Alegerea bonei – semne că ai luat o decizie nepotrivită

Care sunt semnele care arată că bona nu se poartă aşa cum ai dori cu copilul tău.

Interviuri, recomandări, verificări… De cele mai multe ori, este nevoie de o adevărată muncă de detectiv pentru alegerea bonei potrivite pentru copilul tău. Dar chiar şi după această etapă, tot va trebui să fii cu ochii-n patru pentru a fi sigură că ai făcut alegerea perfectă.

Nu eşti convinsă că bona pe care ai ales-o se poartă aşa cum îţi doreşti cu copilul tău? Nu e nevoie neapărat de camere de supraveghere ascunse prin casă pentru a verifica acest lucru. Există câteva semnale de alarmă care ar trebui să te pună pe gânduri.

Copilului îi este frică de ea

Este normal ca cel mic să devină agitat atunci când urmează să pleci de acasă şi să nu accepte cu uşurinţă să rămână singur cu bona. Mai ales în primele luni de la angajarea ei. Toţi copiii se despart greu de părinţi, iar anxietatea de separare nu este un simplu moft. Deci e posibil ca plecarea ta de acasă să se lase cu plânsete, indiferent cât de drăguţă este cea care îl va îngriji. Dar acomodarea cu noua situaţie nu ar trebui să dureze foarte mult. Dacă şi după câteva săptămâni sau luni, copilul are în continuare reacţii exagerate când află că urmează să stea cu bona, sau dacă pare să-i fie frică de ea, trebuie neapărat să analizezi situaţia. Este posibil ca cei doi să nu fi reuşit să se conecteze. Dar este posibil şi ca ea să nu se poarte tocmai frumos cu puiul tău. Indiferent de caz, poate ar trebui să vezi ce alte opţiuni există.

Copilul îşi schimbă tiparul de somn

În cazul în care comportamentul copilului se schimbă brusc, e semn că are o problemă pe care nu o poate gestiona singur. Iar acea problemă ar putea fi bona. La fel, dacă după angajarea unei bone, copilul începe să se trezească des noaptea sau să viseze urât, ar putea fi un indiciu că nu ai făcut cea mai bună alegere.

Bona este secretoasă

O întrebi ce au făcut azi iar ea îţi dă nişte răspunsuri vagi, în doi peri? Un alt semnal de alarmă! Cum îşi petrec cei doi ziua nu ar trebui să fie un secret. Dacă răspunsurile bonei sunt neclare, e posibil să nu fie complet sinceră cu tine. Şi, până la urmă, nu o supui unui interogatoriu, ci doar vrei să ştii cum şi-a petrecut ziua copilul tău.

Copilul se accidentează des

Copiii cad, se julesc, se zgârie. E normal, având în vedere că îşi testează mereu limitele. Totuşi, multe situaţii de acest gen pot fi evitate printr-o supraveghere atentă, fără a-i îngrădi celui mic libertatea. Iar treaba bonei exact asta este, să fie cu ochii pe copil (aproape) tot timpul. Deci dacă ţi se pare că cel mic se loveşte mult prea des, chiar dacă nu e vorba despre răni grave, ar putea fi un semn că bona îl lasă nesupravegheat prea mult timp.

Bona ştie mai bine

Dacă în momentul angajării i-ai spus clar bonei cum merg lucrurile la voi în casă şi ce stil de parenting adoptaţi, nu are nicio scuză pentru a nu-ţi respecta indicaţiile. Bona nu ar trebui să se comporte de parcă ea ar şti mai bine decât tine ce şi cum trebuie făcut. Pentru că, dacă nu sunteţi pe aceeaşi lungime de undă în ceea ce priveşte orele de somn, nutriţia sau regulile de siguranţă, lucrurile nu se vor sfârşi bine. Iar cel care va fi prins la mijloc şi derutat va fi copilul. Poate că tu vrei ca mesele să nu fie bătute în cuie, la ore fixe. Spune-i asta de la început şi întreab-o ce părere are. Dacă nu are nimic împotrivă, minunat. Dacă are, este mai bine să afli din prima decât să descoperi mai încolo că încearcă să-l crească “pe ascuns” cum ştie ea mai bine.

Copilul este tot timpul neîngrijit

Copiii fac mizerie, se murdăresc din cap până-n picioare şi se distrează de minune făcând asta. Totuşi, dacă cel mic încă are nisip în scutec sau noroi sub unghii şi la câteva ore după venirea din parc, e o problemă. Pentru că, dacă bona nu este atentă nici măcar la lucrurile de bază, cum ar fi igiena, e posibil să fie chiar şi mai indiferentă când vine vorba despre nevoile emoţionale ale copilului. La fel, dacă copilul e flămând, obosit sau suprastimulat când ajungi tu acasă, e foarte posibil ca bona să nu respecte rutina zilnică a copilului.

Oarecum pe aceeaşi idee, contează şi cum găseşti casa la întoarcere. În general, slujba unei bone nu este să facă de mâncare sau curăţenie, ci să aibă grijă şi să se joace cu copilul. Totuşi, dacă bucătăria pare să fi explodat iar jucăriile sunt vraişte peste tot prin casă, e un semn că nu ai cea mai harnică bonă din lume. Nu, nu trebuie să facă curăţenie prin casă, dar tot poate să bage mâncarea înapoi în frigider sau să golească oliţa.

Bona e mereu distrasă

Cu toţii avem problemele noastre şi e de înţeles să fii uneori cu gândul doar la ale tale. Doar că, atunci când vine vorba despre copilul tău, parcă nu-ţi prea surâde ideea unei bone care e mereu distrasă, îngândurată, necomunicativă, deprimată sau cu capul în nori. Dacă vezi că asta e situaţia, încearcă să afli ce s-a întâmplat şi dacă o poţi ajuta cumva să depăşească momentul. Dacă starea ei apatică durează totuşi prea mult timp, va trebui să iei o decizie cu privire la ea cât mai curând.

Ai un sentiment ciudat

Indiferent de referinţele, experienţa şi studiile pe care le are bona, dacă instinctul îţi spune că ceva nu e în regulă, atunci ceva chiar nu e în regulă. Ai mereu încredere în instinctul de mamă. Sigur că cel mai important lucru este ca cel mic să se simtă bine cu bona. Dar la fel de important este şi ca tu să te simţi împăcată şi liniştită când ieşi din casă.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație