Gutuie coaptă pentru bebeluși. Când se poate introduce în alimentație

Mihaela Călin
bebelus diversificare

Gutuia coaptă, o alternativă excepțională la gutuia crudă, pe care nu toată lumea o agreează din cauza gustului astringent și pulpei tari. Așadar nu trece nepăsătoare pe lângă gutuile din piață și pregătește-i bebelușului tău un piure delicios din gutuie coaptă.

Când poți introduce piureul de gutuie coaptă în alimentația bebelușului

Ideal ar fi să putem să le oferim mereu copiilor noștri fructe și legume proaspete, de sezon, cumpărate de la producători locali. Așa că profită de faptul că suntem în plin sezon al gutuilor și introdu pe lista de diversificare a bebelușului tău și gutuia.
Chiar dacă nu este un fruct popular, poți să-i oferi copilului tău gutuie coaptă încă de la vârsta de 6 luni. Adică de la aceeași vârstă de la care poți să introduci merele și perele, deoarece gutuia se înrudește cu aceste fructe.

Cum să prepari un piure din gutuie coaptă

  • Alege din piață una-două gutui coapte (poți să-ți dai seama că sunt coapte după parfumul puternic pe care îl emană).
  • Spală bine gutuile până se duce puful de pe ele.
  • Taie-le în patru și scoate partea lemnoasă și semințele.
  • Pune într-o tavă hârtie de copt și apoi așază feliile de gutui.
  • Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 20-30 de minute sau până când feliile de gutui se înmoaie și pot fi străpunse cu furculița.
  • După ce feliile s-au răcit, ia o lingură și curăță pulpa de pe fiecare coajă. Dacă vrei să obții un piure foarte fin poți să mixezi pulpa de gutuie coaptă cu un blender. O să observi că față de gutuia crudă, cea coaptă are o culoare rozalie. De asemenea prin coacere, gutuia își pierde din aciditate și asprime.
    Acest piure de gutuie coaptă se poate da bebelușului de la vârsta de 6 luni, așa simplu sau în combinație cu alte fructe, de exemplu cu măr, pară, banană.

Gutuia – beneficii asupra sănătății

Valoarea nutritivă a gutuilor

Poți folosi gutuile în gemuri, jeleuri, budinci, piureuri, precum și în aceleași preparate în care foloseșți perele, oferindu-ți o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Ca majoritatea fructelor, gutuia este bogată în vitaminele A, B și C, fibre, compuși fenolici, antioxidanți și în minerale precum potasiu, cupru, seleniu, zinc, fosfor, calciu, fier și magneziu. Are un conținut scăzut de grăsimi.

Întărește sistemul imunitar

Gutuia conține o cantitate imensă de antioxidanți care, alături de vitaminele C și E, stimulează sistemul imunitar în diferite moduri. De exemplu, vitamina C stimulează sistemul imunitar pentru a crește aprovizionarea cu celule albe din sânge. Acest tip de celule reprezintă prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni, a virușilor și a bacteriilor. Vitamina C ajută, de asemenea, la tratamentul afecțiunilor inflamatorii.

Proprietăți antivirale

Cercetările au arătat că gutuile sunt bogate în proprietăți antivirale. Fenolii gășiți în gutui au o puternică acțiune antigripală, precum și proprietăți antioxidante. Ajută la protejarea împotriva răceliilor, a gripei și a altor agenți patogeni virali.

Tratament împotriva grețurilor și vărsăturilor

Gutuia fiartă sau coaptă ameliorează greața și vărsăturile. Fiind un bun diuretic, gutuia ajută la eliminarea urinei.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa