Noile mamici: primele săptămâni cu bebelușul. Cum le faceți față

TOTUL DESPRE MAME
primele săptămâni după naștere mamă cu bebeluș în brațe
Noile mamici: primele saptamani cu bebelușul. Cum le faceți față

Iată o prezentare generală a ceea ce să te aştepţi în primele săptămâni după naștere, precum şi unele sugestii practice şi informaţii de sănătate. Dacă eşti îngrijorată de starea sau sănătatea ta din orice motiv, aplează la un profesionist.

Este adevărat că după ce se naşte primul copil, viaţa ta se schimbă pentru totdeauna. Fizic, corpul tău se schimbă foarte mult, şi nu toate schimbările sunt reversibile. Mental şi emoţional, acum eşti mamă. Chiar dacă bebeluşul tău nu se va baza întotdeauna pe tine pentru fiecare nevoie, el va fi întotdeauna copilul tău.

Primele săptămâni după naștere

Dacă totul este bine, s-ar putea să stai doar câteva zile în spital (deşi unele femei sunt externate mai devreme). Va fi o perioadă foarte ocupată, în care vei avea multe de învăţat şi totul va putea părea destul de confuz. Personalul spitalului va fi ocupat, dar toată lumea e acolo pentru a te ajuta şi a-ţi răspunde la orice întrebări ai avea despre despre tine sau copilul tău.

Ca să fii mai bine pregătit pentru primele săptămâni citește și cartea lui Robin Grille Parenting cu iubire. Cartea poate fi cumpărată de AICI.

Este posibil să se simţi foarte entuziasmată la început, şi uşurată că lunga aşteptare a sarcinii şi munca grea a naşterii au ajuns la final. Vei primi telefoane şi vizite de la mulţi oameni care doresc să te felicite.

După aproximativ primele 24h, însă, s-ar putea să începi să te simţi deprimată sau dezamăgită. S-ar putea să fii inconfortabilă din punct de vedere fizic, destul de epuizată, îngrijorată cu privire la alăptare şi copleşită de tot ce trebuie să faci pentru copil. Schimbările masive de hormoni nu vor ajuta defel. Nesurprinzător, multe mame au schimbări bruşte de dispoziţie şi plâng destul de mult în acest moment.

Vei observa schimbări la sânii tăi, semn că laptele e pe drum. Dacă bebeluşul tău se ataşează şi suge bine, sânii s-ar putea umple complet treptat, uneori îngreunându-se şi fiind destul de incomfortabili. Aceasta se numeşte angorjarea sânilor şi există lucruri pe care le poţi face pentru a simplifica situaţia.

Este comun ca sfârcurile să devină un pic sensibile pe măsură ce se obişnuiesc cu procesul de hrănire al copilului. Poţi uşura procesul asigurându-te că bebeluşul este ataşat în mod corespunzător.

Întoarcerea acasă

Venitul acasă cu copilul pentru prima dată poate părea destul de înfricoşător. Sunt atât de multe la care trebuie să te gândeşti şi pe care trebuie să le organizezi, încât nu ştii de ce să te apuci, mai ales dacă micuţul nu se opreşte din plâns. Încearcă să ai pe cineva cu tine în primele câteva zile. Păstrează o listă de contacte la care să apelezi când simţi că ai nevoie de informaţii.

Sentimentul de responsabilitate pentru viaţa copilului tău poate fi copleşitor la început. Fiecare copil a supravieţuit unei proaspete mămici, iar al tău nu va face excepţie.

Alăptarea este o abilitate nouă atât pentru tine, cât şi pentru copilul tău. Ar putea dura ceva timp până vei învăţa cum să gestionezi procesul cel mai bine. Problemele de început ale alăptării sunt, de obicei, uşor de depăşit, aşa că apelează la un ajutor dacă ai nevoie de el.

Copii au nevoie de lapte la fiecare câteva ore, zi şi noapte. Te vei simţi foarte obosită, aşa că este important să te odihneşti cât poţi în timpul zilei. Treburile gospodăriei mai pot aştepta.

Este minunat să primeşti vizite la domiciliu în primele săptămâni, dar poate fi şi obositor. Pune un anunţ pe uşă dacă te odihneşti. Încurajează vizitele oricui te poate ajuta la treburi şi poate avea grijă de copil.

Recuperarea fizică şi grijile în primele săptămâni după naștere

Dacă aveţi o epiziotomie (tăietură a perineului), sau o rană de cezariană, vei simţi durere până se va vindeca, mai ales pe măsură ce reîncepi să fii activă. Acest disconfort ar trebui să se diminueze treptat în următoarele două săptămâni. În cazul în care pare să se agraveze sau în cazul în care este brusc mult mai dureros, discută cu medicul tău.

E posibil să sângerezi la început. Această pierdere de sânge ar putea fi destul de abundentă în prima săptămână, şi, de asemenea, să se înrăutăţească după ce ajungi acasă şi devii mai activă.

După prima săptămână, pierderea de sânge (numită lochii) ar trebui să se împuţineze treptat, iar culoarea să se schimbe de la roşu la roşu închis, apoi la brun şi, ulterior, la alb-gălbui. S-ar putea limpezi în 10-14 zile, sau ar putea exista sângerări pentru mai multe săptămâni. Din nou, dacă sângerarea devine mai grea sau dacă aveţi o pierdere bruscă sau cheaguri mari, după primele câteva zile, discută cu medicul sau moaşa.

Când alăptezi, hormonul care permite coborârea laptelui va determina, de asemenea, contractarea uterului. Ai putea simţi un mic disconfort în burtică (acestea sunt numite dureri postnatale şi sunt mai frecvent întâlnite la mamele aflate la al doilea sau al treilea copil), şi este posibil să observi că ai mici sângerări în timpul alăptării. Nu te îngrijora, acest lucru este normal.

Suișuri și coborâșuri

Tu şi copilul veţi ajunge treptat să vă cunoaşteţi mai bine, iar tu şi partenerul tău veţi căpăta încredere pe măsură ce săptămânile trec.

Cele mai multe mame trec printr-o etapă de tristeţe postanatală de o săptămână sau două (cu suişuri şi coborâşuri în acest timp), iar pe parcurs revin la normal. Nu este, însă, neobişnuit ca tristeţea să continue, să simţi că îţi vine să plângi, că eşti anxioasă sau depresivă în primele câteva luni.

Dacă te simţi rău în marea parte a timpului, și, în special în cazul în care acest lucru interferează cu somnul tău sau cu timpul cu copilul, discută cu cineva despre asta.

Ciclul

Dacă alăptezi, s-ar putea să nu îţi revină ciclul până când copilul nu ajunge la 4-6 luni sau chiar şi mai târziu. Acest lucru poate, însă, varia foarte mult. Unele femei reîncep să aibă ciclu după două sau trei luni, iar altele abia după un an. Dacă nu alăptezi, ciclul va reveni în câteva săptămâni.

Oricând va fi să vină, primul ciclu de după naştere ar putea fi abundent şi mult mai inconfortabil decât era înainte. Nu îţi face griji, pentru că următorul va fi mult mai reglat. Ţine minte, însă, că ai putea rămâne gravidă înainte de această perioadă, aşa că ai grijă să te protejezi dacă nu mai vrei un copil imediat.

Ai grijă de tine în primele săptămâni după naștere

A avea grijă de tine este foarte important dacă vrei să ai suficientă energie pentru a avea grijă de copilul tău.

Nu te teme să ceri ajutor dacă simţi nevoie – copiii nu au fost meniţi să fie crescuţi de o singură persoană. Odihneşte-te, fă exerciţii fizice şi mai fă şi câte o pauză mică din când în când. Din punct de vedere fizic, ar trebui să te simți mai puternică după primele câteva săptămâni, însă poate lua ceva timp până să îţi recapeţi nivelul normal de energie.

Mergi la un control postnatal la aproximativ 6-8 săptămâni. E un moment ideal pentru a discuta cu medicul orice probleme ai.

Ce poţi să faci pentru tine

  • Toţi părinţii au nevoie de sprijin. Dacă ai o familie monoparentală acest lucru este chiar mai important. Este OK să accepţi, dacă cineva se oferă să te ajute și asta nu doar în primele săptămâni.
  • Fă-ţi timp pentru tine să faci unele lucruri cu partenerul tău sau cu un prieten.
  • Ai grijă de tine. Fă lucruri de care să te bucuri, nu te sfii să faci sport şi să mănânci bine.
  • Dacă te simţi disperată atunci când copilul plânge, asigură-te că este în siguranţă şi apoi ieşi din cameră până când te vei simţi mai bine. Acultă muzică, fă-ţi o ceaşcă de ceai, sună pe cineva care te înţelege sau te poate ajuta.
  • Dacă persişti în a te simţi deprimată şi iritată, discută cu medicul tău.

Îți recomandăm și ”La început de drum”, pachetul care conține cele mai importante cărți pe care trebuie să le citească o mămică. Pachetul oferit la un preț special poate fi cumpărat de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa