Cum sa aruncam mai putina mancare

TOTUL DESPRE MAME
Mancare

Sa risipim mai putina mancare!

Oamenii au tendinta sa arunce multa mancare. Mai exact, aruncam aproximativ 40% din mancarea pe care o producem, rezultat destul de socant, mai ales daca ne gandim ca exista si multe persoane infometate.

Pe langa mancarea prorpiu-zisa, daca luam in considerare si ambalajele si tot gunoiul pe care il lasa acestea in urma, intregul proces al mancarii devine un adevarat pericol ecologic.

Dar daca am putea evita aceasta situatie si daca am putea sa controlam pierderile din mancare?! Imaginati-va cum ar fi daca toata lumea nu ar mai avea produse ambalate cu plastic sau daca toata lumea nu ar mai arunca atata mancare.

Nu numai ca eviti risipa de mancare si ca ii faci naturii un favor, dar poti sa si economisesti.
Asadar, iata cativa pasi prin care poti evita risipa legata de mancare:

Risipeste mai putina mancare!

A arunca mai putina mancare este primul pas pentru a salva planeta. Cand mancarea ajunge la depozitul de deseuri se tranforma in metan, un gaz periculos. Iata cateva ponturi ca sa eviti risipa de mancare:

1. Nu te duce la cumparaturi cand iti e foame. Daca ajungi la magazin cu stomacul gol, mai mult ca sigur vei cumpara tot ce iti va face cu ochiul, o sa iei tot ce poftesti chiar daca nu ai nevoie de acel lucru cu adevarat.

2. Gandeste-te la toate mesele dintr-o saptamana si fa o lista. Inainte de a merge la cumparaturi, cel mai bine este sa ai un plan de bataie, sa stii ce ai vrea sa gatesti in saptamana care urmeaza. Uita-te in frigider si in dulapuri, vezi ce ai deja si noteaza ce-ti lipseste.

3. Organizeaza-te! Cand te intorci de la cumparaturi, nu arunca totul in dulapuri, profita de ocazie si fa putina curatenie printre alimente, arunca ce a expirat si scoate in fata lucrurile mai vechi ca sa apuci sa le folosesti cat mai repede.

Risipeste mai putina apa!

Consumam multa apa cand vine momentul in care gatim si in care trebuie sa spalam vasele. Dar cum putem sa reducem cantitatea de apa folosita? Iata cateva sfaturi:

1. Foloseste un vas in care sa poti sa-ti clatesti mainile cand gatesti ca sa nu mai fii nevoita sa dai drumul tot timpul la robinet. Desigur, la finalul ritualului de gatit, va trebui sa te speli bine pe maini, dar un bol cu apa e perfect daca vrei sa te limpezesti de bulion sau dupa ce ai curatat ceapa.

2. Opreste robinetul cand te speli pe maini. In loc sa lasi apa sa curga tot timpul, cat te sapunesti si cureti palmele poti sa inchizi apa si sa dai drumul din nou la robinet cand vine momentul limpezirii.

3. Fii chibzuita cu aparatele electrocasnice! Stii ca e nevoie de miliarde de litri de apa ca sa puna in miscare o centrala electrica? Daca te rezumi la strictul necesar in ceea ce priveste electrocasnicele, automat contribui si la salvarea rezervelor de apa. Asa ca nu folosi mixerul una doua, sigur poti sa bati ouale si cu o lingura.

4. Intrebuintari multiple pentru apa! Da-i drumul apei din nou in natura si nu o lasa sa se duca pe scurgere pur si simplu. Dupa ce fierbi pastele, de exemplu, nu arunca apa in chiuveta. Las-o sa se raceasca, pune-o intr-o stropitoare/ sticla si uda plantele cu ea.

5. Spala istet! In loc sa lasi apa sa curga necontenit, umple chiuveta si spala vasele acolo si apoi doar clateste-le sub jet.

Redu risipa de ambalaje

Daca te-ai lamurit cu apa si cu mancarea, cum ramane cu ambalajele pe care le trimiti la depozitul de deseuri? Iata cum poti sa impiedici si aceasta risipa:

1. Cumpara produsele intregi. De obicei, mancarurile si alimentele deja procesate vin si in niste ambalaje colorate si mai traznite, in pungi de plastic, celofan, cutii, carton. Fie ca e vorba de alune, fructe sau legume, renunta la cele impachetate deja.

2. Alege-ti o punga de cumparaturi! Decat sa cumperi de fiecare data cand mergi la cumparaturi pungi peste pungi, mai bine alege-ti o punga mai zdravana pe care s-o ai cand mergi la magazin si, eventual, unele mai mici pentru alimente tip legume si fructe.

3. In loc sa pui servetele de hartie la masa, investeste in unele din bumbac pe care le poti folosi dupa spalare, intrebuintari repetate, nu de unica folosinta ca in cazul hartiei.

Redu risipa cu mancare la pachet!

Incearca sa-ti iei mancare la pachet, fie ca vorbim de pranzul de la birou sau de gustarile pentru o calatorie. Cum reducem risipa in acest caz?

1. Pregateste un pranz anti-risipa. Foloseste servetele din material textil, tacamauri normale nu de plastic si incearca sa amabalezi totul intr-o cutie metalica pe care o poti folosi tot timpul.

2. Gustari care nu se arunca. Decat sa cumperi tot ce-ti face cu ochiul, e mai bine, din cand in cand, sa ai totul la pachet, mai ales niste gustarele. Incearca snacks-urile in forma naturala precum fructele.

3. Foloseste aceeasi sticla de plastic. Decat sa iti tot cumperi apa, mai bine ai o sticla de plastic pe care o alimentezi constant cu apa.

Redu risipa cand cureti!

A curata bucataria presupun un alt nivel de risipa. De la produse de curatare pana la ambalajele acestora, exista un grad mare de risipa in ceea ce priveste curatenia. Cum evitam acest lucru?

1. Prelungeste viata detergentului de vase. In loc sa arunci vasul la prima incercare de la care nu vezi cum curge detergentul, incearca sa-l lungesti cu apa si sa-l mai folosesti putin.

2. Prelungeste viata buretelui prin a-l spala sau prin a-l pune la microunde.

3. Opteaza pentru produse de curatare naturale, biodegradabile care sa nu polueze apa atunci cand speli vasele, de exemplu.

4. Foloseste cantitati mai mici. Nu trebuie sa pui prea mult sapun sau orice alt produs ca sa speli bine. Redu cantitatile si astfel nu vei fi nevoita sa inlocuiesti produsele cu unele noi atat de repede.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa