9 realitati postpartum

TOTUL DESPRE MAME
reactii postpartum

La ce să te aștepți în perioada postpartum?

Ai contracții!

Contracțiile continuă să existe și după nașterea celui mic. Procesul se numește involuție și începe de la travaliu. Începe cu micșorarea și contractarea uterului care te ajută la nașterea propriu-zisă în faza de travaliu activ, apoi este scoasă placentă iar uterul trebuie să revină la formă și mărimea inițială, cea de dinainte de sarcina. Aceste contracții sunt sesizabile doar în primele zile postpartum, dar pot dura ceva mai mult. Nu provoacă dureri mari pentru mamele aflate la primul copil, dar pot fi o sursă de inconfort pentru cele care au trecut prin mai multe sarcini. E psoibil să fie mai puternice în timpul alăptării deoarece oxitocina, hormonul eliberat în timpul alăptării, poate cauza la rândul ei contracții.

Ai sângerări!

Femeile sângerează aproximativ 4-6 săptămâni de la naștere. E că și când ai recupera menstruatiile pierdute din timpul sarcinii într-una mai lungă. Deși poate fi mai greu la început, fluxul se subțiază după 2-3 săptămâni. Anumite spitale și centre au niște absorbante speciale pentru aceste zile neplăcute postpartum în care nu ai voie să folosești tampoane interne.

Alăptarea doare… dacă nu știi ce să faci!

E posibil să existe niște dureri când alaptezi, chiar dacă o faci că la carte și încerci să te adaptezi la această nouă funcție a corpului tău. În prima săptămâna în care ai lapte, sănii se pot umflă și inflama. Pentru a diminua durerea, poți să pui „comprese” de frunze de varză ținute la congelator, apă călduță la dus și ibuprofen. Alăptarea, culmea, poate ajută la diminuarea durerii. Asigura-te că cel mic nu suge chiar de la mamelon (au!), ci de la areola, partea întunecată din jurul sfarcului. Cel mai bine ar fi să faci un curs de alăptare, să vorbești cu mame cu experiență în acest domeniu sau să aplezi la un consultant în alăptare.

Ca să știi ce să faci și alăptarea să nu însemne durere citește și cea mai bună cartea despre alăptat Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman. 

Ai frică de primul scaun!

După ce ai născut, a împinge nu e tocmai cel mai plăcut lucru din lume. Asigura-te că dacă ai copci, ele pot rezistă unei împingeri. Încearcă să schimbi poziția când mergi la toaletă și nu te mai așeza. Recomandat e să stai că și când ai face o genuflexiune. Poți găși la spital un balsam special pentru aceste momente. Bea multe lichide, mănâncă multe fibre și încearcă să ai mese simple. Poți apela și la clisme dacă lucrurile nu se rezolva, dar de obicei totul revine la normal după primele zile.

Ai hemoroizi!

Hemoroizii sunt venele varicoase ale anusului. Pot începe să se umfle în timpul sarcinii și să se spargă la naștere. Vor reveni la normal după un timp, însă, până atunci, vizitele la toaletă pot fi cu adevărat stresante. E posibil să existe sângerări în timpul unui scaun și să ai mici dureri. Există niște comprese pentru aceste situații, dar dacă ești cu adevărat îngrijorată, discuta cu medicul.

Îți cade părul!

În timpul sarcinii, părul devine mai frumos și mai puternic și nu ne cade. Dar după ce se naște cel mic, tot părul pe care l-am salvat în timpul sarcinii începe să cadă. E nevoie de câteva luni că să observi părul pierdut – în unele cazuri e mai mult decât evident mai ales în jurul frunții și pe la tâmple, dar părul va crește la loc în 7-8 luni postpartum. Chiar dacă îți cade mai mult par decât altor femei în situația ta, nu te îngrijora: va crește la loc!

Transpiri!

Reții apă în timpul sarcinii, iar după naștere e momentul s-o elimini. Deseori, femeile se trezesc transpirate și cu cearceaful ud începând cu a treia zi postpartum. Nu e nimic în neregulă dacă se întâmplă asta, chiar dacă transpiri mai mult, lucru care se poate întâmplă în cazul femeilor care au luat medicamente în timpul travaliului. Și dacă ai avut un edem pe lângă medicamentația din timpul travaliului, o să fie și mai mult lichid de eliminat. Transpirațiile durează câteva zile, iar dacă bei cât mai multe lichide poți contribui la o eliminare mai rapidă.

Alăptarea îți provoacă foame!

Să dai lapte non-stop necesită multă energie din partea ta, mai multă decât cea depusă pentru creșterea propriu-zisă a copilului în primele zile de viață. De aceea, apetitul unei femei care tocmai a dat naștere poate fi insațiabil. Dacă scăderea în greutate variază de la femeie la femeie, apetitul postpartum e aproape o regulă generală. De asemenea, o femeie care alăptează are nevoie constant de lichide, mai ales în momentul hrănirii celui mic. Așa că, ia alături de ține un pahar cu apă.

Starea emoțională poate fi total diferită de cea preconizată!

Starea emoțională de după naștere poate merge în 2 direcții pentru proaspătă mămică: impresia că a fost binecuvântată sau că e în pragul unei depresii iremediabile. Deci aceste stări sunt perfect realiste, în tiparul celor 2 categorii pot intră și alte dispoziții precum ușurare, euforie, grijă, preocupare, îngrijorare, șoc, tristețe, mândrie, încredere. Oricare din aceste stări emoționale este perfect normală în primele luni de la naștere.

Ca să știi ce să faci și alăptarea să nu însemne durere citește și cea mai bună cartea despre alăptat Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa