Cum să-ţi pregăteşti copilul pentru sosirea unui nou membru în familie

Mihaela Călin
nou membru în familie

Când un nou membru apare în familie, unicul nepot al bunicii, comoara lui tati şi vedeta familiei se poate simţi respins. Apariţia unui bebeluş poate fi, pentru fratele mai mare, o mare problemă. Dintr-o dată dispar toate aceste privilegii şi apar gelozia şi rebeliunea.  Psihologii de la www.psychologytoday.com te învaţă cum să-ţi pregăteşti copilul pentru sosirea unui nou membru în familie.

Dacă îl pregăteşti din timp, cel mic va accepta cu uşurinţă un nou membru al familiei. Este adevărat că de acum înainte toată viaţa lui se va schimba. El este conştient de faptul că va trebui să împartă jucăriile cu nou-născutul, dar şi afecţiunea mamei şi atenţia altor adulţi. Este imposibil să eviţi complet situaţii în care copilul mai mare va fi gelos pe fratele sau sora lui mai mică. Totuşi psihologii fac câteva recomandări pentru ca cei doi fraţi să nu concureze la nesfârşit pentru o poziţie mai bună în familie.

Nu ascunde de copilul tău faptul că aştepţi un bebeluş!

Tratează subiectul ca pe ceva normal. Dacă ştiţi de la început că vă doriţi mai mult de un copil, pregăteşte-l pe cel mic din timp, chiar înainte de a rămâne însărcinată. Obişnuieşte-l cu ideea că a avea fraţi este ceva natural, dă-i exemplu de familii cu mai mult de un copil, subliniză-i care sunt asemănările şi deosebirile. Prezentându-i astfel situaţia, îi acorzi timp copilului tău să se gândească şi să anticipeze cum ar fi cu un frate sau o soră. În acest fel, venirea a încă unui membru în familie va fi pentru el un eveniment natural, nu o dramă sau o pedeapsă.

Implică-l activ pe cel mic în pregătirile pentru sosirea bebeluşului!

Vorbeşte cu cel mic despre alegerea numelui pentru fratele sau sora lui, luând în serios sugestiile lui. Roagă-l să pună mâna pe burtica ta şi să simtă mişcările copilului. Spune-i cum va arăta bebe după naştere, cât de mic va fi. De asemenea poţi să-i explici în avans că bebeluşii sunt neajutoraţi şi au nevoie de mai multă grijă. De exemplu, îi poţi spune: „Şi tu când erai mic, nu puteai merge în picioare singur şi nu puteai să te îmbraci, iar eu a trebuit să te îmbrac, să te hrănesc, să te plimb”. În felul acesta îţi vei pregăti copilul pentru noile responsabilităţi care îţi revin după naşterea bebeluşului, responsabilităţi care îţi vor răpi din timpul petrecut cu copilul mai mare.

Nu trimite copilul mai mare la bunici imediat după naşterea bebeluşului!

E adevărat că, imediat după naştere, te vei simţi copleşită şi obosită şi îţi va fi greu să te descurci cu doi copii, dintre care unul nou-născut. Dacă te gândeşti să-l trimiţi pe cel mare la bunici, el va resimţi asta ca pe o respingere, se va simţi izolat de mama sa. La scurt timp după naştere nu e o idee bună să-l trimiţi pe cel mare la bunici, să iei bonă sau să-l dai la creşă. Dacă intenţionezi să dai copilul mai mare în grija altor persoane sau instituţie, fă-o cu mai mult timp înainte de naştere sau puţin mai târziu, atunci când copilul este obişnuit cu noua situaţie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa