Provocările maternității – primele luni cu bebelușul

TOTUL DESPRE MAME
Bebelus

Cum arată primele luni cu bebelușul?

Atunci când devii părinte pentru prima dată, viața ta se schimbă întru totul, iar primele luni cu bebelușul pot fi extenuante. Există lucruri incredibil de pozitive, cum ar fi bucuria de a-ţi vedea copilul zâmbind. Există, însă, și multe responsabilităţi, din ce în ce mai puţin timp pentru tine, pentru partenerul tău, pentru familie și prieteni. În plus, este una din cele mai extenuante experienţe posibile.

Cum să fii părinte

Iată o veste bună pentru părinţi: nu trebuie să ştiți totul. Niciun părinte nu are toate răspunsurile. Nu există „calea cea dreaptă”, nici un model anume aplicabil oricui.

Trebuie să ai încredere în ceea ce știi. Nu este nimic greșit în a spune „nu știu”. Trebuie doar să pui întrebări şi, de obicei, cele mai naive şi prosteşti dintre ele sunt şi cele mai bune!

A fi părinte nu vine de la sine. Fiecare trebuie să învețe pe parcurs ce anume trebuie făcut și cum. Fiecare face greșeli și învață din experiență. Greșelile contează numai dacă persiști în a le repeta. A fi părinte necesită înțelegere, imaginație, energie, cunoștințe, răbdare, ajutor.

Ai grijă de relaţia cu partenerul tău

Cuplurile fericite au un efect benefic asupra copiilor lor. Asta înseamnă că a-ţi cultiva relaţia cu partenerul vă ajută atât vouă, cât şi în relaţia cu cel mic.

Comunicarea deschisă te poate ajuta să faci faţă schimbărilor în relaţie, de cele mai multe ori asociate cu statutul nou de părinte. S-ar putea să nu mai ai atâta timp de somn, sau tot atâtea momente de intimitate cu partenerul tău, iar asta ar putea conduce adesea la certuri şi discuţii în contradictoriu. Puteţi aplana aceste tensiuni spunându-vă unul celuilalt tot ce aveţi pe suflet şi sprijinindu-vă. Vă puteţi menţine relaţia pe drumul cel bun alegându-vă cu atenţie certurile şi lăsând pentru timpul potrivit contradicţiile şi soluţionarea frustrărilor fiecăruia.

Stabiliți aşteptări realiste fiind înţelegători şi iertători unul cu celălalt, mai ales la început, când copilul este foarte mic. Asta poate face cel mai adesea diferenţa între a rămâne împreună şi a vă îndepărta.

Găsirea energiei

Trei lucruri contează foarte mult în materie de energie şi abilitate de a avea grijă de noul tău bebeluş:

  • fii activă
  • consumă alimente sănătoase
  • odihneşte-te cât de mult poţi

Exerciţiile fizice regulate îmbunătăţesc circulaţia, cresc metabolismul general, stimulează sistemul imunitar și te fac să te simți bine. O plimbare pe zi te scoate din casă la aer curat. O schimbare de decor poate face minuni pentru starea ta de spirit. Poţi chiar să şi dansezi ascultând muzică prin casă.

Consumul sănătos de alimente poate fi foarte dificil pentru părinții ocupați. Asigură-te că ai mereu la îndemână alimente simple, precum legume proaspete, fructe, iaurt și pâine integrală. Dacă alăptezi, ai nevoie de o mulțime de proteine şi substanţe nutritive, plus foarte multe lichide.

Când e vorba de odihnă, există trei reguli de aur: dormi când copilul doarme, mergi la culcare seara devreme, şi trage un pui de somn de fiecare dată când poţi!

Depresia postnatală

Depresia postnatală este o tulburare de dispoziţie pe care 10-15% din femei o trăiesc după ce nasc. Simptomele includ tulburări de somn şi poftă de mâncare, plâns, incapacitatea de a face față sarcinilor de zi cu zi, oboseală, iritabilitate, anxietate, teama de contact social sau de a fi singur, sentimente de vinovăţie, pierderea încrederii, gânduri negative etc. Unele femei se rezumă la a spune „Nu mai există nicio bucurie în lume”.

Este foarte important pentru femei să recunoască semnele și să ceară ajutor cât mai curând posibil. Nu trebuie să se descurce singure. Cu un diagnostic corect, tratament și sprijin, femeile, de obicei, îşi revin complet din depresie postnatală.

Confruntarea cu stresul

Cei mai mulți părinți se simţi stresaţi din când în când. Oboseala, copilul care plânge în mod constant, treburile de zi cu zi, responsabilitatea în permanentă creştere, anxietatea şi teama de necunoscut – toate te pot face să te simţi copleşită. Poți face față stresului prin obţinerea unui ajutor din partea celor dragi şi a învăţa cât mai multe despre îngrijirea copilului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa