Infecția cu Salmonella la copii. Cum poate fi evitată?

Monica Tătaru, redactor
oua cu salmonella

Salmoneloza, infecția cu bacterii din specia Salmonella, este mereu în atenția părinților și medicilor deopotrivă. Mereu auzim de loturi de alimente retrase de la comercializare din cauza contaminării acestora cu diferite bacterii, inclusiv cu Salmonella. Care sunt simptomele și riscurile infecției cu Salmonella? Cum ne putem proteja copiii și ceilalți membri ai familiei? Explică specialiștii mai jos:

Ce este infecția cu Salmonella?

Salmoneloza este infecția cu bacterii din specia Salmonella. Există peste 2.500 serotipuri de Salmonella. Frecvent, este întâlnită infecția cu Salmonella Enteritidis, infecțiile cu Salmonella Typhi și Paratyphi (febra tifoidă) fiind în țara noastră excepționale și în general de import.

Bacteria trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate sau al omului. Poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe.

Simptomele infecției cu Salmonella sunt, de obicei, gastro-intestinale: diaree, febră, greață, vomă, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe, în special la copiii mici, persoanele în vârstă și pacienți cu sistemul imunitar slăbit (cei cu HIV / SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi). Simptomele pot să apară după 6 – 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella și durează în general până la o săptămână”, spune dr. George Gherlan, medic primar boli infecțioase în cadrul Centrului Medical de Diagnostic și Tratament dr. Victor Babeș.

În cazurile severe, diareea poate fi atât de gravă, iar deshidratarea atât de accentuată, încât bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide și electroliți intravenos.

Principalele căi de transmitere a infecției cu Salmonella

Mai mult de 95 % din infecțiile cu bacteria Salmonella sunt transmise pe cale alimentară. Tipul de Salmonella, de obicei asociat cu infecțiile la om, poate fi contractat din surse precum :
– carne de pasăre de curte, carne de porc, carne de vită în cazul în care sunt crude, nu sunt preparate corect sau sunt infectate cu bacteria Salmonella după preparare
– oua infectate, produse din ouă, lapte, produse din lapte, atunci când nu sunt pregătite, manipulate sau păstrate în mod corespunzător
– rar – animale de companie (broaște țestoase, șerpi, șopârle, salamandre, păsări și șoareci)

Simptomele și tratamentul salmonelozei la bebeluși și copii mici

Atât la adulți, cât și la copii, infecția cu Salmonella se manifestă prin diaree, dureri intestinale, febră, stări de greață și vomă. Scaunele și vărsăturile pot fi însoțite uneori de sânge. Din cauza riscului de deshidratare, bebelușii și copiii mici trebuie să fie văzuți repede de un medic.

Perioada de incubație, din momentul infectării și până la apariția primelor simptome, poate să varieze de la o zi până la trei zile. Depinde de doza ingerată, de starea de sănătate a celui care face boala sau de tipul bacteriei.

Nu există vaccin împotriva infecției cu bacteria Salmonella, de aceea este foarte important să respectați regulile de protecție și igienă.

Dacă infecția cu Salmonella dispare după 3-5 zile la adulții sănătoși fără un tratament medicamentos, în cazul celor cu risc trebuie consultat un medic. Vorbim de copiii mici, persoanele în vârstă sau bolnavii imuno-deprimați. „Tratamentul salmonelozei este reprezentat de tratamentul efectelor, în principal prin rehidratare corespunzatoare și regim alimentar special. De asemenea, se pot folosi anti-diareice și, la recomandarea medicului specialist, antibiotice”, explică dr. George Gherlan.

O atenție deosebită trebuie să acorde și femeile însărcinate. O infecție cu Salmonella, listeria, toxoplasma poate avea efecte foarte grave asupra fătului.

Reguli de respectat!

Dacă sunt prezente în alimente, bacteriile din speciile Salmonella nu afectează de obicei gustul, mirosul sau aspectul alimentelor, atrage atenția dr. George Gherlan. Iată câteva reguli pentru a evita o infecția, mai ales în cazul bebelușilor:

– În primul rând, respectarea unei bune igiene în bucătărie. Mâinile trebuie bine spălate înainte de a pregăti mâncarea. De asemenea, spalați-vă mâinile ori de câte ori treceți de la prepararea unui produs la altul. Ustensilele de bucătărie și suprafața de lucru trebuie igienizate bine.
– Alimentele crude trebuie separate de cele gătite pentru a evita contaminarea. „Țineți seama de posibilitatea transmiterii bacteriei Salmonella prin contaminare încrucișată. De exemplu, atunci când sucurile din carnea crudă vin în contact cu alimente gata pregătite pentru consum, cum ar fi salate sau contaminarea cu mâinile nespălate după manipularea unor ouă nespălate și contaminate”, avertizează dr. Gherlan.
– Spălați bine fructele și legumele. Spălați ouăle cu săpun înainte de a le folosi
– Medicii recomandă să nu oferim niciodată bebelușilor produse lactate nepasteurizate
Carnea, ouăle, peștele trebuie să fie bine gătite. Niciodată nu trebuie consumate crude sau puțin gătite de către copii
– Nu mâncați și nu beți produse alimentare din surse nesigure
– Spălați-vă mâinile cu apă și săpun după ce atingeți animale, carne crudă în general, fecale (de om, de animale)
– Păstrați reptilele (cum ar fi broaștele țestoase, șopârle, șerpi), departe de copii, persoane în vârstă sau persoane cu un sistem imunitar slăbit
– Spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte de a atinge un copil (mai ales când îl hrăniți sau îi schimbați scutecul)
– Spălați-vă mâinile după ce mergeți la baie
– Comunicați aceste reguli și persoanelor care intră în contact cu copiii mici (bunici, bone)
– Învățați copiii să respecte regulile de igienă personală atunci când au vârsta potrivită. 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa