 10 luni decât să „urce” cu voință și perseverență peste mămica lui, dintr-o parte în alta, rostogolindu-se și jucându-se cu ea. Genul acesta de joacă fizică nu este doar distractivă și consumatoare de energie, ci îi îmbunătățește coordonarea și abilitățile de a rezolva probleme.

4. Povestește-i ce vezi

Dacă v-ați plictisit în casă (și e normal să se întâmple și asta), mergeți voi doi la o plimbare. Când sunteți pe drum, discută cu el, arată-i câinele, pisica, magazinul, povestește-i tot ce vezi, cu detalii. „Ia uite ce brad mare!”. „Ai auzit ce zgomot puternic a făcut motorul mașinii?”. „Îți plac floricele roșii sau albastre?”, etc. Aceasta este o oportunitate ideală de a-i îmbogăți vocabularul care, la vârsta de 10 luni, conține doar câteva cuvinte sporadice: mama, tata sau silabe pentru biberonul cu lăptic.

5. Citește-i povestioare

Chiar dacă ai impresia că este încă prea mic pentru povești, bebelușul tău se bucură și îi place să-i citești. În primul rând, totul este plăcut datorită vocii tale, iar apoi, dacă îl familiarizezi de mic cu cărțile, nu trebuie să-ți faci griji că mai târziu nu va pune mâna pe ele. Cercetătorii au descoperit că un bebeluș de 8-10 luni poate recunoaște anumite expresii dintr-o poveste atunci când aceasta îi este repetată de câteva ori la rând. Poveștile sunt ideale pentru dezvoltarea limbajului.

6. Albumul bebelușului, creat de voi

Adulții adoră să se uite pe albumele de familie cu fotografii, și atunci de ce n-ar face-o și bebelușii? Ia câteva poze cu chipurile celor mai apropiați: mama, tata, frățiorii, chiar și cu el însuși, iar apoi lipiți-le într-un album handmade. Ai nevoie de un caiet sau o agendă și puțin lipici. În timp ce faceți această activitate educațională, vorbește-i despre persoanele din poze, întreabă-l cine este, descrie ce fac în acel moment surprins de camera foto. Oferă-i timp bebelușului să reflecte, mai ales atunci când are în mânuță o poză cu chipul lui.

Acestea sunt doar câteva idei simple de activități ușor de pus în practică, însă fii creativă și stimulează-l cu tot felul de joculețe: de-a îmbrăcatul sau sortatul hainelor, de-a v-ați ascunselea, de-a bucătăritul, folosește-te de cubulețe mari și colorate, cu diverse texturi, de oglindă, de plimbări, de cărți și albume foto. Orice obiect din lumea înconjurătoare poate deveni un prilej de a-l învăța ceva.

Educația bebelușului: trecerea peste anxietatea de separare

Un bebeluș la 10 luni este destul de mare încât să se obișnuiască cu mediul înconjurător și să știe fețele familiare. Află care sunt schimbările comportamentale care au loc în această etapă și cum să te pregătești pentru ele.

La 10 luni îi place predictibilitatea, așa că locurile noi și străinii îi pot afecta sentimentul de siguranță. La această vârstă apare și anxietatea de separare, așa că așteaptă-te să fie morocănos și să riposteze atunci când pleci de lângă el. Nu este un moft, ci o problemă serioasă. Dacă ai nevoie de câteva sfaturi utile, îți recomandăm articolul nostru: 5 trucuri pentru a ameliora anxietatea de separare a bebelușului.

În plus, tot la această vârstă el înțelege ce înseamnă „nu”. Este momentul să incluzi în educația lui anumite interdicții ce țin de siguranța lui: nu la sobă, nu la cuptor, nu la prize. Ai însă răbdare cu el. Nu te aștepta să fie ascultător de fiecare dată. Dar dacă îi repeți cu calm și îi explici de ce nu are voie, o să culegi roadele mai târziu.

Încă un lucru de reținut! Educația bebelușului nu se face la televizor! Oricâte de educaționale promit să fie programele, nu vor înlocui niciodată ceea ce poate face o mamă pentru copilul ei. Iar creierul unui bebeluș are nevoie de interacțiune față în față pentru a învăța, iar televizorul nu-i poate oferi asta. Statul în fața ecranelor, de la o vârstă atât de fragedă, nu este decât timp prețios pierdut, care nu mai poate fi recuperat în dezvoltarea copilului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa