10 modalități simple de a crește un copil creativ

Anca Vlad
copil creativ

Ai vrea să ai un copil creativ, faci totul să-l susții, dar ți-ar prinde, totuși, bine niște îndrumări? Calea către o gândire creativă este întortocheată, are puține semnalizatoare și o mulțime de ocolișuri. Cu toate acestea, există și câteva puncte de reper care te pot ajuta s-o găsești mai ușor. Cunoscutul actor Alan Alda (MASH) spunea ca „Locul care te inspiră cel mai mult e cel în care nu a mai fost nimeni. Trebuie doar să renunți la confortul orașului și să-ți urmezi intuiția. Ceea ce vei descoperit va fi minunat: te vei descoperi pe tine”.

Rachelle Doorley, consilier Kiwi Crate, îți oferă 10 modalități simple de a crește un copil creativ.

  1. Ține cont că greșelile sunt bune. Cercetător la Stanford și autor al cărții „Mentalitatea: Nou psihologie a succesului”, Carol Dweck e de părere că acei copii care se tem de eșec au puțin șanse să fie creativi. Atunci când copilul tău este dezamăgit că a dat greș, spune-i ceva de genul: „Ce ai putea face ca să schimbi rezultatul?” sau „Ce-ar fi să încerci din nou?”. Și Ben Grossman-Kahn, de la Nordstrom Innovation Lab, consideră că greșelile ar trebui considerate oportunități pentru maturizare, nu eșecuri.
  2. Apreciază dezordinea. Marea majoritate a oamenilor apreciază spațiile curate, ordonate, și se simt copleșiți dacă e dezordine. Cu toate acestea, atunci când ai un copil creativ, poate apărea și dezordinea. Așa că, dacă trebuie să zugrăvești din nou pereții sau să mărești spațiul de depozitare al gunoiului, fă-o! Poate te va deranja mizeria, dar creativitatea copilului compensează acest inconvenient temporar.
  3. Nu uita să-l lauzi. Cu toții știm că un copil care e lăudat pe merit capătă încredere în el. Alfie Kohn vorbește însă despre cum recompensele motivează oameni să vrea alte… recompense. Problema cu laudele este aceea că poate face copilul să nu mai caute o motivație. Asta nu înseamnă că laudele sunt rele, dar, data viitoare când ai de gând s-o faci, încearcă să spui ceva obiectiv: „Am văzut că de data asta ai folosit alte culori în pictura ta” sau „Ai muncit din greu la problema de matematică”.
  4. Fii receptiv. Lasă copilul să facă alegeri ca să învețe să gândească independent. Poate că nu ți se pare normal să mănânce dimineața ca la cină, dar dacă îți spune că vrea paste înainte să meargă la școală, lasă-l. Dacă vrea să te ajute în bucătărie, pune-i la dispoziție ingrediente și vase și transformă-ți sanctuarul într-un laborator în care poate face experiențe.
  5. Fii model pentru el. Tu cum îți consumi energia creatoare? Gătești, coși, te ocupi de grădină, desenezi, dansezi? Copiii care văd părinții angajați în activități creatoare au mai multe șanse să îmbrățișeze aceste soi de activități. Dacă a trecut ceva timp de când ai făcut ceva creativ, încearcă să-ți amintești ce te făcea fericită atunci când erai copil. Astfel, petrece o jumătate de oră cu copilul tău făcând acel lucru.
  6. Păstrează distanța. Poate părea o contradicție cu punctul 5, dar e important să-ți amintești că trebuie să păstrezi un echilibru. Dacă micuțul se simte constant supravegheat, nu va fi dispus să-și asume riscuri, ceea ce-i va diminua creativitatea. Dacă-i încurajezi autonomia, vei descoperi cum creativitatea lui explodează. Când îl vezi că desenează, nu-l mai întreba „Ce desenezi?”, ci fă-ți o cafea și bucură-te de un moment de liniște.
  7. Alocă-i timp. Asta ar putea fi mai greu pentru părinții care merg la serviciu, dar un copil creativ are nevoie de timp ca să-și imagineze, să construiască, să experimenteze și să exploreze. Lasă-l o jumătate de oră înainte de cină sau înainte de povestea dinainte de culcare.
  8. Rămâi la lucrurile de bază. Jucăriile și rețelele sociale sunt amuzante și au rostul lor, dar nu îi pun mintea la încercare așa cum o fac bețele, țevile, nisipul, magneții sau apa. Ia aminte unde-i place mai mult să-și petreacă timpul și lasă-l s-o facă.
  9. Redu timpul petrecut în fața micului ecran. Poate pentru unele familii este greu să renunțe la televizor sau calculator, dar ar trebui să facem un efort și să petrecem mai puțin timp în fața ecranelor. Timpul irosit în fața unui film sau desen animat poate fi alocat desenului, construirii unui robot sau a unei curse cu obstacole.
  10. Ce alte idei ai pentru creșterea unui copil creativ? Sunt atât de multe lucruri pe care le poți face pentru a încuraja creativitatea unui copil, încât probabil că fiecare mămică are o alta diferită de cele de mai sus. Tu ce ai face?
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa