Cât durează eliberarea certificatului de naștere a bebelușului

Cristina Călin, redactor
cat dureaza eliberarea certificatului de nastere

Nașterea unui copil reprezintă un motiv de bucurie, dar și începutul unei perioade în care părinții vor avea de-a face cu un hățiș legislativ în care trebuie să se descurce de cele mai multe ori pe cont propriu. Mulți părinți se întreabă cât durează eliberarea certificatului de naștere a bebelușului. Este bine ca, anterior momentului nașterii copilului, să cunoașteți etapele pe care trebuie să le parcurgeți. 

Iată informații complete despre obținerea și despre cât durează eliberarea certificatului de naștere a nou-născutului:

Primul pas pentru obținerea certificatului de naștere: certificatul constatator

Certificatul constatator al nașterii este primul document pe care părintele trebuie să îl primească. În baza acestui certificat constatator al nașterii se va elibera ulterior certificatul de naștere al copilului.

Dacă vrei să știi totul despre naștere, alăptare și primele luni cu bebelușul citește și Cartea bebelușului 

Certificatul constatator al nașterii se întocmește și se eliberează de către unitatea medicală în care a avut loc nașterea. Răspunderea pentru exactitatea datelor consemnate în cuprinsul acestui act revine medicului care a constatat nașterea și a medicului șef al secției unde a avut loc nașterea.

În situația în care nașterea a avut loc în afara unei unități sanitare, certificatul constatator al nașterii se eliberează de către medicul de familie al cărui cabinet medical este înregistrat în raza teritorială unde a avut loc nașterea. Așadar, nu este obligatoriu ca acest certificat să fie eliberat de către medicul de familie pe listele căruia sunt înscriși părinții copilului, ci de către medicul de familie care activează în locul în care a avut loc nașterea.

În cazul nașterii la domiciliu, acest certificat poate fi eliberat de către medicul de familie care îl are în evidență pe unul dintre cei doi părinți.

Întocmirea și eliberarea pentru certificatul de naștere a nou-născutului este gratuită.

Cât durează eliberarea certificatului de naștere a bebelușului

Certificatul de naștere al copilului este al doilea document care se eliberează oricăruia dintre părinții firești ai copilului, el fiind eliberat pe baza certificatului constatator al nașterii.

Certificatul de naștere se eliberează de către serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, de ofițerul de stare civilă din cadrul primăriei unității administrativ – teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul.

Pentru eliberarea certificatului de naștere a nou-născutului, persoana declarantă va prezenta o cerere în acest sens (declarație scrisă) la care va anexa copii după cartea de identitate a mamei, a persoanei declarante, după certificatul de căsătorie (dacă este cazul), precum și originalul certificatului constatator al nașterii.

Obligația de a înregistra nașterea copilului revine oricăruia dintre părinții copilului, iar, dacă, din diferite motive aceștia nu o pot face, obligația declarării revine medicului, persoanelor care au fost de față la naștere ori personalului desemnat din unitatea sanitară în care a avut loc nașterea sau oricărei persoane care a luat cunoștință despre nașterea copilului.

Eliberarea certificatului de naștere a nou-născutului este gratuită.

Termenele în care se face înregistrarea nașterii copilului

Termenul în care se poate face înregistrarea nașterii copilului variază, respectiv:

15 zile de la data nașterii, pentru copilul născut viu și aflat în viață;

3 zile de la data nașterii, pentru copilul născut mort;

24 de ore de la data decesului, pentru copilul născut viu care a decedat înăuntrul termenului de 15 zile;

30 de zile pentru copilul cu vârsta de până la un an, găsit sau părăsit de mamă în maternitate/unități sanitare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa