Obiceiurile de botez din zona Olteniei 

Ileana Mirescu
nasa

Obiceiurile de botez din zona Olteniei. Amintirea primului botez la care am fost invitată (alături de părinți, desigur) mi-a rămas puternic impregnată în minte. Aveam, din estimările mele de acum, în jur de vreo 5 ani și eram invitați la botezul verișoarei mele.

N-am fost atentă la ce s-a petrecut acasă, înainte de plecarea spre biserică, dar la acolo știu că am înlemnit de spaimă când am văzut că femeia care ducea bebelușul în brațe (și care nu era mama lui) l-a pus jos, la intrarea în biserică, și a primit niște bani de la o altă femeie, care a și luat copilul. L-a vândut, practic.

Moașa și nașa

Aveam să aflu mai târziu că bebelușul fusese adus la biserică de către moașă și dat mai departe nașei.

Tradiția spune că moașa este cea care a fost apropiată mamei pe toată perioada sarcinii și care, în trecut, când nașterile aveau loc acasă, o și asista la naștere. După naștere, tot moașa era cea care îndeplinea toate ritualurile venirii pe lume a copilului.
În zilele noastre, moașa nu mai asistă nașterea, dar are grijă ca toate obiceiurile locului să fie puse în practică. Moașa și partenerul ei, moșul, sunt, de regulă, o familie de creștini mai în vârstă și cu mai multă experiență. Până la botez, responsabilitatea cu privire la buna creștere a pruncului este în sarcina moșilor. După botez, aceasta este preluată de părinții spirituali, nașii.

Obiceiurile de botez din zona Olteniei . Care este rolul moașei

Moașa este cea care merge cu mama la spital și tot ea e cea care îi ajută pe proaspeții părinți la ieșirea din spital.
În zona Olteniei, moașa merge la biserică în primele zile de la naștere, unde preotul sfintește o sticla cu apă, ce va fi folosita pentru stropirea pruncului, a casei, și se va consuma către cei din casă, pentru curățire. Prima baie a bebelușului după ieșirea din spital este făcută tot de către moașă.
Pentru botez, moașa trebuie să pregătească un rând complet de hăinuțe noi cu care va îmbrăca micul viitor creștin pentru a-l duce la biserică. Tot ea este cea care îl va duce în brațe până la intrare, îl va pune jos (pe o pătură sau pernă), în fața nașei.

Obiceiurile de botez din zona Olteniei. Care este rolul nașilor

Nașa îi va da moașei, simbolic, bani și va ridica bebelușul pentru a primi taina Sfântului Botez. Are loc și un schimb de replici prin care moașa îi urează nașei să-i trăiască finul/fina, iar aceasta îi multumeste.
Nașa este cea care îl dezbracă de hainele cu care moașa l-a adus, îl primește din brațele preotului după ce îl scoate din cristelniță și îl ține în brațe pe toata durata slujbei, în timp ce nașul va ține lumânarea. După botez, nașii îmbracă bebelușul într-un rând de haine noi, pregătite de ei pentru cel mic.
Mama copilului nu poate intra în biserică decât după ce preotul îi citește o rugăciune. Înainte de botez, de regulă, mamei i se citește molifta, ea reprezentând curățirea acesteia după naștere.

Când ar trebui să aibă loc botezul

Botezul, după orânduirea creștină, ar trebui să aibă loc după a 8-a zi de viață a pruncului și nu mai târziu de a împlini 40 zile de la naștere.
A doua zi după botez, moașa împreună cu nașa îmbăiază ritualic pruncul, având grijă ca, la final, apa să fie aruncată la rădăcina unui pom fructifer.

Vă recomandăm și următoarele articole despre nași, botez și alte obiceiuri specifice românilor:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa