3 secrete pentru îngrijirea copilului mic

Alexandra Ion

Îngrijirea copilului mic pare o aventură cu peripeții uluitoare pentru proaspăta mamă. Dar iată trei secrete care te vor ajuta în această misiune!

Cu toate că nimeni nu ne învață să fim mame, femeia care aduce pe lume un copil are abilitatea de a se descurca perfect cu acesta, chiar dacă nu-i va spune nimeni ce trebuie să facă. Iar asta vine din instinct, din capacitatea femeii de a ști, pur și simplu, care sunt nevoile copilului ei.

A avea încredere în ceea ce simți este cel mai important pas pe care îl poți face în favoarea copilului tău și un pas esențial în îngrijirea copilului mic. La încrederea în sine, adaugă aceste trei secrete mici care îți vor ușura viața de mamă la început de drum:

Nu te speria de plânsul copilului!

Rareori plânsul înseamnă o problemă și, de cele mai multe ori, este semnalul unei nevoi sau al colicilor. Copilul, până la cinci- șase luni, îți va anunța prin plâns, în primul rând, o nevoie: foame, somn, scutece murdare. Uneori, plânsul poate avea și o altă semnificație și anume nevoia copilului mic de a fi luat în brațe. A ține în brațe un copil nu înseamnă că îl răsfeți (nu știe ce este acela răsfăț) sau că-l înveți să stea în brațe. Copilul are nevoie de contact îndelungat și direct cu mama sa, mai ales în primele luni, când procesul de adaptare la viața extrauterină nu este încă pe deplin încheiat.

Nu ai nevoie de șervețele umede!

Aparent nu te poți descurca fără ele, dar află că aceste servețele umede nu sunt indispensabile pentru îngrijirea copilului mic. Ele usucă pielea copilului, produc iritații, agravează iritațiile de scutec, pot cauza alergii (nu doar locale) și sunt o cheltuială în plus.

Citește și: Alternative pentru şerveţelele umede din comerţ

Puține mame care își alăptează copii știu, în cazul bebelușilor alăptați, materiile fecale nu sunt atât de acide ca în cazul copiilor hrăniți cu formulă și, prin urmare, nu produc iritații. Dacă alăptezi poți să folosești un șervet moale, curat, înmuiat în apă pentru a șterge fundulețul bebelușului. Dacă consideri că este necesar, poți să adaugi și un săpun pentru bebeluși. În cazul bebelușilor alimentați artificial, scaunul este mai acid, dar lipsit de bacterii sau germeni, așa că poți folosi tot un șervet umed, la care să adaugi o cremă specială pentru funduleț.

Muzica îl calmează!

Acest efect este mai vizibil în cazul copilașilor foarte mici. Muzica este o soluție și seara la culcare, și în mașină, și când bebelușul rămâne la el în pătuț. Alege o muzică liniștită, melodioasă, cu un ritm domol. Cântecele de leagăn nu au fost inventate degeaba!

Iată despre ce cântece de leagăn vorbim!

Și dă like paginii noastre de Facebook, unde vei găsi cel mai tari articole publicate de noi!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa