Otita la bebeluși. Ghid util despre infecțiile urechii

Răspunsuri la cele mai importante întrebări despre otita la bebeluși vei găsi în articolul de mai jos!

Anca Vlad
otita bebelusi
Medicul trebuie să examineze atât timpanul, cât și tractul respirator pentru a identifica o infecție a urechii.

Otita la bebeluși este o afecțiune destul de comună. 75% dintre copii au cel puţin un episod de infecţie a urechii până la vârsta de 3 ani. Află cum o poţi recunoaşte la cei mici şi cum trebuie să o tratezi.

„Cred că bebelușul meu are o o infecție a urechii!” este una dintre afirmațiile cele mai frecvente pe care le aude un doctor, iar pentru că aceste infecții sunt cauze atât de comune pentru nopți nedormite și lipsa de la serviciu, acesta explică ce se poate face pentru a le preveni.

De ce sunt atât de comune infecțiile urechii la bebeluși?

Să ne aventurăm înăuntrul urechii mijlocii pentru a vedea cum iau contact microbii și urechile mici. Un canal numit trompa lui Eustachio leagă urechea mijlocie de faringe și ajută la menținerea presiunii. Dar gâtul, împreună cu nasul creeză un mediu umed propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Pentru că trompa lui Eustachio este scurtă, largă și are o dispoziție orizontală  în cazul copiilor, secrețiile nazale și ale gâtului-și orice bacterie ar conține acestea-pătrund mult mai ușor prin aceasta. Orice lichid blocat într-o cavitate (cum este urechea mijlocie) acționează ca un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, având drept urmare infecțiile frecvente ale urechii pe care le vedem în cazul atâtor copii mici.

Otita la bebeluși. De ce este importantă tratarea adecvată?

Auzul copilului depinde de vibrația corespunzătoare a timpanului și de structura urechii mijlocii. Infecțiile repetate pot afecta timpanul, în timp ce acumularea repetată de fluide pune presiune pe timpan și împiedică vibrația afectând astfel auzul. Din această cauză este imperativ să tratezi serios otita, mai ales atunci când copilul tău învață să vorbească. Pierderea periodică a auzului poate duce la întârzieri de vorbire sau la probleme de limbaj care îi pot afecta performanțele mai târziu.

Simptome otită la bebeluși

Următoarele semnale reprezintă modul în care bebelușul tău îți spune „se întâmplă ceva dureros în urechea mea. Te rog du-mă la un doctor!” Tratamentul timpuriu oferă un rezultat mai bun, așa că dacă micuțul tău a avut câteva infecții ale urechii, învață să citești limbajul unic al „urechii dureroase”.

Unul dintre semnele pe care probabil nu le vei vedea este febra. Temperatura mare nu apare deseori în prezența unei infecții a urechii decât în cazul în care este vorba despre o infecție respiratorie severă.

Otitele apar de obicei după o răceală, așa că ceea ce iese din nas reflectă ce se întâmplă în interiorul urechii. La început, bebelușul este ușor înfundat și are secreții nazale apoase. După câteva zile secrețiile devin mai galbene sau verzi și mai vâscoase, semn că se dezvoltă o infecție.

Tulburări de somn

Dacă micuțul se trezește mai des în timpul nopții și pare să aibă dureri mai ales în timpul unei răceli care se agravează, poate fi un semnal de alarmă. Odată ce fluidul infectat pune presiune pe timpan, este posibil ca bebelușul să nu vrea să stea întins în timpul somnului. Pentru a scădea presiunea, poziționează-l cu urechea afectată în sus.

Secreții ale ochilor

De regulă, atunci când un părinte spune că micuțul este răcit și are secreții la nivelul ochilor, acesta este consultat de către doctor în aceeași zi. În primele luni, secrețiile la nivelul ochișorilor pot fi doar un semn de canal lacrimal înfundat, dar atunci când sunt însoțite de o răceală, mai ales în cazul copiilor mai mari, acestea semnifică inflamații sinusale sau otite.

Secreții din urechi

Urechea care supurează este simptomul timpanului perforat din cauza unei infecții în urechea medie. Înainte de a se perfora timpanul, copilul poate avea febră crescută, să plângă ascuțit, ca de durere, și să reacționeze greu la antitermice.

NU îți face griji! Cu tratament adecvat, timpanul perforat se vindecă bine, iar odată ce timpanul se rupe, durerea dispare.

Dr. Bill Sears, autorul volumelor ”Cartea Bebelușului”

Atenție! Dacă urechea supurează nu pune niciun fel de picături în urechi! Picăturile pot fi utilizate doar pe timpanul intact.

Bebe se trage de ureche

Trasul de ureche nu înseamnă neapărat o infecție. Poate fi vorba despre durere din cauza dințișorilor sau pur și simplu micuțul tău își descoperă urechile și îi place să tragă de ele. Totuși, dacă acesta este răcit, mai ales cu secreții nazale și la nivelul ochilor și se trage de urechi, este posibil ca problema să nu fie apariția dinților. Trasul, frecatul, lovirea urechilor pot fi semne că micuțul are dureri din cauza prezenței fluidului la nivelul urechii medii. În cazul în care simți că simptomele micuțului pot însemna mai mult, consultă imediat pediatrul.

Ce simte bebe când are otită

  • Urechea se înfundă
  • Scade temporar auzul
  • Apare o durere surdă şi sâcâitoare
  • Poate face febră.

Semnele otitei la sugari:

  • Adesea are febră
  • Plânge neconsolabil
  • Este iritabil
  • Nu se odihneşte
  • Varsă
  • Are scaune moi, dar nu neapărat mai numeroase
  • Nu are poftă de mâncare
  • Se trage de urechea care îl doare
  • Poate să nu răspundă la sunete
  • Din urechea bolnavă poate să curgă puroi sau un lichid galben.
Otita nu este singura provocare din primii doi ani din viața copilului tău! Pentru toate găsești cele mai bune sfaturi în „Cartea bebelușului” pe care o poți comanda DIRECT AICI.

Trebuie să duci copilul la doctor dacă suspectezi o otită?

Este indicat să o faci. Otitele sunt greu de tratat orbește-ca și cum ai desena o hartă fără să știi încotro mergi. Medicul trebuie să examineze atât timpanul cât și tractul respirator pentru a identifica problema. Cele mai multe infecții moderate se vor vindeca fără administrarea de antibiotice, după principiul „privește și așteaptă”.

Trebuie să ştii că diagnosticul de otită nu poate fi pus decât de către medic, care, cu ajutorul unui dispozitiv special, numit otoscop, poate vedea timpanul şi conductul auditiv intern al copilului.

„Privește” înseamnă să urmărești dacă starea micuțului tău se înrăutățește. „Așteaptă„ înseamnă că doctorul nu va prescrie imediat antibiotice chiar dacă există fluide în urechea medie, decât în cazul în care starea nu se ameliorează după două su trei zile.

Ce trebuie să faci

  • Mergi cu bebelușul la specialistul ORL pediatru.
  • Nu-i pune din proprie iniţiativă picături în ureche
  • Nu-i da copilului antibiotice fără sfatul medicului
  • Pentru a-i calma durerea îi poţi da acetaminofen (Paracetamol)
  • Sub nici o formă nu-i da celui mic aspirină (acid acetilsalicilic)
  • Dacă medicul ţi-a prescris tratament antibiotic, respectă durata lui  chiar dacă simptomele micuţului s-au ameliorat.

Cum poți preveni infecțiile urechii la bebeluși?

Acum că știi cum ajung bacteriile în urechile acestea mici, iată câteva sfaturi pentru a evita acumularea fluidului în spatele timpanului:

  • Alăptează: laptele de sân crește imunitatea micuțului
  • Hrănește copilul stând. Tine-l într-o poziție mai ridicată (la cel puțin 30 grade) și menține-l așa cel puțin 30 minute după masă
  • Ține departe alergenii: factorii iritanți pot cauza acumularea de fluide în canalele nazale și în urechea medie. Ține departe de bebeluș animalele sau jucăriile de pluș în timpul somnului. Și în niciun caz nu fuma în preajma copilului!
  • Evită suzetele: studiile arată o legătură între folosirea frecventă a suzetelor și otite. Limitează utilizarea suzetei la momentul somnului în timpul nopții, mai ales după 6 luni.
  • Crește imunitatea: fructele, legumele și fructele de mare sunt cunoscute pentru creșterea imunității la copii.
  • Micuțul va trece peste otite. Pe măsură ce crește micuțul tău, trompa lui Eustachio va deveni mai lungă și mai îngustă. Astfel acumularea fluidului în urechea medie va fi mai dificilă. În plus, sistemul imunitar al micuțului se dezvoltă și se reduce și frecvența cu care apar aceste infecții nesuferite.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa