20 de sfaturi geniale pentru primele trei luni după naștere

Alexandra Ion
20 sfaturi geniale

Am adunat 20 de sfaturi geniale pentru primele trei luni dupa naștere perfecte pentru mamele care trăiesc prima dată momentul unic de a-și ține copilul în brațe.

Ceea ce pot să spun este că aceste sfaturi geniale te pot scoate din mici și mari încurcături, așa că merită să le urmezi. Ți-o spun din proprie experiență!

Primele trei luni după naștere sunt importante și, dacă vei planifica lucrurile corect, vei gestiona bine această perioadă delicată, dar spectaculoasă din viața ta și a copilului tău, pentru ca amândoi să fiți bine și să evoluați frumos.

Sfaturi geniale care vă vor ajuta să vă fie bine

  1. Bebelușul trebuie văzut de pediatru la fiecare două săptămâni, pană la trei luni. Medicul trebuie să vină acasă. Ai încredere în instinctele tale și cere sfatul sau ajutorul medicului de fiecare data când este ceva care te surprinde, ceva ce nu înțelegi sau simți că te depășește.
  2. Mergi la medic, la un control, la o luna după naștere. Identifică, dacă sunt, simptomele depresiei post-natale și tratează-te.
  3. Alăptează! Este cea mai bună soluție. În ciudă ideilor preconcepute, alăptatul nu-ți strică sânii, te ajută să slăbești și este cea mai bună cale de a stabili o legătură completă și totală cu copilul tău. Dacă alegi să-ți hrănești copilul cu biberonul, folosește o formulă adaptată strict nevoilor lui și nu depăși cantitățile recomandate.
  4. Pune la punct documentele birocratice, certificatul de naștere al copilului și restul actelor, pentru a intra în legalitate și a beneficia de banii care ți se cuvin.
  5. Citește despre Sindromul morții subite la bebeluș și vezi care sunt căile prin care poate să fie prevenită această situație dramatică.
  6. Învață metodele care îl ajută pe copil să elimine gazele și aerul înghițit în timpul suptului și aplică-le după fiecare masă a copilului, indiferent dacă este hrănit natural sau artificial. Învață cum calmezi colicii.
  7. Notează, din prima zi acasă, datele copilului și măsoară în fiecare săptămâna greutatea, circumferința toracelui, circumferința cutiei craniene și înălțimea. Știai că până la trei luni bebe crește cu trei milimetri în fiecare zi?
  8. Joacă-te cu copilul din prima zi de viață. Vorbește-i, stai în față lui, atinge-l. Copilul nou-născut trebuie stimulat în fiecare zi. Atingerile, lumina, vocea și chipul părinților sunt primele „jucării”. Cântă-i. Nu contează dacă ai voce sau nu!
  9. Gândește-te și stabilește cât timp vrei să stai acasă cu copilul. Dacă alăptezi află că a te întoarce la serviciu nu înseamnă că trebuie să întrerupi alăptarea. Poți avea program redus, poți conserva laptele matern. Ideal este să pot stă acasă cu copilul tău cel puțin șase luni, dacă alăptezi. Nu lua decizii singură, consultă-te cu partenerul tău de viață.
  10. Pune la punct garderoba ta și a bebelușului. Cumpără-i jucării. Nu le va folosi mai devreme de două luni, dar este prea mare bucuria ta ca să de abții de la asta.
  11. Amână orice intenție de a ține o cură de slăbire. Alăptatul este cea mai bună dietă. Poți începe o dietă adevărată după trei luni de la naștere. Până atunci, mănâncă sănătos și bea multe lichide fără calorii (adica apă)
  12. Cere și acceptă ajutor. Mama ta, bunica, o mătușă, o prietenă, soacra, oricine… Accepta ajutor și cere ajutor!
  13. Dormi când doarme bebelușul.
  14. Nu încerca să fii perfecționistă. Cu nimic!
  15. Găsește timp pentru partenerul tău. Nu vorbi cu el doar despre copil! Găsește momente pentru voi.
  16. Implică-l în tot ceea ce înseamnă îngrijirea copilului. Nu face greșeala de a-l îndepărta, chiar dacă nu face bine ceea ce face. Și tu, și el, și copilul aveți nevoie de fiecare în parte, iar tatăl nu este cu nimic mai prejos decât tine. Relațiile tată-copil în primele luni de viață sunt esențiale pentru a se forma o legătură reală între cei doi.
  17. Vei fi din nou cea care ai fost înainte de sarcină, dar asta cere puțin timp. Sau mai mult. Nu te forța să recuperezi mai mult decât poți, recunoaște-ți limitele. Fii sinceră cu partenerul tău și cere-i puțină răbdare…
  18. Fii calmă, fii rezonabilă, fii normală. Asta înseamnă să recunoști când nu mai poți, să te înfurii, să ai regrete, să te enerveze partenerul tu (oricum și tu îl enervezi pe el).
  19. Bucurați-vă de fiecare clipă împreună.
  20. Adună amintiri. Fă poze, scrie ce simți

Citește ”Ghidul pentru alăptare al dr. Jack Newman” și fii pregătită să-i oferi copilului tău cel mai bun start în viață. Detalii AICI.

Ghidul de alăptare – Jack Newman

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa